Sanatatea copilului tau. 13 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de inceperea scolii!

/ / Modificat: 2016-08-31
Sanatatea copilului tau. 13 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de inceperea scolii!

De fiecare daca cand copilul tau intra intr-un nou an scolar, indicat ar fi sa mergi cu el la medicul de familie sau la medicul pediatru, pentru un control de rutina. Doctorul va elibera o adeverinta care atesta ca elevul este apt pentru studiu. Pe langa acest examen anual, este bine sa tii cont si de alte aspecte, precum pregatirea emotionala sau controlul vederii.

Iata 13 lucruri pe care trebuie sa le faci, pentru a te asigura ca micutul tau nu are nicio problema de sanatate!

Pregateste-l din punct de vedere fizic si emotional

Ai cumparat deja rechizitele scolare, echipamentul de sport si alte materiale utile pentru scoala. Acum este momentul sa iti ajuti copilul sa inceapa un nou an scolar, intr-o forma perfecta de sanatate.

Chiar daca este prima lui zi de gradinita sau este deja elev la gimnaziu, specialistii iti recomanda sa ii efectuezi un control oftalmologic, precum si unul stomatologic. Totodata, verica-i auzul si fa-i toate vaccinurile obligatorii.

1. Controlul oftalmologic

Chiar daca pediatrul nu a observat nicio problema de vedere, e bine totusi sa programezi o vizita la oftalmolog. Testarea vederii este una dintre cele mai importante analize pe care trebuie sa i le faci copilului, inainte de inceperea scolii. Acest fapt te poate ajuta sa optimizezi rezultatele copilului la invatatura, pe parcursul anului scolar.

In clasa, 80% din procesul de invatare este bazat pe elemente vizuale. Medicul specialist ii va testa abilitatea de a-si focaliza privirea intr-un anumit punct, precum si capacitatea de a urmari cu privirea obiecte in miscare si de a-si coordona miscarile ochilor.

2. Asigura-te ca ia pauze dese atunci cand foloseste tableta

In cazul elevilor de gimnaziu sau liceu, invatarea este din ce in ce mai mult bazata pe folosirea tabletei sau a computerului. Atunci cand copilul tau foloseste un dispozitiv electronic pentru a-si face temele, asigura-te ca isi ia ochii de pe ecranul tabletei cel putin 20 de secunde, la fiecare 20 de minute, pentru a privi in alta parte.

Chiar daca ti se pare ca aceasta pauza este prea scurta, acele 20 de secunde sunt foarte importante pentru ochi, deoarece ii dau ocazia copilului sa-si odihneasca privirea si sa isi relaxeze muschii globilor oculari.

Totodata, aceste pauze scurte previn aparitia unor probleme de vedere asociate utilizarii constante a tehnologiilor de comunicare.

3. Vaccineaza-l impotriva meningitei

Meningita este o boala infectioasa grava, care se manifesta prin inflamarea membranelor (meningele) care invelesc creierul, maduva spinarii si, uneori, lichidului cefalorahidian. Complicatiile bolii pot duce si la deces.

Infectia poate fi provocata de virusi (meningita virala) bacterii (meningita meningococica) sau alte microorganisme (meningita fungica sau criptococica) si se transmite foarte usor prin saliva, sarut sau tuse.

Cea mai periculoasa dintre toate este meningita bacteriana, deoarece duce la deces in cazul in care nu este tratata la timp. Specialisti recomanda vaccinarea copiilor in jurul varstei de 11, 12 ani. Vaccinul se poate repeta dupa 4 ani, pentru o protectie sporita.

4. Invata-l sa respecte regulile de circulatie

Intersectiile aglomerate sunt o provocare pentru un copil care merge singur la scoala. De aceea, e bine sa il duci tu la scoala pana in jurul varstei de 10 ani. Invata-l sa mearga singur treptat. Intreaba-l de unde crede ca se poate descurca singur si obisnuieste-l sa parcurga portiuni de drum fara tine. In felul acesta, in cateva saptamani, va fi capabil sa mearga singur la scoala.

5. Reaminteste-i sa se spele pe dinti la timp

In timpul vacantei de vara, copiii au tendinta sa sara peste spalatul pe dinti. Odata inceput anul scolar, adu-i aminte sa-si perieze dintii dupa fiecare masa, timp de doua minute.

6. Echipeaza-l corespunzator pentru ora de sport

Atunci cand copilul merge la orele de sport, asigura-te ca are echipamentul adecvat si o alimentatie corespunzatoare. Totodata, rutina de somn trebuie sa fie clara. Cand copilul este in scoala primara, este bine sa il culci la pranz, in zilele in care are ore de educatia fizica.

