Hormonii din pantece duc la anorexie

/ / Modificat: 2007-12-04
Hormonii din pantece duc la anorexie





 




Un nou studiu arata ca acei copii care dezvolta la un moment dat anorexie sunt programati in pantece de hormonii mamei lor, relateaza BBC News.

De obicei, aceasta tulburare de alimentatie apare mai des la femei decat la barbati, insa o universitate din Sussex a descoperit ca barbatii care au o sora geamana sunt mult mai expusi.

Aceste date sugereaza ca hormonii eliberati pentru a ajuta la dezvoltarea femeii s-ar putea sa fie raspunsul. Desigur, specialistii atrag atentia ca alti factori din copilarie si adolescenta raman la fel de importanti ca si pana acum.

Inca nu se stie sigur de ce femeile sunt mai predispuse la acest gen de afectiuni decat barbatii. Unii experti sunt de parere ca stresul din societatea moderna are o parte din vina in timp ce altii examineaza schimbarile creierului din prima parte a vietii.

Cercetareasarcinilor gemelareeste un mod de a examina factorii implicati deoarece cea mai importanta perioada pentru dezvoltarea creierului este cea a lunilor de sarcina.

Noul studiul a analizat informatii adunate de la mii de gemeni nascuti intre 1935 si 1958. Per total, dupa cum era de asteptat, s-a descoperit ca gemenii de sex feminin sunt mai predispusi la anorexie decat gemenii de sex masculin. Singura exceptie a aparut in cazul gemenilor de sex diferit cand cel de sex masculin s-a dovedit a fi mai predispus decat cel de sex feminin.

Cercetatorii sunt de parere ca cea mai probabila cauza o constituie hormonii sexuali steroidali eliberati in pantece pe perioada sarcinii.

O explicatia plauzibila pentru acest fenomen ar fi aceea ca in timpul sarcinilor cu feti de sex feminin este produsa o substanta, probabil hormonala, care creste riscul de a dezvolta anorexie nervoasa la maturitate. Deoarece fatul de sex masculin dintr-o sarcina gemelara este expus la aceasta substanta, acesta prezinta un risc marit.

Specialistii spun ca acest studiu trebuie completat de altele care sa analizeze si alti factori cum ar fi perceptia aspectului fizic in copilarie si adolescenta.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

4 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre