Un nou val de Covid printre copii. Cum invatam copiii sa se fereasca de virusuri

/ / Modificat: 2023-09-26
Un nou val de Covid printre copii. Cum invatam copiii sa se fereasca de virusuri

Toamna si inceperea anului scolar vin la pachet cu un numar mai mare de viroze, dar si cu un nou val de Covid, mai ales in randul copiilor. Autoritatile sanitare de la noi atrag atentia ca in aceasta perioada a crescut numarul de cazuri de copii infectati cu virusul Covid care se prezinta la camera de garda. La spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti, numai intr-o singura garda, saptamana trecuta, au fost depistati pozitiv 18 copii, cei mai mici dintre ei fiind sugari.

Raluca Alexandru, purtatoarea de cuvant a spitalului, a declarat in urma cu cateva zile ca tot mai multi copii au ajuns la urgenta cu simptome specifice, dupa care au fost depistati pozitiv la Covid. Mai mult de jumatate dintre ei au avut nevoie de internare.

„Ieri, la UPU au fost 18 copii cu Covid pozitivi simptomatici, din care s-au internat 10 pe sectiile de pediatrie. Toate sectiile au saloane cu copii pozitivi Covid. Predomina varsta mica. Vorbim in principal de sectiile de pediatrie, 4 sectii, pe cea de chirurgie nu avem copii internati cu Covid. Pe fiecare sectie sunt 25 de paturi, cam 4-5-6 sunt ocupate de pacienti cu Covid. Copiii diagnosticati cu Covid sunt de toate varstele, cei mai mici au cateva luni. Au tuse, febra, disfonie, adica raguseala. Se interneaza cu laringita, deshidratare, bronsiolite, pneumonii. Predomina coronavirusul si rinovirusul”, a precizat dr. Raluca Alexandru, pentru presa.

Cum ii invatam pe copii sa se fereasca de viroze

In sezonul rece si mai ales in colectivitati, numarul de viroze respiratorii creste considerabil. De la banala laringita, pana la bronsiolite, bronsite, gripa sau Covid, copiii care merg la scoala si la gradinita sunt expusi la toate. Pentru a-i feri pe cat posibil de bolile de sezon, este important sa ii invatam pe cei mici cum sa se protejeze. Iata cateva reguli pe care le pot aplica atat copiii de gradinita, cat si cei de la ciclurile de invatamant superioare!

Spalarea mainilor. Invatati-i pe copii sa isi spele frecvent mainile, cu apa si sapun, mai ales inainte sa manance sau dupa ce au folosit toaleta.

Stranutul si tusea acoperind gura cu pliul cotului.

Copiii care sunt bolnavi sau dau semne de boala trebuie tinuti acasa. Parintii ar trebui sa inteleaga ca repausul este esential atat pentru insanatosirea copilului, cat si pentru limitarea raspandirii virozelor.

Intarirea sistemului imunitar. Miscarea zilnica, timpul petrecut in aer liber, alimentatia echilibrata, bogata in legume si fructe, contribuie la sanatatea organismului si la intarirea sistemului imunitar.

Medicatia potrivita. Atunci cand copiii dau semne de boala, ar trebui sa ii vada un medic si sa evitam auto-medicatia. Medicamentele nepotrivite nu doar ca nu ii ajuta sa se refaca, dar le pot face mai mult rau decat bine celor mici.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Covid-19 copii Virus gripal Coronavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre