Un baiat de patru ani i-a salvat viata mamei sale cu ajutorul lui Siri

/ / Modificat: 2024-02-10
Un baiat de patru ani i-a salvat viata mamei sale cu ajutorul lui Siri

 

Maturitatea cu care Roman, un baietel in varsta de doar patru ani, a gestionat o situatie care i-ar face pe multi adulti sa dispere este uimitoare.

Copilul se afla acasa impreuna cu freatele sau geaman si fratele mai mic si cu mama lor, cand aceasta a lesinat. 

Baiatul a luat telefonul mobil al mamei sale, l-a deblocat cu amprenta acesteia si, cu ajutorul lui Siri (un asistent virtual care face parte din sistemele de operare Apple), a contactat serviciile de urgenta. Apoi a explicat, asa cum a putut la varsta lui, ce se intampla si, in cateva minute echipele de salvare au ajuns la el acasa, salvand viata femeii.

Imaginile incarcate pe YouTube de catre Politia Metropolitana din New Scotland Yard, UK, sunt cu adevarat cutremuratoare. Se poate auzi intreaga conversatie a copilului cu persoana care a raspuns la apel. Copilul ajunge chiar sa creada ca mama sa inconstienta "este moarta". Iata cum a decurs conversatia:

-Politia: Buna ziua, politia, care este urgenta dumneavoastra?

-Roman: Buna, sunt Roman.

-Politia: Buna, unde este mama ta?

-Roman: Este acasa.

-Politia: Si tu unde esti?

-Roman: Si eu sunt acasa.

-Politia: Imi faci o favoare, poti sa mi-o dai pe mami la telefon?

-Roman: Nu pot. Este moarta.

-Politia: Ai spus ca mamica ta este acolo, ce vrei sa spui cand spui ca e moarta?

-Roman: Vreau sa spun ca are ochii inchisi si nu mai respira.

-Politia: Bine, stii unde locuiesti?

-Roman: Strada 22, .. (neinteligibil).

-Politia: Poti sa te duci la mama ta si sa o scuturi pentru mine?

-Roman: Nu se trezeste.

Politia: Scutur-o bine si striga "mami".

-Roman: Mami! Nu merge.

-Politia: Esti in Kenley?

-Roman: Da, Kenley.

-Politia: Cum te cheama?

-Roman: Roman.

Datorita faptului ca Roman a stiut sa sune dupa ajutor, 13 minute mai tarziu, mai multi ofiteri si personalul medical au ajuns acasa la baiat. Acestia au acordat primul ajutor femeii si au dus-o la spital. In cele din urma, femeia a fost externata si s-a intors la copiii sai.

Politia Metropolitana din UK a publicat un clip al conversatiei pentru a le reaminti parintilor cat de important este sa ii invete pe copiii mici adresa si cum sa apeleze la serviciile de urgenta, in caz de nevoie.

Roman a reusit sa dea adresa exacta din Kenley, iar politistii locali si o ambulanta au fost trimisi imediat la locuinta familiei.

La treisprezece minute dupa primirea apelului, ofiterii au ajuns si au reusit sa forteze intrarea in casa, unde i-au gasit pe baiat, pe fratele sau geaman, pe fratele sau mai mic si pe mama lor, care zacea inconstienta pe podea.

Paramedicii au reusit sa ii acorde primul ajutor femeii, iar aceasta a fost transportata la spital dupa ce si-a recapatat cunostinta, a precizat politia.

Ulterior s-a dovedit ca baiatul a folosit smartphone-ul mamei sale pentru a lua legatura cu paramedicii, dupa ce l-a deblocat apasand cu degetul mare al mamei pe ecran. Roman a folosit apoi functia Siri pentru a cere ajutor, iar aplicatia a format numarul de urgenta, punandu-l in legatura cu serviciile de urgenta.

Comisarul-sef Ade Adelekan a declarat: "Auzind acest apel constientizezi importanta de a-ti invata copilul, de mic, adresa de acasa si cum sa sune la serviciile de urgenta intr-o situatie de urgenta.

I-as implora pe toti parintii de copii mici sa stea de vorba cu ei si sa se asigure ca stiu ce trebuie sa faca in acest tip de situatie si ca stiu cum sa contacteze politia sau alte servicii de urgenta in caz de urgenta. Dupa cum demonstreaza acest caz, in mod atat de emotionant, ar putea fi intr-adevar diferenta dintre viata si moarte."

Comisarul a mai adaugat ca: "Este o poveste uimitoare si, datorita gandirii sale rapide si prin faptul ca i-a cerut ajutorul lui "Siri", acest baietel i-a salvat viata mamei sale si inseamna ca ea este inca aici si poate fi extrem de mandra de el si de fratii sai."

Cum sa-ti pregatesti copilul sa faca fata situatiilor de urgenta

Este esential ca parintii sa-si invete copiii cum sa faca fata unor astfel de situatii, chiar daca este neplacut, de ambele parti. Copiii trebuie sa stie cum sa reactioneze in caz de nevoie, deoarece, la fel ca in acest caz, pot salva viata unuia dintre parinti sau bunici.

Cum sa procedezi:

  • Invata-ti copilul cum sa sune la numarul de urgenta 112. Lasa numarul intotdeauna la vedere, pentru ca acesta sa il stie, chiar daca nu stie inca sa citeasca.
  • Invata-l adresa de acasa. Daca este deja la varsta la care poate citi, o poti scrie pe o hartie pe care sa o tii mereu la vedere. 
  • Explica-i in ce situatii trebuie sa sune la numarul de urgenta (daca mama sau tata are un accident sau lesina, daca cineva intra in casa, daca are loc un incendiu etc.).
  • Invata-l cum sa efectueze un apel de urgenta fara sa deblocheze telefonul. Atat iOS, cat si Android permit accesul la SOS fara a debloca dispozitivul.  
  • Jocul este o modalitate buna de a-l invata: jocurile de rol sunt o idee excelenta pentru a simula situatii de urgenta fara a-l speria.
  • Discuta cu micutul tau despre activitatile serviciilor de urgenta si despre importanta lor in societate.

Daca suferi de o anumita afectiune, care iti poate pune viata in pericol (tensiune, diabet, etc), asigura-te ca cel mic stie sa spuna acest lucru salvatorilor.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvator Numarul 112 Software Asistent virtual Inteligenta artificiala (AI)

Articole recomandate

Citeste si despre