Celulele stem din placenta ajuta inima mamei sa se recupereze dupa un atac de cord. 5 beneficii ale placentei pe care nu le stiai

/ / Modificat: 2023-09-12
Celulele stem din placenta ajuta inima mamei sa se recupereze dupa un atac de cord. 5 beneficii ale placentei pe care nu le stiai

Nimic nu se compara cu miracolul nasterii si cu potentialul uluitor al corpului uman de a aduce pe lume o noua viata. In ultimii ani, cercetarile in domeniul medicinei au dezvaluit ca placenta, o structura extraordinara care conecteaza mama si copilul in timpul sarcinii, adaposteste beneficii remarcabile pentru ambele parti implicate. 


Este un organ care ”apare” temporar si personalizat


Placenta este un organ temporar unic, care se dezvolta doar pe parcursul sarcinii si dispare dupa nastere. Ceea ce o face si mai uimitor este ca fiecare placenta este personalizata pentru fiecare sarcina si fiecare mama, desi, in mod surprinzator, majoritatea celulelor care formeaza placenta apartin fatului. Ea se formeaza in mod specific pentru a se potrivi nevoilor fatului si ale mamei, adaptandu-se la schimbarile de dezvoltare si de mediu pe masura ce sarcina avanseaza.


Ajuta inima mamei sa se recupereze dupa un atac de cord sau alte leziuni


Cercetatorii de la Mount Sinai School of Medicine au realizat descoperiri remarcabile in ceea ce priveste beneficiile terapeutice ale celulelor stem fetale pentru inima materna.  Este vorba despre un nou tip de celula stem, care poate fi izolata cu usurinta din placenta si care are proprietati uimitoare: migreaza catre inima si inlocuiesc celulele lezate. ”Aceste celule stem au capacitatea de a migra catre zona lezata a inimii mamei si de a sprijini procesul de recuperare dupa un atac de cord sau alte leziuni in timpul sarcinii. Celulele stem se reprogrameaza apoi ca celule ale inimii care bat pentru a ajuta la repararea acesteia”, explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center. Prin reproducerea acestui fenomen in vitro, cercetatorii au deschis noi perspective in tratarea bolilor de inima.


Este cea mai mare rezerva de celule stem 


Desi atunci cand vorbim despre recoltarea de celule stem la nastere ne referim in general la cele care provin din cordonul ombilical, cea mai mare rezerva se afla insa in placenta. ”Placenta contine cea mai bogata si variata colectie de celule stem, oferind oportunitati multiple pentru tratarea unor afectiuni grave. In plus, in structura placentara se gasesc si celule stem cu proprietati imuno-evazive. Aceste celule prezinta niveluri reduse sau chiar absenta completa a markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce le face sa fie ideale pentru a evita raspunsurile imune, putand fi folosite in tratarea diverselor afectiuni la oricare membru al familiei”, adauga Dr. Bogdan Coltor.


Mijloc de detectarea precoce a bolilor


Placenta poate oferi informatii importante despre sanatatea fatului si a mamei. Analizand compozitia chimica a placentei, medicii pot detecta semne precoce ale unor afectiuni cum ar fi diabetul gestational sau preclampsia. Acest lucru poate ajuta specialistii sa intervina mai devreme pentru a asigura bunastarea mamei si a copilului in dezvoltare.


Celulele din placenta pot fi folosite si de alti membri ai familiei


Romania este printre putinele tari din Europa unde parintii pot alege sa recolteze pentru bebelusul si familia lor cea mai mare cantitate de celule stem disponibila la nastere prin recoltarea intregului tesut placentar. ”Recoltarea are loc in spital, indiferent unde se afla acesta pe teritoriul Romaniei, fiind efectuata chiar de catre medicul care a adus pe lume bebelusul, dupa ce acesta si mama sunt in siguranta si placenta a fost expulzata. Nu exista riscuri sau durere,” explica dr. Coltor. In placenta sunt si celulele imunoevazive, adica pot fi utilizate in tratarea bolilor la orice membru al familiei. Astfel, in prezent, pentru mai bine de 85 de boli exista deja indicatie standardizata de utilizare si studii clinice cu rezultate promitatoare care arata ca diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multipla, fibroza pulmonara si alte afectiuni ar putea fi tratate cu succes utilizand celule stem din placenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Placenta Celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre