Oboseala in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Oboseala in sarcina

Oboseala in sarcina este un simptom binecunoscut de medicii ginecologi, fiind si unul din primele semne ca ai ramas insarcinata. Desi sarcina este o experienta diferita pentru fiecare femeie, in primele saptamani de sarcina este posibil sa ai greturi matinale, dureri de sani si sa fii tot timpul obosita. Este foarte important sa-ti cunosti organismul si sa recunosti imediat prezenta unei sarcini, pentru ca probabil va fi necesar sa-ti modifici stilul de viata si alimentatia.

Cauze ale oboselii in sarcina

Bineinteles, exista si alte cauze pentru oboseala, in afara de o posibila sarcina: stresul, depresia, gripa sau alte boli care te pot extenua. Daca te simti brusc obosita si suspectezi ca este vorba de o sarcina (probata si de absenta menstruatiei), nu te panica.

Este normal sa reactionezi asa: dezvoltarea bebelusului iti solicita mult organismul.

Desi unele femei resimt oboseala accentuata inca din prima saptamana de sarcina, cel mai probabil vei fi foarte obosita incepand cu a patra saptamana, cand fatul incepe sa secrete hormonul de sarcina HCG (gonadotropina corionica umana). Prezenta acestui hormon compus din celule care formeaza placenta este detectata de testele de sarcina la 12-14 zile de la conceptie.

Schimbarile hormonale intense din aceasta perioada contribuie si ele la oboseala viitoarei mame. Nivelele de estrogen si progesteron se modifica pentru ca organismul tau sa devina mediul ideal pentru dezvoltarea fatului.

Trimestrul doi de sarcina este perioada cea mai placuta pentru viitoarele mame. Incepand cu luna a patra femeile insarcinate devin mult mai energice, scapa de greturi si pot avea un libido crescut. Acum este momentul sa te bucuri de sarcina ta, sa faci poze si alte pregatiri pentru a-ti intampina bebelusul corespunzator.

In ultimul trimestru de sarcina, o data cu cresterea fatului si luarea in greutate, gravida se va simti din ce in ce mai obosita. Chiar si o scurta plimbare poate deveni o adevarata corvoada pentru gravida in luna a opta. Oboseala este agravata in timpul ultimului trimestru de sarcina si de lipsa somnului. Din cauza dimensiunilor abdomenului, este foarte dificil sa gasesti o pozitie potrivita pentru somn. Iar daca bebelusul mai face si tumbe noaptea, vei fi cu atat mai obosita. La starea de oboseala mai contribuie si urinarile dese si emotiile legate de nastere.

Insomniile si durerile de cap cauzate de cresterea brusca a nivelului hormonilor din corp sunt probleme cu care se confrunta majoritatea femeilor gravide. Chiar daca oboseala specifica perioadei de sarcina nu trebuie sa te ingrijoreze in mod deosebit, atunci cand este insotita de sete excesiva, ameteli, urinari dese, adreseaza-te medicului tau. Ai putea suferi de diabet gestational, o afectiune de care sufera 2-5 % dintre gravide.

Cum sa ameliorezi starea de oboseala din sarcina

  • Este indicat sa ai pe cat posibil un program regulat de odihna. Nu te stresa prea mult si incearca sa dormi putin si la pranz;
  • Evita sa mananci sau sa bei mult inainte de culcare;
  • Incearca sa te relaxezi urmarind filmul preferat, citind o carte, facand o baie aromata;
  • Bea un pahar cu lapte caldut inainte de a te baga in pat;
  • Aeriseste bine camera in care vei dormi; aerul curat te va ajuta sa te odihnesti mai bine;
  • Evita cafeina si dulciurile care iti pot crea stari de agitatie.

            Chiar daca te simti extenuata pe perioada sarcinii, gandeste-te ca este doar o stare temporara. O data ce iti vei tine bebelusul in brate, vei uita de toate aceste mici probleme.

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Primele semne sarcina

            Articole recomandate

            Citeste si despre