Medicul Mihai Craiu, despre simptomele Omicron la copii: "La copiii foarte mici putem sa ne pacalim"

/ / Modificat: 2022-01-19
Medicul Mihai Craiu, despre simptomele Omicron la copii:

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului, atrage atentia parintilor ca tot mai multi copii ajung la spital infectati cu coronavirus. 

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide facute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului. Un alt lucru important este cresterea spectaculoasa a proportiei pacientilor pediatrici diagnosticati si spitalizati. As aduce cifrele din SUA, unde stim ca raportarile sunt foarte riguroase. In cei diagnosticati recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate in ultimele 2 saptamani.

La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orala mai sustinuta, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmati in cursul garzii, al serii si al dupa-amiezii, au fost doi copii internati - unul in varsta de o luna si un altul un pic mai mare”, a adaugat el.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirma faptul ca exista o disproportie foarte mare intre contagiozitatea extrema a Omicron si severitatea relativ putin importanta. Ceea ce cred ca va fi mai greu pentru medicii pediatri o sa vina peste o luna. Cifrele noastre sunt ca cele internationale, peste tot in lume intre 0,5 si 3% dintre copiii bolnavi ajung sa fie spitalizati. Ponderea a crescut acum de cand circula Omicron, pentru ca sunt mai multi copii diagnosticati”, a adaugat medicul. 

Simptomele Omicron la copiii mici 

Pediatrul a precizat ca la copiii mici, simptomele variantei Omicron sunt diferite. Acestea pot debuta ca o gastroenterita acuta, de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la starea sugarilor. 

„La copiii foarte mici putem sa ne pacalim. COVID, in epoca Omicron, poate sa inceapa ca o gastroenterita acuta. Cei mai multi sugari de ieri au venit cu febra si varsaturi, nu au venit ca boala respiratorie – sau nu in prim plan boala respiratorie”, a expicat el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Covid-19 copii Simptome raceala si gripa

Articole recomandate

Citeste si despre