Profesorii ameninta cu greva generala pe final de an scolar. Cum ar putea fi afectate examenele

/ / Modificat: 2023-04-24
Profesorii ameninta cu greva generala pe final de an scolar. Cum ar putea fi afectate examenele

Anul scolar 2022/2023 s-ar putea incheia cu o luna mai devreme, daca profesorii vor pune in practica avertismentul lansat de sindicatele din invatamant privind declansarea grevei generale. Cadrele didactice sunt revoltate de posibilatea ca Guvernul sa inghete salariile si a angajarile din invatamant.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater” si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” au anuntat demararea unui referendum de strangere de semnaturi in vederea declansarii grevei generale pe data de 22 mai. Un asemenea demers ar echivala cu neincheierea mediilor elevilor, ceea ce ar afecta desfasurarea examenelor nationale pentru cei din anii terminali. Greva generala a profesorilor si neincheierea situatiei ar duce la imposibilitatea organizarii Evaluarii Nationale pentru elevii de clasa a VIII-a si examenului de bacalaureat pentru cei care termina liceul in 2023.

Ce îi nemultumeste pe profesori

Sindicatele au justificat apelul la aceasta forma extrema de protest prin faptul ca Guvernul pregateste masuri „cu impact negativ suplimentar pentru angajatii din invatamant”. Dascalii invoca un proiect de Ordonanta de Urgenta privind masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum si modificarea si completarea  unor acte normative.

Respectul proiect de act normativ ar viza, potrivit sindicatelor din invatamant, plafonarea cheltuielilor cu personalul la nivelul anului 2022, demers care ar echivala cu inghetarea salariilor „deoarece salariile cadrelor didactice se majoreaza odata cu trecerea la grad didactic superior si/sau cu o noua transa de vechime. Totodata, adoptarea unei astfel de OUG ar bloca „atingerea de catre personalul didactic auxiliar si nedidactic a salariilor de baza din Legea 153/2017, contrar promisiunii facute de presedintii PSD si PNL”.

In plus, interdictia de a cumula pensia cu salariul obtinut in institutii de stat, impreuna cu blocarea organizarii de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante ar atrage accentuarea deficitului de personal din sistemul de invatamant, sustin sindicatele.

Ce revendicari au cadrele didactice

Profesorii ar urma sa picheteze sediul Guvernului in zilele de 25 si 26 aprilie, pentru ca in data de 10 mai sa organizeze un mars de protest la care sunt asteptati peste 15.000 de membri de sindicate. Abia dupa aceste actiuni de protest, profesorii iau in calcul declansarea grevei generale, incepand cu data de 22 mai.

Potrivit unui comunicat comun al FSLI, FSE „Spiru Haret” si FNS „Alma Mater”, profesorii au mai multe revendicari, printre care acordarea salariului de baza pentru fiecare categorie de salariati din invaatamant, identificarea unor solutii pentru cresterea veniturilor personalului din sistem, adoptarea urgenta a normativelor pentru personalul nedidactic si personalul didactic auxiliar, neactualizate din anul 1998.

Profesorii revendica, totodata, aplicarea regulamentelor prinvind sporurile pentru conditii de munca, dar mai ales pozitionarea personalului din invatamant „pe o treapta net superioara altor functii bugetare” in grila de salarizare, in raport cu importanta sociala a activitatii lor, si instituirea prin lege a regulii indexarii anuale cu rata inflatiei a salariilor personalului platit din fonduri publice.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori Incheiere an scolar Examene nationale Greva educatie 2023 Greva profesorilor

Articole recomandate

Citeste si despre