Caderea parului dupa nastere

/ / Modificat: 2010-03-10
Caderea parului dupa nastere





 

Multe mamici sunt surprinse de faptul ca parul le cade foarte tare in perioada dupa nastere. Caderea parului postpartum, in primele luni dupa nastere, este foarte normala si nu este cazul sa intri in panica: nu vei cheli. Parul tau ar trebui sa revina la normal pana la prima aniversare a bebelususului tau.

 De ce cade parul dupa nastere?

In mod normal, aproape 85-95 la suta din parul tau este in crestere si doar 5-15 la suta este in "repaos". Dupa perioada de repaos, acest par va cadea, in majoritatea cazurilor in timp ce il piepteni sau il speli si va fi inlocuit de altul. O femeie normala pierde cam 100 de fire de par pe zi.

In timpul sarcinii, nivelurile ridicate de estrogen prelungesc perioada de crestere. Sunt mai putine fire de par in repaos si mai putine fire de par care cad in fiecare zi, asa ca vei avea o podoaba capilara mai bogata si mai luxurianta in timpul cat esti insarcinata.

Dupa ce dai nastere, nivelul de estrogen scade si mai multe fire de par intra in starea de repaos. In curand, vei avea surpriza ca iti va cadea mai mult par in timpul dusului si pe perie. Aceasta cadere masiva va incetini gradual si dureaza cam 6-12 luni dupa nastere.

Nu toate femeile observa schimbari dramatice cu parul lor in timpul sarcinii sau in perioada postpartum. Printre cele care observa, se pare ca fenomenul este mai evident in randul femeilor cu parul lung.

Ce pot sa fac in aceasta privinta?

Nu vei putea sa opresti caderea parului, dar poti sa experimentezi cu diferite tunsori sau produse (poti folosi spuma pentru volum, produse care fac parul sa para mai des) pentru a-i conferi parului un aspect mai bogat in aceasta perioada.

Multe mamici, obosite de curatarea parului din scurgerea de la dus sau de maturarea lui de pe podeaua baii, considera ca acum este un moment foarte bun pentru o tunsoare scurta. Plus ca, o tunsoare scurta poate fi mai usor de de intretinut atunci cand ai un bebelus de care sa ai grija 24 de ore pe zi.

O dieta bogata in vitamine poate sa previna in mica masura caderea masiva a parului dupa nastere dar si sa incurajeze crestera mai rapida a parului, asa ca ia-ti vitaminele prenatale si consuma alimente bogate in omega 3 (pestele), avocado, nuci.

Poti sa iei si vitamine speciale anti-caderea a parului, desi nu te vor ajuta foarte mult, si suplimente alimentare de ulei de peste, benefic pentru cresterea parului.

Nu uita sa iti masezi scalpul atunci cand te samponezi pentru ca acest lucru incurajeaza foliculii sa creasca mai repede fire de par. Evita mastile de par prea grase, pentru ca ar putea infunda porii si foloseste sampoane delicate, cu extracte naturale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre