Ce se intampla cu bebelusul din burtica ta atunci cand dormi pe spate in sarcina

/ / Modificat: 2018-07-02
Ce se intampla cu bebelusul din burtica ta atunci cand dormi pe spate in sarcina

Daca esti insarcinata inseamna ca deja stii ca trebuie sa dormi pe o parte in ultimele luni de sarcina. Sa dormi pe burta nu mai este o optiune in acest moment. Daca dormi pe spate, pozitia poate face ca uterul sa preseze pe vaele de sange, restrictionand fluxul catre inima ta, dar si catre inima bebelusului tau care va primi mai putin oxigen si mai putin nutrienti.

Ce se intampla cu bebelusul din burtica ta atunci cand tu dormi pe spate?

Bebelusul sta nemiscat

Cercetatorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, au folosit o camera cu infrarosu pentru a inregistra pozitiile din timpul somnului la femeile insarcinate, in timp ce monitorizau atat pulsul mamelor cat si pe cel al bebelusilor. Toate cele 30 de femei care au participat la studiu erau insarcinate in 34 pana la 38 de saptamani si nu aveau nicio complicatie a sarcinii.

Pe baza a ceea ce stim deja despre restrictia fluxului de sange atunci cand dormi pe spate, nu este o surpriza faptul ca bebelusii au fost mai putin activi atunci cand mamicile dormeau in aceasta pozitie. Ceea ce este insa surprinzator este cat de repede dupa ce te intorci pe spate bebelusul are de suferit: imediat ce o mama s-a intors de pe o parte pe spate, bebelusul a devenit inactiv si a stat nemiscat.

Foloseste perne de sprijin

Nu trebuie sa te sperii, este normal sa iti schimbi pozitia in timpul somnului asa ca nu trebuie sa intri in panica daca te trezesti pe spate, sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte necesita practica si s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul catorva perne pentru a te sprijini. Este important sa nu dormi intreaga noapte, noapte de noapte pe spate, asa ca daca doar se intampla pentru cateva momente, nu ar trebui sa te alertezi.

Pentru a preveni problemele ivite in urma dormitului pe spate, o perna asezata sub umar pe o parte, pe care sa te sprijini, ar putea sa te faca sa te simti mai comod si iti va asigura un unghi in care uterul sa nu stea pe vasele de sange. Daca nu esti inca insarcinata, dar planifici sa devii mamica in curand, poti incerca deja sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte, pentru a-ti fi mai usor in sarcina.

Corpul tau stie in ce pozitie se simte cel mai bine

Pe masura ce vei avansa in sarcina, dormitul pe spate nu iti va mai fi o pozitie comoda oricum, asa ca nu te ingrijora prea mult in aceasta privinta; daca in sarcina, atunci cand esti culcata pe spate sau pe partea dreapta iti vine greata, ai ameteli sau probleme cu respiratia, incearca sa te asezi pe partea stanga, care este pozitia recomandata pentru a dormi atunci cand esti insarcinata si mai ales in cursul celui de-al doilea si al treilea trimestru.

Monitorizeaza-ti bebelusul

Cea mai simpla si la indemana metoda pentru a stii ca bebelusul tau beneficiaza de oxigenul si nutrientii de care are nevoie, chiar si atunci cand tu stai culcata, este sa il simti miscandu-se asa ca tine mana pe burtica si monitorizeaza-i suturile; pana la urma, in ultimele saptamani de sarcina oricum te va tine treaza, si daca nu o face el cu activitatea intensa din burtica, atunci o vor face vizitele dese la toaleta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dormit spate sarcina Dormit burta sarcina Pozitii somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre