Ludovic Orban: "In scoli se va purta masca de catre elevi, cadre didactice si personal auxiliar"

/ / Modificat: 2020-08-12
Ludovic Orban:

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a anuntat masurile care se vor lua in scoli pentru prevenirea raspandirii coronavirusului odata cu debutul noul an scolar. Astfel, purtarea mastii de protectie va fi obligatorie atat de catre elevi, profesori, cat si de catre personalul auxiliar. De asemenea, acolo unde se va putea se va face separare cu plafoane de plexiglas.

"Pe 14 septembrie va incepe anul scolar. Sigur ca trebuie sa se faca in niste conditii care sa tina cont de situatia epidemiologica. Din acest motiv am luat decizia sa deschidem scoala diferentiat, pe baza deciziilor luate in prima faza ded CA, ISJ, DSP-uri si Comitetele de Situatii de Urgenta.

Exista 3 situatii; verde, galbena si rosie. Aici e vorba despre numarul de infectari, sub 1, intre 1-3 si 3 in ultimele 14 zile. in functie de situatia din ficare comunitate locala, se poate deschide scoala. Acolo unde situatia epidemiologica indica un risc mare, scoala va incepe online.

Am constituit un comitet interministerial care coordoneaza activitatea de inceput a anului scolar, coordonat de vicepremierul Turcan

In scoli, acolo unde incepe activitatea normal, va fi necesar portul mastii atat pentru cadrele didactice, cat si pentru elevi si personalul auxiliar

Acolo unde este posibila despartirea prin plafoane de plexiglas este important ca acest lucru sa se realizeze

Toate scolile trebuie sa fie pregatite cu substante de dezinfectie, cu dezinfectanti la dispozitia cadrelor didactice si elevilor.

Am alocat resurse importante pentru cresterea capacitatii de realizare a cursurilor online.

Aproximativ 20% din scoli nu sunt contectate la internet si impreuna cu ANCOM si cu operatorii de telefonie mobila si cu autoritatile locale vom gasi solutii pentru a asigura conexiunea la internet al tuturor scolilor – acesta este obiectivul pe care il avem.

De asemenea, fiecare scoala trebuie sa aiba acces la platforme pentru lectiile online, va exista posibilitatea de acces gratuit pentru platforme de invatare in fiecare scoala. Google a pus la dispozitie gratuit o astfel de platforma, spre exemplu.

A treia directie de actiune este asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau claculatoare.

Pentru a le asigura accesul, am alocat din fondurile de rezerva suma necesara pentru achizitia a 250.000 tablete, saptamana viitoare vor fi stabiliti castigatorii licitatiei

Pe langa asta, am disponibilizat din fondurile europene 125 de mil euro care vor fi destinati decontarii cheltuielilor facute de autoritatile locale pentru achizitionarea a 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asiguram finantare suplimentara de 50 de milioane si restul banilor vor fi pentru cheltuielile de achizitionare a mijloacelor de protectie sanitara, a dezinfectantilor si de cisterne sanitare pentru asigurarea de apa curenta acolo unde este nevoie

Organizam activitati de crestere a competentelor cadrelor didactice de a preda online, prin casele corpului didactic, servicii de training

Sunt zeci de mii de cadre care participa la aceste cursuri si isi imbunatatesc capacitatea de a utiliza online-ul

Din fondurile de la Banca Mondiala, 1164 de unitati scolare vor primi laptopuri si camere web

Avem nevoie in mod clar de cooperarea atat au autoritatilor locale, a managerilor de scoli, implicarea parinitilor, cadrelor didactice pentru a putea asigura dreptul la educatie pentru fiecare copil din Romania", a declarat premierul Ludovic Orban in cadrul unei conferinte sustine miercuri. 

Sursa: edupedu.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre