Ultimele saptamani de sarcina, ce se intampla in burtica ta?

/ / Modificat: 2017-09-07
Ultimele saptamani de sarcina, ce se intampla in burtica ta?

Ultimele saptamani de sarcina sunt destul de coplesitoare din punct de vedere emotional atunci cand esti gravida. Te apropii cu pasi repezi de nastere, iar acest eveniment iti ofera emotii unice, dar si o stare de nervozitate accentuata, cauzate de nerabdarea de a-ti tine pentru prima oara bebelusul in brate. Iata ce ce se intampla cu corpul tau, dar mai ales ce face fatul in burtica ta, la finalul celor noua luni de sarcina!

Incepand cu cea de-a 37-a sau a 38-a saptamana de sarcina, te poti astepta sa nasti oricand. Chiar daca cel mai indicat este ca bebe sa se nasca la termen, adica la sfarsitul celor 40 de saptamani, specialistii considera ca multi feti sunt suficient de dezvoltati pentru a face fata cu brio nasterii si mediului extrauterin daca sunt nascuti ceva mai devreme.

Saptamana 38 de sarcina

In ultimele trei saptamani de sarcina, adica incepand cu cea de-a 38-a, organismul tau incepe sa se pregateasca, treptat, pentru momentul sosirii pe lume a lui bebe.

Poti resimti primele contractii, care nu fac parte neaparat din travaliul activ, cel care precede nasterea. Ele sunt rare, de intensitate mica si reprezinta doar modul in care corpul te anunta ca nasterea este aproape.

Potrivit specialistilor, in saptamana a 38-a, fatul este complet format si este pregatit sa vina pe lume. Are dezvoltate toate reflexele, cantareste in jur de 3,2-3,3 kg si masoara in jur de 49-50 de cm.

Din acest moment, trebuie sa te astepti oricand la primele semne ale travaliului activ: ruperea apei (pierderea dopului gelatinos), contractii dese si lungi etc.

Este indicat sa ai pregatit deja bagajul pentru maternitate, deoarece din moment in moment, este posibil sa fii nevoita sa mergi la spital. Nu vrei ca evenimentul sa te ia prin surprindere.

Saptamana 39 de sarcina

In penultima saptamana de sarcina, este posibil sa resimti un puseu de energie in organism. In ciuda burticii foarte mari si a faptului ca te deplasezi cu mare greutate, s-ar putea sa simti nevoia sa faci curatenie in casa, sa pregatesti camera copilului sau sa intreprinzi alte tipuri de activitati care sa-ti consume energia (instinctul de cuib).

La aceasta varsta gestationala, fatul este pregatit din punct de vedere fizic sa vina pe lume - are in jur de 50 de cm lungime si cantareste chiar si 3,5 kg. Este un moment important in dezvoltarea baieteilor - are loc coborarea testiculelor in scrot.

Bebe este foarte activ in burtica. Ar trebui sa simti miscarile lui destul de des, de cel putin zece ori pe zi, spun specialistii. Incepe sa se aseze in pozitia pentru nastere, cu capul in jos.

Daca travaliul nu a survenit pana acum, in penultima saptamana de sarcina, exista toate sansele sa te ia prin surprindere in aceasta saptamana.

Medicii sfatuiesc gravidele ca in aceasta perioada sa aiba grija sa se alimenteze corespunzator si sa creasca aportul de lichide in organism.

Saptamana 40 de sarcina

In momentul in care ai intrat in cea de-a 40-a saptamana de sarcina, te poti considera fericita: ai ajuns cu succes la finalul celor noua luni, iar din moment in moment, poti aduce pe lume copilul.

Nu intra in panica daca trece si ultima saptamana si inca nu dai semne sa nasti. Cei mai multi bebelusi se nasc fie cu 1-2 saptamani inainte de termen, fie putin dupa data probabila a nasterii, prevazuta de medic.

Finalul sarcinii vine cu simptome noi. Durerile de spate sunt mai pronuntate, deplasarea se face cu greutate, iar oboseala se accentueaza.

Este important de mentinut faptul ca in ultima saptamana de sarcina, placenta este de patru ori mai mare decat la mijlocul sarcinii si are o greutate de aproape 600 de grame.

Pe masura ce trec zilele, fatul creste si se dezvolta, ajungand la dimensiunea de 51-52 de cm si chiar si la o greutate de peste 4 kg. Miscarile lui in uter incep sa se diminueze, din cauza lipsei spatiului.

Pe masura ce te apropii de marele moment in care iti vei tine bebelusul in brate, emotiile te coplesesc din ce in ce mai puternic si iti pot da o stare de anxietate.

Este posibil ca, in aceasta perioada, sa experimentezi chiar si primele atacuri de panica. Este important sa iti gasesti propriile resurse de relaxare si sa lasi natura sa isi urmeze cursul. Asteapta sa se declanseze travaliul si nasterea sau mergi la medic pentru a afla ce alternative ai, daca ai trecut de termen.

Cum se pregateste corpul mamei pentru nastere

Uterul cantareste aproape 100 de grame, prin el curgand 500-600 ml de sange pe minut (spre comparatie: inainte de a ramane gravida, acesta cantarea doar 50 g, prin el curgand 5-10 ml de sange pe minut). Pentru ca fatul sa poata aluneca mai usor, partea inferioara a uterului se desface, protuberandu-se in jos. Peretele lui devine mai subtire, iar fibrele musculare din aceasta zona cresc si se inmultesc.

Tensiunea arteriala, care la inceputul graviditatii scade usor, incepe sa se normalizeze. Aceasta depinde de schimbarea hormonala din saptamanile dinaintea nasterii. Astfel muschii incheieturii si vasele sanguine se inmoaie. Sangele patrunde prin aceasta largire de vase sanguine direct in picioare. Pentru ca sangele sa poata urca pana la inima si inapoi, tensiunea trebuie sa creasca.

Placenta "imbatraneste", incheindu-si serviciul. Ea a raspuns de producerea lichidului amniotic.  Din saptamana a 35-a cantitatea acestui lichid scade.

De mai multe saptamani uterul se antreneaza prin crampe "nedureroase" si neregulate. Gravidele simt doar un fel de "tragere" in zona orificiului vaginal. Cand mama si fatul sunt pregatiti la cota maxima, incepe nasterea: cu una sau doua zile inaintea travaliului adevarat, cand orificiul vaginal a devenit moale se pierde dopul gelatinos. Acesta a izolat orificiul vaginal in timpul sarcinii, pentru a proteja fatul de infectii. Ceea ce intr-adevar declanseaza nasterea nu este inca cunoscut cu exactitate. Un rol extrem de important, explica ginecologii, il au substantele-mesager create in placenta si in membranele ce o inconjoara.

Ceea ce este clar astazi este ca procesul nasterii este dirijat de mai multi hormoni: estrogen, progesteron, citocine, prostaglandina si oxitocina - care se influenteaza reciproc. Intr-o colaborare perfecta, aceste substante pun in miscare forte care, o data ce si-au dat drumul, aproape ca nu mai pot fi oprite. Neobosite, ele ajuta fatul sa vina pe lume.

Tu cum ai resimtit ultimele saptamani de sarcina? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Schimbari sarcina Travaliu nastere Pregatire nastere Nastere copil Nastere la termen

Articole recomandate

Citeste si despre