Un erbicid foarte toxic, gasit in marcile populare de cereale pentru copii

/ / Modificat: 2019-06-14
Un erbicid foarte toxic, gasit in marcile populare de cereale pentru copii

Cerealele sunt, la prima vedere, cele mai potrivite pentru micul dejun. Dar un raport al Grupului de lucru pentru mediul inconjurator (EWG) din Statele Unite, publicat in octombrie arata ca 26 dintre cele 28 de tipuri de cereale si snack-uri populare testate contin niveluri peste limita admisa de glifosat, principalul ingredient al erbicidului Roundup, folosit in combatere buruienilor, informeaza prevention.com.

Raportul precizeaza ca nivelurile de glifosat gasite in produsele testate, inclusiv in cereale care sunt comercializate si in Romania, au fost mai mari decat nivelurile admise. Nivelurile au fost "mai mari si pot afecta sanatatea copiilor, dupa parerea oamenilor de stiinta EWG", se arata intr-un raport publicat miercuri.

Acesta nu este un lucru nou. Inaintea raportului din octombrie, EWG a publicat un alt raport, in august 2018, care a informat ca a fost gasit glifosat in 43 din 45 de probe testate.

Ce este glifosatul

Glifosatul este un erbicid folosit la scara larga pentru a combate buruienile si a fost inregistrata ca pesticid in Statele Unite din anului 1974, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA).

Glifosatul a fost in mod repetat legat de aparitia cancerului, insa EPA sustine ca "nu exista riscuri pentru sanatatea publica atunci cand este utilizat in anumite cantitati considerate sigure si nu are potential cancerigen."

O noua cercetare de amploare, efectuata pe un grup de peste 2000 de persoane in Germania, a relevat ca urme de glifosat se gasesc masiv in urina germanilor.

Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca glifosatul este "sigur atunci cand muncitorii poarta imbracaminte de protectie completa." Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului clasifica glifosatul in 2015 drept "probabil cancerigen pentru oameni", ceea ce inseamna ca este posibil sa provoace cancer. Cecretarile continua in acest sens.

Cum ajunge erbicidul in cereale?

Unii fermieri folosesc glifosat pe cultura de ovaz pentru a-l usca, facand mai usoara recoltarea, explica medicul Jamie Alan, profesor de farmacologie si toxicologie la Universitatea de Stat din Michigan.

"Acesta este motivul pentru care cerealele de ovaz au niveluri mai ridicate de glifosat decat cerealele de grau", a explicat Jamie Alan.

De asemenea, exista posibilitatea ca glifosatul sa ajunga in culturile de ovaz de la scurgerile de apa din zonele din apropiere care au fost pulverizate cu glifosat, mai spune medicul.

Cat de ingrijorat ar trebui sa fii?

Ca multe produse cu glifosat, e greu de spus. In acest caz, cerealele au niveluri detectabile de glifosat pe care EWG nu le considera sigure. Cu toate acestea, nivelurile se incadreaza in ceea ce APE considera sigur. "Depinde de agentia pe care o crezi", mai spune Alan.

Medicul precizeaza ca este "rezonabil" sa cautati alternative ecologice la cereale si produse care sunt mult mai sigure sa nu contina glifosat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cereale

Articole recomandate

Citeste si despre