Din februarie se maresc alocatiile! Care este suma dupa majorare

/ / Modificat: 2024-01-23
Din februarie se maresc alocatiile! Care este suma dupa majorare

Incepand cu luna februarie se maresc alocatiile! Dupa ce zilele trecute s-a anuntat faptul ca salariile bugetarilor cresc cu 30% dupa implementarea noilor sporuri, Ministerul Muncii a declarat marirea alocatiilor.

Potrivit noului cadru legislativ, copiii cu varsta peste 2 ani si cei implicati in cursuri liceale sau scoli profesionale vor beneficia de o crestere de 13.8%. Mai precis, vor incasa suma de 292 de lei lunar, fiind o crestere cu 35 de lei. In acelasi timp, copiii cu handicap cu varste de pana la 18 ani vor primi o alocatie lunara de 718 lei, dupa procesul de majorare.

„Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica”, se arata in OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

De asemenea, in urma ajustarilor legislative, copiii cu varsta de pana la 2 ani si minorii cu handicap vor beneficia de o alocatie lunara de 718 lei. Comparativ cu anul precedent, suma reprezinta o crestere de 87 de lei.

Cine poate beneficia de alocatie in Romania

Conform ec.europa.eu, alocatia de stat se acorda:

  • copiilor cu varsta de pana la 18 ani care au resedinta legala in Romania;
  • tinerii care au peste 18 ani si care urmeaza cursuri de invatamant liceal sau profesional beneficiaza, de asemenea, de alocatie pana la terminarea studiilor. Alocatia nu se acorda tinerilor care repeta anul scolar, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical;
  • tineri cu dizabilitati cu varsta mai mica de 26 de ani care urmeaza o forma de studii preuniversitare.

Copilul este titularul dreptului la alocatia de stat.

Pentru a putea beneficia de alocatia de stat, copiii trebuie:

  • sa aiba resedinta legala in Romania;
  • sa urmeze cursurile unui liceu sau ale unei scoli profesionale/vocationale in cazul in care au peste 18 ani.

Copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti in Romania beneficiaza de alocatia de stat daca locuiesc impreuna cu parintii.

Cum se poate obtine alocatia

Parintele copilului nou-nascut trebuie sa solicite acordarea alocatiei la primaria satului/orasului in care locuieste. Documentele necesare sunt urmatoarele:

  • cerere tip;
  • certificatul de nastere al copilului pentru care este solicitata alocatia;
  • cartea de identitate a parintelui care va primi alocatia pentru copilul sau;
  • extras de cont in cazul in care parintele doreste ca alocatia sa fie platita in contul sau bancar.

In functie de caz, ar putea fi necesare o serie de alte documente, ca, de exemplu:

  • certificatul de casatorie al parintilor;
  • certificatul de divort al parintilor si certificatul de incredintare a copilului;
  • dovada unei hotarari judecatoresti de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei;
  • certificat care atesta handicapul copilului.

Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.

Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul.

Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat temporar copilul.

Alocatia pentru copii nu este supusa regimului de impozit pe venit.

Ce institutii trebuie sa contactezi

Trebuie contactata primaria satului/orasului in care locuiti. Locuitorii din Bucuresti trebuie sa contacteze primaria sectorului in care locuiesc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie de stat Alocatii majorate Alocatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre