Dizabilitatile bebelusilor prematuri

/ / Modificat: 2008-03-07
Dizabilitatile bebelusilor prematuri





 

Mai bine de o treime din bebelusii nascuti inainte luna a 7-a de sarcina sufera de dizabilitati, iar gradul de dizabilitate creste pe masura ce varsta bebelusului scade, relateaza France-Presse.

 




Grupul de cercetatori organizat de Institutul National de Sanatate si Cercetatri Medicale (Inserm) a studiat starea de sanatate a 1.817 copii in varsta de 5 ani, nascuti intre saptamana 22 si saptamana 32 de sarcina

Datele obtinute au fost comparate cu un grup de referinta alcatuit din 396 de copii nascuti in saptamana 39 sau 40 de sarcina.  

Toti copiii au fost evaluati din punct de vedere al abilitatilor cognitive si le-au fost testate abilitatile vizuale, auditive si motorii.

Printre copiii nascuti inainte de termen, 5% sufereau de grave dizabilitati, 9% dizabilitati moderate si 25% dizabilitati minore. Un procent de 9% dintre copii au fost diagnosticati cu paralizie cerebrala.

In cadrul grupului de referinta, procentul de dizabilitate majora inregistrat a fost de 0.3%, dizabilitate morderate 3% si dizabilitate minora 8%.

Serviciile medicale speciale, precum psihoterapia, sedintele de logopedie si medicii neurologi, au fost folosite de catre 42% dintre copiii nascuti intre saptamanile 24-28 de sarcina si de 31% dintre cei nascuti in saptamanile 29-32 de sarcina.

In comparatie cu aceste date, doar 16% dintre copiii nascuti in saptamanile 39-40 de sarcina, au apleat la aceste servicii mediacel speciale.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

07 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre