Cat persista tusea la copiii raciti si cum depasim aceasta perioada. Sfatul unui medic pediatru renumit

/ / Modificat: 2023-10-23
Cat persista tusea la copiii raciti si cum depasim aceasta perioada. Sfatul unui medic pediatru renumit

Atunci cand vine vorba despre virozele respiratorii la copii, tusea este simptomul care ii ingrijoreaza cel mai tare pe multi dintre parinti. Daca episoadele de febra trec repede si sunt specifice inceputului bolii, tusea si secretiile nazale se pot prelungi mai mult de o saptamana, spre ingrijorarea multora dintre parinti.

Medicii specialisti spun insa ca este normal ca atunci cand sunt raciti, copiii sa tuseasca pentru o perioada mai indelungata. Acest lucru nu ar trebui sa ii sperie pe parinti, decat daca tusea este insotita de alte simptome care arata ca starea copilului se inrautateste in loc sa se imbunatateasca. Medicul pediatru Mihai Craiu a abordat acest subiect intr-o postare pe pagina sa de Facebook. Specialistul a explicat cat este normal sa tuseasca un copil in urma unei raceli. De asemenea, doctorul atrage atentia asupra utilizarii medicamentelor antitusive si transmite ca multe dintre acestea nu sunt recomandate copiilor, mai ales celor de varsta mica.

„Trebuie spus foarte clar ca orice raceala banala a unui prescolar va produce in medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei raciti) vor tusi chiar si dupa 20 de zile, fara sa fi luat o alta boala. Doar vor tusi mult, fara alte semne de agravare. Deci trebuie sa ne inarmam cu multa... rabdare!

De ce rabdare? Pentru ca multe din medicamentele folosite pentru raceala si tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americana de Pediatrie si FDA recomanda producatorilor de medicamente de acest tip (CCM - cough&cold medicines) sa noteze in prospect ca ele sunt interzise la copilul cu varsta sub 4 ani, in special acele CCM destinate adultilor.

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasa, fara supraveghere medicala continua la prescolari?

1. Antitusive - dextrometorfan, codeina

2. Expectorante - guaiafezina

3. Descongestionante nazale - pseudoefedrina, fenilefrina

4. Antihistaminice - bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramina

De fapt formularea FDA este una foarte ferma de contraindicatie pentru codeina sau hidrocodona la copiii sub 12 ani si de avertizare majora ("warning") la adolescentii de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructiva de somn sau alte boli in care aceste medicamente ar putea produce deces in timpul somnului. De altfel si Agentia Europeana a Medicamentului are avertizari similare”, transmite medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Sfatul medicului pediatru pentru parinti este sa abordeze situatia cu rabdare si calm. Copiii trebuie sa consume multe lichide in perioada in care se confrunta cu tusea si sa le fie desfundat bine nasul.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse copii Raceala copii Pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre