Alternative sanatoase pentru mesele grele de sarbatori! Cum ne ferim de kilograme in plus si indigestii

/ / Modificat: 2018-12-17
Alternative sanatoase pentru mesele grele de sarbatori! Cum ne ferim de kilograme in plus si indigestii

Sarbatorile vin de fiecare data cu mese pline, cu tot felul de bunatati traditionale, cu cozonaci si prajituri... Este foarte adevarat ca in aceasta perioada poti castiga foarte usor kilograme  in plus daca nu esti atent/a la ce si cat consumi.


Din punctul meu de vedere, obsesia aceasta globala privind ingrasarea ne aduce mai mult rau decat kilograme pe care le putem capata dupa o masa de sarbatori.Ca sa stabilim de la inceput sarbatorile inseamna o zi sau doua in care facem anumite excese.

Intr-o zi sau doua de excese nu poti capata decat 1 sau 2 kg!!! Si, pentru ca mai important decat a pune 1-2 kg pe tine este faptul ca poti capata o indigestie sau o enterocolita sau orice alta problema digestive, va recomand inainte de toate urmatoarele reguli dietetice:

  • gustati din toate preparatele
  • faceti pauza intre felurile servite
  • nu amestecati felurile de mancare
  • savurati preparatele pregatite cu atata drag
  • nu beti apa imediat dupa ce ati mancat
  • mestecati mult, de 15-40 de ori aliemntele din fiecare bol alimentar.

Putem inlocui o parte din meniul de sarbatori cu cateva variante mai sanatoase din care pot consuma toti membrii familiei, inclusiv copiii.

Antreurile bazate pe mezeluri aduc foarte multe grasimi si substante toxice de la care toti ar trebui sa ne abtinem. O varianta diferita de antre poate fi urmatoarea:

  • legume crude de orice fel, masline asortate.
  • rulada din piept de pui/curcan.
  • rulouri din dovlecei si/sau vinete la grill umplute cu branza ricotta sau crema de branza si verdeata.
  • bruschete cu zacusca.
  • bruschete cu somon si castraveti.
  • minisalate cu branza de capra/ton/pui ardei copti, nuci/seminte, busuioc, ulei de masline, sare, piper etc. 
  • ciuperci umplute la cuptor cu legume si parmezan.
  • platou de branzeturi.


Felul principal de obicei contine sarmale cu mamaliguta si smantana si/sau fripturi la gratar cu garnituri din cartofi etc.

Va recomand sa mancati pe rand felurile de mancare pregatite de sarbatori. Fie ca alegi sarmale cu mamaliga, fara smantana sau peste cu legume sau carne de porc/rata la cuptor cu legume, importanta este calitatea, cantitatea si faptul ca acestea nu trebuie amestecate cu carbohidrati sau gluten.

Cea mai nefericita combinatie alimentara este sa bei alcool si sa mananci gras. Acest lucru face ca ficatul sa fie indus intr-o dilema: el va metaboliza alcoolul si va depune grasimea. Persoanele care frecvent fac aceasta greseala au ficat gras - steatoza hepatica - o afectiune a ficatului care poate duce in timp, la alte afectiuni, cum ar fi fibroza hepatica, ajungandu-se pana la ciroza.

Deserturile, in general, au foarte multe calorii goale din cauza zaharului. Din fericire pentru noi, natura are grija sa putem avea dulciuri sanatoase si cu caloriile potrivite.
Faina din grau poate fi inlocuita cu faina de konjac,aceasta este o faina fara carbohidrati, in antichitate era folosita pentru cei cu simptomatologia diabetului de azi.
Zaharul, de exemplu, din cozonac poate fi inlocui cu zaharul din stevie sau miere sau sirop de agave.
Orice imbunatatire adusa preparatelor ne scapa de multele kilograme pe care le putem capata de sarbatori.
Miscarea este limitata in perioada sarbatorilor pentru ca pregatirile ne ocupa foarte mult timp, insa cu toate acestea  o plimbare cu copilul sau a merge la cumparaturi pe jos este o varianta ajutatoare.
Nu mancati dupa ora 20 si, cu siguranta, nici kilogramele nu se vor face vizibile.
Apa trebuie sa fie in cantitatile recomandate: 1 pahar la fiecare 1h si 30 min. 

Sarbatori binecuvantate cu lumina si preparate hranitoare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre