Raceala la copii

/ / Modificat: 2017-05-10
Raceala la copii

Unul dintre motivele pentru care bebelusii racesc mai des este faptul ca sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, facandu-i vulnerabili la multe boli. De altfel, copilul tau poate dobandi imunitatea pe rand, doar la cate o tulpina virala din cele peste 200 existente. Gandeste-te cate raceli ai facut tu in timpul vietii. In timpul cresterii, copilul tau va explora si va atinge (sau va baga in gura) o multime de lucruri, asa ca este foarte usor sa intre in contact cu un virus. Astfel, virusul va patrunde in organismul lui cu usurinta.

Bebelusul tau se poate imbolnavi cu precadere in perioada toamnei si cea a iernii, datorita schimbarilor pe care le percepe mucoasa nazala la trecerile de la rece la cald. Acestea cresc susceptibilitatea de a lua un virus pe aceasta cale. Pe de alta parte, copilul petrece mai mult timp in spatii inchise, unde poate intra in contact cu persoane racite sau purtatoare de virusuri gripale.

Copiii fac in jur de 6-10 raceli pe an. La familiile unde copilul merge la gradinita, racelile sunt mai frecvente.

Cum pot deosebi o raceala de alte boli sau chiar alergii? 

Tabloul clinic al unei raceli este insotit de rinoree cu mucus clar, care isi poate schimba culorea in galben si verde in urmatoarea saptamana. Cel mic poate tusi sau poate avea febra.

Daca febra scade si copilul isi reia activitatile, se joaca si mananca normal, probabil este vorba doar de o raceala. Gripa sau alta boala insotita de febra e posibil sa aiba un debut mai puternic, putand aparea diaree si voma.

Ochii inflamati si aparitia pruritului pot fi semne de alergie, precum si stranuturile in salve sau eritem la nivelul tegumentelor. Aceste simptome pot dura saptamani sau chiar luni.

Secretia nazala in alergii va ramane pe toata acesta perioada clara, copilul nu va face febra si perioada de aparitie va fi mai ales primavara si vara, mai rar toamna tarziu.

Cum tratez raceala copilului meu?

Asigura-te ca primeste destule lichide, deoarece in timpul racelii copilul se poate deshidrata foarte usor. Pentru sugarii sub 4 luni, hidratarea se va face cu lapte de san sau formula potrivita varstei lui. Dupa 4 luni, bebelusului i se poate da si apa sau suc de fructe ca supliment de lichide.

Pentru ca majoritatea copiilor nu stiu sa sufle nasul pana la varsta de 4 ani, exista cateva metode care pot fi adoptate pentru decongestionarea mucoasei nazale:

• Pune-i cateva picaturi de solutie salina (sau apa de mare) in fiecare nara pentru a fluidifica mucusul. Apoi aspira secretiile cu o para speciala. Daca bebelusul tau are probleme la supt, incerca sa-i cureti nasucul inainte de fiecare alaptare. Astfel, va putea sa suga si sa respire bine in acelsi timp.

Pentru a evita iritatiile, poti aplica putina crema la exteriorul narilor. Nu folosi picaturi sub forma de spray decat daca medicul este de acord cu asta. Ele pot da rezultate bune la inceput, insa pot da dependenta, cu congestii repetate dupa folosirea lor.

• Foloseste un umidificator cu abur cald pentru purificarea aerului din camera copilului sau ia copilul in baie, cu tine, da drumul la apa calda si lasa-l sa inspire abur pentru 15 minute. O baie calda poate avea aceleasi efecte.

• Pentru a respira mai bine cand doarme, pune-i sub cap cateva prosoape; pozitia inclinata il va ajuta sa elimine secretiile mai usor. In scaunul pentru masina aseaza-l intr-o pozitie inclinata, cu capul ridicat pentru a respira mai bine.

Remedii impotriva racelii la copii

Este bine sa-i administrez copilului medicamente pentru adulti?

Nu se recomanda administrarea acestor medicamente datorita multiplelor efecte adverse pe care le pot da. Insa daca bebelusul face febra, i se va da ibuprofen sau paracetamol, special dozat pentru copii. Nu ii vom da niciodata aspirina pentru ca acesta poate induce sindromul Reye, o boala rara, dar fatala.

Ce remedii naturiste sau tratamente alternative pot incerca petru raceala?

Poti folosi cateva picaturi de mentol, eucalipt sau ulei de pin intr-un nebulizator sau chiar in baia bebelusului, ceea ce il va ajuta la decongestionarea mucoasei nazale. Aceste picaturi pot fi cumparate de la farmaciile naturiste. Dupa varsta de 6 luni, se poate administra si ceai de musetel, care poate elibera nasul infundat.

Alte tratamente naturiste care au dat rezultate in raceli sunt: mierea de albine, supa de pui, gargara cu apa cu sare si irigatiile nazale. Insa multa atentie inainte de a da copilului un tratment alternativ nou: de preferat ar fi sa intrebi medicul despre eficienta lui si efectele adverse.

Cand sa ma adresez medicului?

Daca ai un copil sub 3 luni si observi ca temperatura lui (luata intrarectal) a crescut peste 38 ºC, trebuie neaparat sa te adresezi medicului. Dupa varsta de 6 luni, alarmanta este o temperatura care a depasit 39 ºC.

Semne ingrijoratoare in timpul unei raceli:

• Starea generala a copilului tau se inrautateste dupa o perioada de tratament, si simptomele dureaza mai mult de 14 zile.

• Tusea persista si se transforma in wheezing (suierat), iar in somn respira greu. Acestea pot fi semne de pneumonie sau infectie cu virus sincitial respirator (RSV).

• Plange in timpul alaptatului, sau se trage si isi freaca urechile. Acestea pot fi semne de otita externa.

Pot reduce numarul racelilor copilului meu?

Nu poti preveni orice raceala, in schimb, sunt lucruri pe care le poti face pentru a preveni expunerea bebelusului si pentru intarirea sistemului imunitar.

• Respectarea anumitor norme de igiena: Fiecare membru al familie care intra in contact cu el trebuie sa se spele pe maini (mai ales la nou-nascuti care sunt mult mai susceptibili la germeni).

• Minimizarea contactului cu persoanele bolnave: Ai grija ca bebelusul sa fie bine hidratat in timpul unei raceli. Daca are sub 4 luni, i se va continua alimentatia la san sau cu formula de lapte praf. Apoi, dupa 6 luni, se poate incepe diversificarea cu suc de fructe. O buna hidratare are loc atunci cand bebelusul tau uda cel putin 6 scutece pe zi.

• Fumul inhalat pasiv poate fi periculos pentru bebelus, putand provoca boli ale tractului respirator superior. Asa ca se recomanda ca el sa nu stea in camera in care se fumeaza. S-a aratat ca racelile sunt mult mai persistente la copii care locuiesc cu fumatori, decat la cei care nu sunt expusi la fum.

• Alaptarea la san  este extrem de importanta in dezvolatre, datorita efectelor benefice pe care le are laptele de mama asupra copilului. Chiar daca nu este o bariera impotriva infectiilor, copii hraniti la san au dezvoltat mult mai greu raceli, decat cei care au primit o formula de lapte din primele luni de viata. Explicatia ar fi ca laptele de mama contine o cantitate semnificativa de anticorpi care protejeaza copilul in primii ani de multi germeni.

Delia Negrea
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Raceala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre