Diploma de absolvire a liceului va contine un cod QR! Din anul scolar 2024-2025, codul se va gasi pe toate actele de studii

/ / Modificat: 2024-01-22
Diploma de absolvire a liceului va contine un cod QR! Din anul scolar 2024-2025, codul se va gasi pe toate actele de studii

Incepand cu acest an, atat diploma de absolvire a liceului, cat si certificatul de acordare a definitivarii in invatamant vor contine un cod QR. Acesta va permite verificarea parcursului academic al detinatorului, potrivit unui proiect de hotarare adoptat recent la Guvern. Masura va fi extinsa, din anul scolar 2024-2025, pentru toate actele de studii, potrivit avocatnet.ro.

„La initiativa Ministerului Educatiei, incepand cu anul 2024, ca o dovada a transformarii digitale pe care o traversam impreuna, diploma de absolvire a liceului, precum si certificatul de acordare a definitivarii in invatamant urmeaza sa contina ca element distinctiv si un cod QR, urmand ca aceasta masura sa fie extinsa cu anul scolar urmator, adica 2024 - 2025, pentru toate formularele actelor de studii”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin.

Proiectul de HG stabileste tipurile de informatii si formatul actelor de studii care vor fi eliberate absolventilor si personalului didactic din sistemul national de invatamant preuniversitar. Incepand din 2024, diploma de absolvire a liceului (insotita de foaia matricola, parte a portofoliului educational), precum si certificatul de acordare a definitivarii in invatamant urmeaza sa contina ca element distinctiv si un cod QR. Apoi, din anul scolar 2024-2025, aplicarea unui cod QR se va extinde asupra tuturor actelor de studii.

CITESTE SI: Profesorii, obligati sa completeze declaratia ca nu fac meditatii cu elevii de la clasa!

Prin codul QR se va verifica autenticitatea documentului si parcursul academic al detinatorului, datele fiind preluate dintr-o baza de date gestionata de Ministerul Educatiei.

De asemenea, dupa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului, organizarea de catre unitatile de invatamant a cursului pregatitor pentru invatarea limbii romane presupune elaborarea unui nou act de studii: certificatul de competenta lingvistica.

  • Surse: avocatnet.ro, hotnews.ro, digi24.ro
  • Foto: Freepik 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre