Se da o alocatie in plus pentru copii. Mai e un singur pas pana la modificarea legii

/ / Modificat: 2023-03-20
Se da o alocatie in plus pentru copii. Mai e un singur pas pana la modificarea legii

Copiii din Romania vor primi o alocatie in plus in primul an de viata, potrivit unui proiect de lege adoptat recent in Senatul Romaniei, ca prima camera sesizata. Pentru ca proiectul sa devina lege in toata regula este nevoie si ca ea sa fie supusa la vot in Camera Deputatilor, care este for decisional in acest caz.

Actul normativ, propus de USR si votat in unanimitate de camera superioara a Parlamentului Romaniei, prevede ca bebelusii sa aiba dreptul la alocatie incepand cu prima zi de viata, nu incepand cu luna urmatoare celei in care s-au nascut, cum era pana in present.

Acest lucru este pe cale sa se schimbe, iar parlamentarii care au initiat proiectul de lege nu vor ca micutii sa piarda o luna de alocatie. Initiatorii proiectului au spus ca ideea le-a venit dupa ce au primit o petitie semnata de mai multi parinti, in care era semnalata aceasta situatie nedreapta pentru copii.

Textul legii 61/1993 privind acordarea alocatiei de stat pentru copii ar urma sa se modifice, daca proiectul va fi adoptat si in Camera deputatilor, astfel:

„Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu prima zi de viata a copilului si se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata alocatiei de stat pentru copii se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocatiei de stat pentru copii va include, daca este cazul, si perioada dintre ziua nasterii copilului si ultima zi a lunii respective, in cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul”.

Potrivit motivelor invocate de parlamentarii care au initiat proiectul de lege, orice copil roman are dreptul la alocatie de cand se naste. Nu exista niciun motiv ca micutii sa nu beneficieze de acest drept garantat de Constitutie, din prima zi de viata, si sa astepte luna urmatoare pentru a primii banii la care au dreptul.

De la inceputul anului 2023, odata cu modificarea valorii in functie de care se calculeaza veniturile sociale, alocatia de stat a copiilor a crescut. Astfel, in prezent, alocatiile la care au dreptul copiii sunt:

  • 683 de lei - pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau pana la 3 ani, in cazul copiilor cu dizabilitati)
  • 277 de lei - pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani (sau peste 18 ani, pentru cei care urmeaza cursuri liceale sau profesionale)
  • 683 de lei - pentru copiii cu dizabilitati, pana la varsta de 18 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie de stat Alocatii Alocatii majorate Alocatii copii

Articole recomandate

Citeste si despre