Campanie de informare, preventie si suport pentru femei, gravide si proaspete mame care se confrunta cu depresie

/ / Modificat: 2023-10-11
Campanie de informare, preventie si suport pentru femei, gravide si proaspete mame care se confrunta cu depresie

Campanie lansata in premiera in Romania de Happy Minds si Asociatia Moaselor Independente

Asociatia Happy Minds si Asociatia Moaselor Independente lanseaza, in premiera, la nivel national, o campanie de informare si o linie telefonica de preventie si suport - MAMA - Maternitate Asistata Mental si Afectiv - special dedicate suportului psiho-emotional pentru femeile aflate inainte de sarcina, in timpul sarcinii si dupa sarcina.

Potrivit celor doua organizatii, scopul acestei campanii este de a pune in lumina importanta sanatatii mintale a mamelor si de a aborda problema des intalnitei depresii in randul femeilor pe parcursul maternitatii. Cele doua asociatii arata ca 1 din 5 femei experimenteaza tulburari de sanatate mintala in timpul sarcinii sau dupa nastere, potrivit studiilor recente de specialitate.

La baza acestui proiect sta linia de asistenta telefonica gratuita 0374.451.362, operata 24/7 de un grup dedicat de psihologi voluntari pregatiti sa ofere suport emotional si asistenta in timpul perioadelor stresante si pline de incertitudine cu care femeile se pot confrunta pe parcursul maternitatii. Totodata, apeluri la Serviciul de urgenta 112 pot fi redirectionate catre helpline ca urmare a parteneriatului existent intre depreHUB si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

In cadrul campaniei MAMA, cele doua organizatii urmeaza sa lanseze si materiale informative pentru femei, sa promoveze rolul tatalui si al familiei in sustinerea femeii si importanta unei alimentatii sanatoase, printre altele, precum si sa organizeze dezbateri cu autoritatile privind strategiile eficiente de preventie si metodele psihoterapeutice in combaterea depresiei.

„Lansarea acestei campanii coincide cu aniversarea a 4 ani de depreHUB, primul hub antidepresie din Romania care promoveaza sanatatea mintala prin servicii si instrumente de urgenta si sprijin psihosocial 24/7, la nivel national. Extindem acum proiectul nostru si, in parteneriat cu Asociatia Moaselor Independente, ne adresam in special femeilor, gravidelor si mamelor. Stresul cotidian, falsele modele din social media de mame «perfecte», diferentele dintre generatii in ceea ce priveste abordarea maternitatii, rolul copilului in familie astazi si modelul extrem de concurential de educatie pune presiune pe rolul mamei. Nu ajuta nici noile constructe familiale unde casatoria sau familia formata nu mai sunt baza securizanta a unei mame. Apoi, varsta tot mai inaintata a mamei o face sa aiba tot mai multe frici sau exigente despre cum va fi ca mama. 

Toate aceste detalii ar fi extrem de util sa fie descoperite si fixate intr-un proces macar de dezvoltare personala daca nu intr unul psihoterapeutic. Nu avem cum sa stim ce nu stim! Parintii au nevoie sa stie unul de la altul, cu ce vine fiecare in noua familie, ce rol atribuie copilului si care sunt divergentele cu privire la rolul si asteptarile fata de copil si fata de rolul de parinte de la sine si de la celalalt”, afirma Yolanda Cretescu, psiholog si presedinta Asociatiei Happy Minds.

„Este important sa constientizam ca depresia in timpul sarcinii si postpartum este o afectiune medicala si ca exista sprijin si tratament disponibile, cum ar fi consilierea, psihoterapia si, in unele cazuri, medicamente prescrise de un medic specialist. Daca intampini simptome de depresie, tu sau o persoana pe care o cunosti, este important sa solicitati ajutor de specialitate cat mai curand posibil. Este esential sa stim ca sanatatea noastra mintala este la fel de importanta ca cea fizica, iar campania MAMA isi propune sa aduca acest lucru in prim-plan.

Totodata, campania noastra pune accentul si pe rolul esential al tatalui si al familiei extinse in pastrarea unei stari de bine mintale pentru mama. Sustinerea partenerului si a familiei reprezinta un factor de baza in depasirea oricarei probleme de sanatate mintala”, a declarat Irina Mateescu, moasa, vicepresedinta a Asociatiei Moaselor Independente. Suportul psiho-emotional pentru mamele care sufera de depresie urmareste identificarea simptomelor de:

Depresie prenatala: Acest tip de depresie apare in timpul sarcinii si poate fi influentata de schimbarile hormonale, stresul, anxietatea legata de sarcina sau alti factori. Simptomele pot include tristete persistenta, anxietate, sentimente de vinovatie, pierderea interesului si bucuriei si schimbari ale somnului si apetitului.

Depresie postpartum: Aceasta forma de depresie apare dupa nastere si poate afecta pana la 20% dintre femei. Simptomele pot fi similare cu cele ale depresiei prenatale, dar pot include si o intensificare a sentimentelor de tristete, vinovatie sau de a nu fi o mama buna. Depresia postpartum poate afecta capacitatea femeii de a se lega emotional de bebelus si de a avea grija de el.

Depresie perinatala: Acest termen include atat depresia prenatala, cat si cea postpartum, acoperind perioada de la conceptie pana la un an dupa nastere. Perinatal se refera la perioada inainte si dupa nastere.

Potrivit Asociatiei Happy Minds, numarul femeilor care se pregatesc sa devina mame, dar care traiesc si simptome de depresie, a crescut fata de anii trecuti. Dintre acestea, 66% au varste cuprinse intre 19 si 28 ani, iar 33% intre 29 si 38 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie mama

Articole recomandate

Citeste si despre