Lista completa a bolilor contagioase la copiii mici

/ / Modificat: 2010-11-18
Lista completa a bolilor contagioase la copiii mici

Bolile contagioase sunt una dintre principalele griji ale parintilor cand micutul are o varsta frageda. Pe langa binecunoscutele boli ale copilariei, precum varicela, oreionul, pojarul sau virusii gripali sezonieri mai exista cateva boli care stau la panda sanatatii copilului tau. Poate ca ele nu iti sunt foarte cunoscute, dar sunt mai comune in randul copiilor decat crezi.

Virusul sincitial respirator

Nu este foarte cunoscuta aceasta afectiune provocata de virusul sincitial respirator, insa este mult mai comuna in randul copiilor decat crezi. Specialistii sustin ca ea apare mai frecvent decat banala raceala la copii.

Metoda de contaminare, precum si modul de manifestare a bolii sunt asemanatoare racelii si gripei.

Infectia virala se trateaza de regula la domiciliu si se manifesta prin febra, guturai si tuse.

Imbolnavirea cu acest virus dureaza aproximativ 2 saptamani si nu exista nicio modalitate de imunizare impotriva infectarii cu el. Toti copiii sunt expusi acestui virus!

Bebelusii sub 1 an trebuie sa fie atent monitorizati pentru ca risca sa dezvolte usor complicatii ca pneumonie sau bronsita.

Citeste si: Virusul sincitial respirator la bebelus

Boala obrajilor palmuiti sau a 5-a boala a copilariei

Se mai numeste si "sindromul obrazului palmuit" pentru ca se manifesta in principal prin inrosirea excesiva a obrajilor micutului si este o boala extrem de frecventa in copilarie. Ea poate fi contractata usor de la alti copii infestati, mai ales in perioada de incubatie, inainte de a se manifesta propriu-zis. Boala este cauzata de un virus numit parvovirus uman B19.

Boala a 5-a este o forma usoara a rubeolei, care se caracterizeaza prin simptome asemanatoare gripei si iritatii ale pielii (mai ales pe fata).

Boala apare in general la sfarsitul iernii si este extrem de freventa la copiii dupa varsta de 5 ani. Doar 20% dintre copii contracteaza boala inainte de implinirea a 5 ani, iar peste 60% o fac pana la varsta de 19 ani.

Infectia nu este foarte grava si dispare adesea in 10 zile. Multi copii nu manifesta uneori niciun simptom. Tratamentul se face la domiciliu si nu se foloseste medicatie, ci se recomanda mai mult odihna si consumul de lichide.

Citeste si: Boala obrajilor palmuiti: cauze, simptome, tratament

Angina difterica sau difteria faringiana

Angina difterica este o boala a copilariei provocata de un complex de virusi numiti virusi umani parainfluenza, din acelasi spectru ca al racelii si gripei. Principalul simptom este tusea seaca. Doar 6% dintre copiii care sufera de ea necesita spitalizare, dar in general nu pune probleme serioase sanatatii copiilor.

Statisticile arata ca 6 copii din 100 contracteaza boala in fiecare an. Ea apare frecvent la copiii mai mici de 6 ani si este extrem de frecventa in randul celor de 2 ani.

Citeste si: Difteria faringiana:cum se transmite si cum poate fi tratata?

Scarlatina

Scarlatina este o boala care se afla in topul bolilor contagioase printre copii mici, in special cand acestia merg la gradinita sau in colectivitati mari. Este o afectiune cu grad de contagiozitate foarte mare si este produsa de streptococul hemolitic.

Modul de contaminare este asemanator cu cel pentru raceala si gripa. Copiii bolnavi de scarlatina pastreaza microbul in nas si in gat. In timp ce vorbesc, stranuta sau tusesc virusul este eliberat in particule de saliva sau secretii care se raspandesc rapid in aerul din jur putand fi rapid contractat de alti copii. De cele mai multe ori boala se ia prin contactul direct cu copilul bolnav.

Simptomatologia este de regula destul de severa si debuteaza cu febra mare insotita uneori de varsaturi sau frisoane. Apar dureri de gat puternice, dureri de cap, de burta, chiar si delir.

Citeste si: Complicatiile scarlatinei la copii

Impetigo

Impetigo este o infectie bacteriana a pielii. Dintre afectiunile comune ale pielii la copii, impetigo ocupa locul 3 ca frecventa. El apare in principal la copii cu varste cuprinse intre 2-6 ani.

Are un grad de contagiozitate ridicat, putand fi transmisa cu usurinta si adultilor. Copii se contamineaza usor doar intrand in contact cu un alt copil infestat sau atingand obiecte care au intrat in contact cu un astfel de copil.

Ea se manifesta prin niste basicute aparute pe piele, asemanatoare cu cele din varicela. Aceasta boala se trateaza cu antibiotice prescrise de medic si prin respectarea stricta unor reguli de igiena la domiciliu.

Citeste si: Impetigo, o infectie care ii afecteaza pe copii

Tusea magareasca sau convulsiva (pertussis)

Tusea convulsiva sau magareasca este o boala extrem de infectioasa si contagioasa. Ea este extrem de frecventa in randul copiilor mici. Poate aparea chiar si la nou-nascuti si este raspandita in randul micutilor cam pana la varsta de 7 ani.

Modul de contaminare este simplu, prin intrarea in contact a unui alt copil bolnav. Copilul elimina prin tuse secretii infectate care se raspandesc in aer si pot fi contamina copiii din jur.

Recunosti tusea convulsiva la copii pentru ca este destul de chinuitoare, gaalgioasa si extenuanta si dureaza destul de mult timp.

Statisticile arata ca tusea convulsiva care se mai numeste si pertusis, este in topul bolilor contagioase la bebelusi mai mici de 12 luni, care necesita si ingrijire in spital.

Copiii pot fi imunizati importiva acestei boli si este recomandat ca parintii sa apeleze la aceasta forma de combatere a bolii. Tusea convulsiva poate suferi usor complicatii periculoase in randul celor mici, de aceea este mai bine sa fie evitata.

Citeste si: Tusea convulsiva sau tusea magareasca la copii

Rujeola, varicela, oreionul si alte boli ale copilariei

Bolile copilariei cu grad de contagiozitate mare sunt frecvente si pot aparea inca de la nastere la copii.

Atat varicela, cat si rujeola sau oreionul sunt extrem de frecvente in cazul copiilor care frecventeaza colectivitati mari.

In functie de varsta la care le fac, copiii pot suferi sau nu complicatii. Acestea sunt afectiuni care nu se trateaza cu medicatie, ci prin ingrijire la domiciliu, iar odata ce copiii le fac capata imunitate impotriva lor.

Citeste si: Diferente intre Rubeola, rujeola si varicela la copii

Exista si vaccinuri create impotriva unor boli specifice copilariei. Descopera-le in articolul "Bolile copilariei si vaccinurile impotriva lor"!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli contagioase Boli ale copilariei Oreion Virus sincitial respirator bebelusi Afectiuni piele copii Impetigo Tuse convulsiva Scarlatina

Articole recomandate

Citeste si despre