5 moduri de a incuraja copilul sa fie independent

/ / Modificat: 2013-06-02
5 moduri de a incuraja copilul sa fie independent

A incuraja copilul sa fie independent inca de mic il ajuta sa se pregateasca pentru viata de adult si sa faca fata mai usor provocarilor de la maturitate. Este timpul ca micutul sa nu mai depinda de tine in tot ceea ce face si sa inceapa sa ia singur unele decizii, sa faca alegeri sau sa se confrunte cu provocari care-l ajuta sa dobandeasca abilitati necesare si utile pentru a reusi mai tarziu. Iata cateva moduri simple prin care iti poti incuraja copilul sa devina independent!

Foto: life123.com

Lasa-l sa decida!

Pune-l pe copilul tau fata in fata cu deciziile inca de la varste fragede. Ajuta-l sa faca alegeri bune, oferindu-i ori de cate ori ai ocazia sansa de a opta intre diverse lucruri - daca vrea sa poarte pantaloni sau fustita, daca vrea gecuta rosie sau paltonul albastru, daca vrea sa i se citeasca o poveste sau alta sau daca vrea sa manance iaurt sau branzica etc.

Toate aceste optiuni pe care i le pui la dispozitie in situatiile uzuale il ajuta sa devina mai autonom si responsabil!

Imparte-i diverse responsabilitati!

Pentru ca cel mic sa devina independent, este foarte important sa il inveti sa fie responsabil.

Responsabilitatea si independenta se intrepatrund si ajuta copilul nu doar sa faca alegeri singur, dar sa fie si cele mai bune.

Implica-l in activitati de curatenie si de gatit si ofera-i diverse sarcini: sa stranga jucarii, sa iti dea ouale pentru prajitura, sa toarne faina, sa isi aranjeze hainutele in sifonier etc.

Toate aceste responsabilitati mici au rolul de a-l ajuta sa capete, treptat, independenta si sa se descurce pe propriile picioare.

Implica-l in deciziile de familie!

Copilul tau nu trebuie lasat deoparte cand vine vorba de decizii care afecteaza familia. De cate ori faceti "consilii", in care adunati laolalta tot membrii familiei pentru a lua decizii importante, legate de achizitii, mutat, vacante, evenimente etc., ofera-i un loc la masa si celui mic.

Chiar daca deciziile lui nu vor cantari prea mult sau nu are puncte de vedere notabile, este important sa fie luate in seama si sa stie ca este ascultat. Il invata sa gandeasca singur si sa decida ce considera el ca este mai avantajos. In acest fel, devine mai responsabil, dar si independent.

Incurajeaza-l sa incerce mereu experiente noi!

Nu-ti fie frica sa lasi copilul sa incerce diverse lucruri sau experiente noi. Lasa-l sa testeze diverse aparate, moduri de a se juca, sa lege prietenii noi, sa invete sa se descurce singur cu rolele sau bicicleta etc.

Explorarea mediului si activitatile noi il ajuta sa capete incredere in forte proprii si sa prinda curajul de a se aventura si mai tarziu spre alte experiente.

Exprima-te constructiv!

Modul in care ii vorbesti se rasfrange asupra modului in care va actiona copilul. Daca ii spui mereu ca nu are voie sa faca ceva sau ca nu se descurca singur cu altceva, copilul tau va deveni dependent de tine.

Este important sa adopti in vocabularul tau cat mai multe exprimari care sa il stimuleze sa faca diverse lucruri de unul singur - "incearca", "alege"," "experimenteaza", "decide-te", "poti" etc.

Tu cum iti incurajezi copilul sa devina o persoana independenta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare independenta copii Independenta copii Crestere copii Activitati independente copii

Articole recomandate

Citeste si despre