Copiii, cei mai expusi la ultima tulpina de Omicron. Cum ii afecteaza BA.5 pe cei mici

/ / Modificat: 2022-07-21
Copiii, cei mai expusi la ultima tulpina de Omicron. Cum ii afecteaza BA.5 pe cei mici

Multe tari se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de Covid-19, iar multe dintre infectari sunt cauzare de varianta BA.5 a Omicron. Autoritatile sanitare din Statele Unite au transmis ca 80% dintre cazurile actuale de Covid sunt provocate de variantele BA.4 si BA.5. De asemenea, expertii avertizeaza ca numarul de imbolnaviri va creste in continuare, iar copiii sunt si ei expusi, mai ales cei care merg in colectivitate.

Vidya Mony, medic pediatru de boli infectioase si epidemiolog in Santa Clara Valley Medical Center, spune ca medicii pediatri au raportat mai multe infectii cu simptome decat in cazul celorlalte variante de Omicron, care de obicei erau asimptomatice.

„Avem mai multe cazuri cu febra, dureri in gat, tuse, secretii nazale, oboseala si dureri de cap la aceasta varianta”, a precizat ea.

Pe masura ce creste numarul de infectii, creste si numarul spitalizarilor, insa specialistii afirma ca deocamdata este vorba despre o crestere moderata in cazul copiilor.

Cat de periculos este BA.5 pentru copii?

In general, copiii fac forme usoare atunci cand contracteaza virusul Covid, iar acest lucru este valabil si pentru noua versiune. Fiind o versiune a virusului care da simptome, este usor de identificat atunci cand copilul da semne de boala, asa ca parintii isi pot da seama atunci cand ar putea fi vorba despre Omicron BA.5.

„Amintiti-va, copiii au simptome mai usoare în comparatie cu adultii, de cele mai multe ori. De exemplu, ei pot avea doar nasul infundat sau apetitul scazut, din cauza durerii in gat”, spune dr. Seshadri, un alt medic specialist. Aceasta insista asupra faptului ca daca parintii au suspiciuni, ar trebui sa ii testeze pe copii, pentru a vedea daca este Covid sau o simpla viroza.

Specialistii atrag atentia ca, desi in cazul copiilor boala are de obicei forme usoare, exista riscul ca, pe masura ce creste numarul de cazuri, virusul sa afecteze si categoriile de copii mai vulnerabili, pe cei care sufera de boli cronice si pe cei care au sistemul imunitar afectat. Dr. Mony avertizeaza ca aceasta versiune ar putea infecta copiii intr-un ritm mai alert decat alte variante, ajungand ca mai multi dintre ei sa aiba nevoie de ingrijiri medicale.

Riscul de imbolnavire, mai ridicat in comunitate

La fel ca in primele valuri ale pandemiei, riscul de infectare cu virusul Covid este mai mare in colectivitati, avertizeaza specialistii. Cu toate acestea, nu este de asteptat sa se revina la inchidere unitatilor de invatamant, asa cum a fost la inceputul pandemiei.

„Nu cred ca scolile si gradinitele vor fi inchise, deoarece aceasta este inca o varianta usoara, dar purtarea mastilor in spatii aglomerate si in spatiile interioare si masurile de igiena sporite ar putea fi implementate din nou.”, a mai spus dr. Seshadri.

Specialistul a mai subliniat ca, pentru a limita numarul imbolnavirilor este important sa se respecte masurile sanitare valabile anterior. Spalatul mainilor, dezinfectarea suprafetelor si obiectelor, evitarea locurilor aglomerate si purtarea mastii sanitare, atunci cand este cazul, precum si vaccinarea raman metodele cele mai eficiente de a lupta contra virusului, spun medicii.   

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre