Rafila: Avem un an sa pregatim profesori pentru a preda "Educatia pentru sanatate"

/ / Modificat: 2023-10-03
Rafila: Avem un an sa pregatim profesori pentru a preda

Din anul scolar 2024-2025 in scoli se va preda materia "Educatie pentru sanatate", iar pregatirea profesorilor de biologie si a dirigintilor care vor preda va fi facuta chiar de medici.

In prezent sub 10% dintre elevii din Romania urmeaza cursul optional "Educatie pentru sanatate", potrivit ministrului Educatiei, Ligia Deca. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spera ca situatia se va schimba odata ce profesorii care o vor preda vor avea o pregatire profesionala mai buna.

"Educatia pentru sanatate trebuie sprijinita de specialisti, dar predata de profesori. Avem doar un an la dispozitie in care trebuie sa pregatim profesori de biologie, diriginti pentru modulele din invatamantul primar, gimnazial si liceal. Cred ca asta este solutia corecta. In anul 2002, a fost lansat Programul «Educatie pentru sanatate» in scoala romaneasca, dar de 21 de ani a ramas facultativ si doar 5% dintre parinti isi trimit copiii la «Educatie pentru sanatate». Lucrul asta nu este deloc in regula. Vedeti, acum, avem foarte multe provocari, iar consumul de substante psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Daca copilul invata inca din primii ani de educatie in scoala ca acest consum este profund nociv si ii va afecta viata in mod iremediabil, cu siguranta, nu vom avea aceleasi probleme", a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, dupa ce a participat la deschiderea anului de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Ministrul considera ca  un copil informat este un copil care poate lua decizii corecte si sa aratat increzator ca multi vor intelege mai bine cat de nociv este consumul de droguri si se va gandi de doua ori la acest lucru daca va fi expus la ele.

"Putem sa-l invatam sa fie suficient de abil incat sa evite capcanele prin care traficantii incearca sa-l atraga. Lucrurile astea se pot dobandi in scoala, sigur, ca multe alte lucruri, incepand cu deprinderi igienice, stilul de viata sanatos, miscarea, educatia fizica. Avem datoria catre copiii nostri sa facem acest lucru, iar opinia mea este ca putem, anul viitor, sa incepem aceasta activitate in mod sistematic printr-o disciplina curriculara care sa fie prezenta la toate ciclurile de invatamant, fara sa aglomereze in mod excesiv programul elevilor, fara sa mergem cu elemente coercitive, ci cu elemente de educatie si de convingere. Sunt convins ca si parintii, in marea lor majoritate, vor imbratisa acest lucru. Noi am mai semnat un protocol cu Patriarhia Romana care sprijina aceste demersuri ale Ministerului Sanatatii", a adăugat ministrul.

FOTO: Facebook/Ministerul Sanatatii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori copii Educatie

Articole recomandate

Citeste si despre