7. Ai grija la dinti

Cand copilul este inscris intr-un club sportiv, asigura-te ca nu se raneste la gura. Fie ca practica fotbal, baschet sau inot, riscul de a se accidenta este mereu prezent. Specialistii iti recomanda sa investesti intr-o gutiera sau o protectie dentara.

Un astfel de dispozitiv este realizat de obicei din materiale moi, elastice si rezistente la rupere. Se pot cumpara din magazinele sportive (gutiere din acrilat autopolimerizabil) sau se pot realiza pe comanda, la recomandarea dentistului (gutiere de protectie individuale).

8. Verifica daca scoala are personal instruit sa intervina in caz de urgenta medicala

Este foarte important sa comunici cu scoala, mai ales daca ai un copil cu probleme medicale. Fie ca este vorba de diabet, astm bronsic sau alergie la anumite alimente, intreaba conducerea scolii daca asistenta medicala este pregatita sa intervina in caz de urgenta si daca are la dispozitie medicatia necesara in caz de criza de astm, hipoglicemie sau soc anafilactic.

9. Respecta programul de somn

In timpul vacantei de vara, copilul tau are tendinta sa adoarma mai tarziu decat de obicei. In plus, nici tu nu mai esti atat de drastica cu orarul de somn. Odata reinceputa scoala, trebuie sa pui ramai ferma si sa-l reobisnuiesti cu programul de somn normal.

10. Usureaza-i primele zile

Daca iti vezi copilul agitat in primele zile de scoala, trebuie sa stii ca acest lucru este normal. Incearca sa il reintroduci in atmosfera din timpul anului scolar cu doua saptamani mai devreme de inceperea scolii.

Discuta cu el despre asteptarile pe care le are, intreba-l daca este entuziasmat sa isi revada colegii sau invita-l sa cititi ceva impreuna.

Poti sa il initiezi intr-o materie pe care abia incepe sa o studieze. Arata-te entuziasmata de noile lucruri de care va avea ocazia sa le invete, pentru a-i transmite o energie pozitiva.

11. Invata-l pe cel mic sa fie independent

In general, copilul se obisnuieste repede cu mediul de la gradinita. Anxietatea provocata de separarea temporara de parinti este de scurta durata si trece de la sine in cateva zile. Din contra, tie s-ar putea sa iti fie mai greu sa “il rupi” de tine. Invata sa ii acorzi independenta, il va ajuta sa capete incredere in el si sa se dezvolte armonios.

12. Trateaza anxietatea cu ajutorul unui specialist

In anumite cazuri, copilul are dificultati sa se acomodeze cu noul mediu si sufera de o forma mai pronuntata de anxietate. Copilul poate invoca dureri de burta sau greata indusa de frica de a merge la scoala.

Apeleaza la ajutorul unui specialist, daca vezi ca cel mic refuza sa mearga la gradinita sau la scoala mai mult de doua saptamani la rand. Psihoterapeutul va decide care este cea mai buna forma de tratament a anxietatii severe, cu tendinta de generalizare.

Terapia cognitiv-comportamentala, precum si plimbarile cu scop terapeut, initiate pentru a-i da copilului ocazia sa isi confrunte propriile temeri, pot fi de un real ajutor. In cazul in care copilul opune rezista la terapie, se poate prescrie si o medicatie adaptata varstei.

13. Empatia este foarte importanta

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este sa nu fii tu cel care starneste anxietatea sau frica copilului. Nu-ti exprima niciodata ingrijorarea de fata cu cel mic, ii vei transmite starea ta de tensiune.

Din contra, daca discutia este deschisa de catre copilul tau, asculta-i toate temerile si incearca sa-l linistesti cu o imbratisare si vorbe de incurajare rostite pe un ton cald. Povesteste-i despre frica pe care ai experimentata si tu, in scoala, si asigura-l ca ceea ce simte este absolut normal.

Toti oamenii se simt anxiosi in fata unor schimbari majore. Copilul tau trebuie sa retina ca se poate baza oricand pe ajutorul si intelegerea ta.

Tu cum ai rezolvat situatiile in care copilul tau a intampinat probleme de sanatate sau a experimentat frica? Ce alte sfaturi poti sa le oferi parintilor? Scrie-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Analizele necesare pentru intrarea in colectivitate

Analizele copilului inainte de inceperea scolii

Probleme de vedere la copii: 10 semne alarmante

Clasa pregatitoare: 8 trucuri pentru a-ti pregati corespunzator copilul pentru primul an de scoala

Ghidul tau in 7 pasi pentru inceperea scolii: sfaturi simple pentru mamici

Back to school: 100 de sfaturi utile pentru tine si copilul tau

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize copil incepere scoala Analize copii Probleme vedere copii Scoala copii Alergii copii Pregatire scoala copii Imunizare copii

Articole recomandate

Citeste si despre