Profesoara din Focsani, in topul celor mai buni profesori din lume! „Am inventat predarea cu resurse 0”

/ / Modificat: 2023-10-03
Profesoara din Focsani, in topul celor mai buni profesori din lume! „Am inventat predarea cu resurse 0”

Ana-Maria Rusu, o profesoara dedicata Educatiei muzicale la Colegiul National "Unirea" si la Scoala Gimnaziala Nr. 5 "Anghel Saligny" din Focsani, este printre cei mai buni 50 de profesori din lume! A fost inclusa in selecta lista Top 50 Global Teacher Prize 2023, un prestigios premiu pentru profesori organizat de Fundatia Varkey, care ofera anual 1 milion de dolari unui profesor exceptional.

Ana-Maria Rusu este profesoara de 18 ani, ea pasind la catedra imediat dupa ce a absolvit Conservatorul la Iasi. In tot acest timp a inteles ca sistemul educational din Romania nu a evoluat odata cu generatiile tinere, asa ca nu a incetat sa dezvolte, de la an la an, metode creative de predare, pentru a insufla copiilor de la clase o cultura muzicala generala.

„Eu am inventat predarea muzicii cu resurse 0, cu costuri 0. Poti tine o lectie grozava in educatie muzicala pe un camp sau in desertul din Africa. Poti tine lectii intregi doar cu un pix si o foaie de hartie. Sau dintr-o hartie de copt. Pentru ca si din acest obiect de bucatarie a facut un instrument muzical. Iar orele sunt un adevarat spectacol. Am crescut vanzarile tarii la foi de copt, pentru ca este cel mai bun instrument muzical si este si foarte ieftin. Bineinteles merge si foaie de caiet”, spune Ana-Maria Rusu, potrivit Digi24.

Ana-Maria Rusu este, de asemenea, si co-fondatoarea platformelor „Mai multa Educatie Muzicala in Scoli si Gradinite” (MEMIS) si www.edumuzicala.ro, cu sute de resurse si idei de a adapta metode de educatie muzicala la alte materii, ce sunt accesate de mii de profesori de toate disciplinele si nivelurile, lunar.

Recent, ea a creat un ghid de activitati pentru integrarea elevilor refugiati din Ucraina la orele din scolile din Romania si a publicat „Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizeaza educatia muzicala pe intelesul tuturor. Colaboreaza, de asemenea, cu Cantus Mundi si dirijeaza coruri de elevi amatori si a avut inclusiv olimpici si fosti elevi de-ai ei, de la licee teoretice, care au devenit muzicieni sau profesori, scrie edupedu.ro.

Descrierea profesoarei de muzica Ana -Maria Rusu de pe pagina competitiei este una impresionanta. De aici aflam ca aceasta a fost diagnosticata, la un moment dat, cu ADHD si ca a lucrat, pana in prezent, cu peste 16.000 de elevi. Se intalneste saptamanal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenti, din familii divizate, sub pragul saraciei, de etnie roma, cu probleme emotionale uriase, toti combinati in clase generale.

„Ana-Maria Rusu vede conexiuni si ecosisteme conexe pretutindeni, mai ales cand vine vorba de a face fata provocarilor, de a descoperi punti de supravietuire, de continuitate si de invatare, chiar si in contexte de criza permanenta – fie ca sunt de clasa, geopolitice sau personale – si a venit cu solutii multiple pentru a se conecta cu ceilalti printr-o carte sau un ghid online; inventand jocuri; punand copiii saraci pe scenele nationale; fondand comunitati.

Diagnosticata tarziu cu ADHD, ea empatizeaza cu copii din toate mediile, lucrand cu peste 16.000 de elevi. In prezent, se intalneste saptamanal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenti, din familii divizate, sub pragul saraciei, de etnie roma, cu probleme emotionale uriase, toti combinati in clase generale”, scrie site-ul competitiei, potrivit edupedu.ro.

ana-maria-rusu

Ana-Maria Rusu creeaza modalitati simple de intelegere a conceptelor prin muzica si a dezvoltat metoda de predare „prin fascinatie”, abordari informale care sunt cunoscute in intreg spatiul romanesc si in diaspora.

„Simtindu-se obligata sa creeze modalitati mai simple de intelegere a conceptelor prin muzica, adaptate la materialul didactic si la varstele elevilor, Ana-Maria a dezvoltat metoda “predare prin fascinatie”, prin care compune cantece pentru fiecare unitate de invatare, consolideaza fapte prin rap, foloseste gamificarea, joaca linguri si piepteni pe YouTube, a creat materiale speciale si foloseste aplicatii si platforme de compozitie, integrand perfect aceste idei si continuturi in viata de zi cu zi a copiilor, inspirand bucurie si progres, curiozitate si incredere.

Aceste abordari informale sunt cunoscute in intreg spatiul romanesc si in diaspora. Pentru a contribui la combaterea bullying-ului, ea a initiat un program Calm Art, in cadrul caruia copiii cu probleme de disciplina se alatura corului pentru a incerca sa treaca peste momentele dificile si sa se vindece, iar 80% dintre acestia decid sa ramana in grup”, mai scrie pe site-ul competitiei.

  • Surse: edupedu.ro, observatornews.ro, digi24.ro
  • Foto: facebook.com/rusu.anamaria.125

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori Copii

Articole recomandate

Citeste si despre