Sunt sau nu eficiente siropurile de tuse in cazul copiilor? Un medic renumit demonteaza miturile

/ / Modificat: 2022-10-19
Sunt sau nu eficiente siropurile de tuse in cazul copiilor? Un medic renumit demonteaza miturile

Atunci cand copiii racesc, una dintre cele mai intalnite simptome este tusea. Seaca, productiva sau iritativa, tusea insoteste majoritatea afectiunilor respiratorii la copii si poate da indicii despre cat de grava este viroza. Medicii pediatri spun ca tusea este un simptom normal, de care nu ar trebui sa incercam sa scapam.

Mai ales in cazul copiilor mici, tusea este modalitatea organismului de a se apara si de a elimina infectia. Multi parinti apeleaza la tot felul de siropuri atunci cand copiii sunt bolnavi, pentru a-i ajuta sa isi calmeze episoadele de tuse. In farmacii exista o gama larga de siropuri de tuse, care promit sa ii scape pe copii de acest simptom neplacut.

Cat de eficiente sunt insa acestea si, mai ales, cand este recomandat sa le folosim? Niciun parinte nu vrea sa isi vada copilul chinuit de tuse, mai ales ca de cele mai multe ori, micutii nu se pot odihni cum trebuie din cauza acesteia. Asa ca apeleaza la siropuri, pentru a-i ajuta sa se calmeze. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage insa atentia asupra acestor siropuri si, mai ales, asupra varstei la care sunt ele recomandate copiilor.

„1. Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente si deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru ca parintele solicita imperios un remediu, fie pentru ca medicul are incertitudini privind evolutia bolii la acel copil si prescrie ceva, acoperitor...

2. Copilul mic, de cresa sau gradinita, rareori poate sa isi sufle eficient nasul si nu poate sa expectoreze. Deci trebuie sa tuseasca, atunci cand este racit, pentru a indeparta secretiile din caile respiratorii.

3. Dupa o raceala este normal ca tusea sa persiste mai mult de 1 saptamana. Anormal este doar atunci cand tusea dureaza mai mult de o luna. Sau cand tuseste si respira greu copilul... In aceste scenarii trebuiesc facute: un consult real si, poate, analize...

4. Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de graninita? Studiile dovedesc ca este eficace mierea de albine. Mai eficace decat medicamentele antitusive conventionale de uz pediatric. Sau decat placebo.

Mesajul de luat acasa - un copil care se joaca, care se odihneste multumitor si care mananca acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere data cu lingurita.

Evident ca aceasta regula nu se aplica la sugar sau la copiii ce au comorbiditati!

Orice scenariu de raceala "banala" trece si de la sine. Dupa un timp rezonabil... Febra dureaza cateva zile (3-4 in general) iar tusea cateva saptamani.” a transmis medicul, prin intermediul unei postari pe Facebook.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sirop tuse Tuse copii

Articole recomandate

Citeste si despre