Sarcina gemelara, trasaturi specifice

/ / Modificat: 2017-05-24
Sarcina gemelara, trasaturi specifice

Sarcina gemelara poate speria foarte usor orice viitoare mamica. Toate grijile si riscurile se dubleaza, iar tu nu esti foarte sigura ca organismul tau va face fata. Nu si daca stii particularitatile acestui tip de sarcina, inca de la concepere si pana la nastere.

Apare mai des la femei trecute de 30 de ani

Este adevarat ca pe masura ce inaintezi in varsta, cu atat obtii mai greu o sarcina, dar atunci cand marele eveniment se intampla, e posibil sa ai o surpriza: sarcina cu gemeni!

Riscul de diabet gestational este mai mare

Diabetul gestational este o afectiune care apare intr-o incidenta mai mare in sarcinile gemelare decat in cele singulare. Desi apar mai des in aceste sarcini, riscul de morbiditate este mai scazut decat in sarcina cu un singur fat.

Greturi de dimineata mai intense

De altfel, acesta si un semn frecvent de sarcina multipla. Nivelurile de gonadotropina corionica umana sunt mai mari decat la sarcina singulara, iar greturile sunt mai intense si mai greu de suportat.

Extra-suplimente de acid folic

Femeile cu sarcina gemelara au nevoie de mai mult acid folic pentru a-i feri pe ambii feti de malformatii congenitale grave. Nevoie mai mare de calorii zilnice Greutatea mamicilor va fi mai mare la nastere decat la o sarcina singulara. Pana la urma este si logic, nu-i asa? Sunt implicati 2 bebelusi, 2 placente si mai mult lichid amniotic, toate intr-un singur corp, al mamei. Si necesarul de calorii zilnice va fi mai crescut, dar nu neaparat dublat, asa acum se crede. Medicul iti va oferi sfaturile exacte.

Primele lovituri ale fetilor nu apar mai devreme decat in sarcina singulara

Desi poti crede ca ar trebui sa le simti mai devreme pentru ca sunt doi, acest lucru nu este relevant. Medicii sustin ca primele lovituri in burtica ale fetilor apar tot intre saptamanile 18 si 20 ale sarcinii, ca si in cazul celei cu un singur fat.

Vizite mai dese la obstetrician

Sarcina gemelara necesita o supraveghere mai atenta si mai multe analize de facut. Riscurile sunt usor mai crescute la acest tip de sarcina, de aceea vizitele la medic vor fi mai dese. Unul dintre cele mai grave este avortul spontan.

Pete mai frecvente

Uneori, micile pete in sarcina sunt firesti, chiar daca pentru majoritatea gravidutelor reprezinta un motiv de panica, mai ales daca apar in primul trimestru (pot anunta avortul spontan). In sarcina gemelara ele pot aparea mai des, iar daca nu sunt insotite de crampe abdominale, nu sunt abundente si nu prezinta cheaguri, atunci sunt firesti.

Riscul de preeclampsie este mai mare

Desi nu se cunosc cauzele exacte ale preeclampsiei, se stie sigur ca riscul de a aparea este mai mare in sarcinile gemelare decat in cele singulare. Ea se poate recunoaste prin hipertensiune arteriala, proteine in urina si uneori umflarea picioarelor, mainilor etc.

Travaliul poate aparea mai devreme in sarcina cu gemeni

Mamele care poarta in pantece doi bebelusi intra in travaliu mai repede decat celelalte. Daca la o sarcina singulara acesta survine cam in saptamana 40, la cea gemelara travaliul apare cam in saptamanile 36-37.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina gemelara

Articole recomandate

Citeste si despre