Infectiile urinare in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2014-08-27
Infectiile urinare in timpul sarcinii

Majoritatea folosesc conceptul de "infectie urinara" pentru a se referi la o infectie a vezicii urinare - aceasta reprezinta o infectie bacteriana care cauzeaza o inflamatie in vezica urinara, adesea fiind insotita de simptome ca nevoia frecventa de a urina si o usturime in timpul urinarii. Aceasta problema, cunoscuta si sub numele de cistita, este destul de intalnita la femeile cu o viata sexuala activa cu varste cuprinse intre 20 si 50 ani.

Bacteria poate infecta orice parte a tractului urinar. Tractul urinar incepe de la rinichi, unde se produce urina, continua cu niste canale numite uretere pana la vezica urinara, unde urina se acumuleaza pana simti nevoia sa urinezi. Si aceasta se termina cu uretra, un  scurt canal prin care se elimina urina din organism.

Infectia se poate produce atunci cand bacteria din tractul urinar trece din rect in uretra, apoi in vezica urinara, unde  poate duce la aparitia cistitei sau doar continua sa se dezvolte in tractul urinar fara a da simptome. In ambele cazuri, bacteria isi poate continua drumul trecand prin uretere si cauzand o infectie la rinichi, o problema serioasa ce poate duce la  nastere prematura sau alte complicatii.

Nasterea prematura are loc atunci cand incepi sa ai contractii regulate, cervixul incepe sa se deschida sau sa se dilate inainte de implinirea termenului de 37 de saptamani. Daca cel mic se naste inainte de implinirea celor 37 de saptamani, aceasta se cheama nastere prematura, iar nou-nascutul este considerat prematur.

Daca sunt insarcinata pot face mai usor o infectie urinara?

Intr-adevar, daca esti insarcinata poti face mai usor o infectie urinara de orice tip. Nivelul ridicat de progesteron relaxeaza muschii ureterelor, determinand slabirea acestora. Uterul crescand in volum ar putea compresa ureterele, fiind dificil ca urina sa treaca prin ele la fel de repede si de usor cum se intampla de obicei. Iar mai tarziu, bebelusul se impinge in vezica urinara, facand dificila eliminarea completa a urinei. Rezultatul acestor schimbari consta in aceea ca dureaza foarte mult trecerea urinei prin tractul urinar, bacteria avand mai mult timp de inmultire si de instalare inainte de a fi eliminata.

De aceea medicul tau iti testeaza urina, pentru a descoperi eventualele bacterii, in timpul primei vizite la medic din perioada prenatala, chiar daca ai simptome sau nu. Daca testul initial este negativ, sansele de a dezvolta o infectie urinara mai tarziu pe timpul sarcinii sunt reduse. Insa daca te gasesti printre cele 5 – 7 procente din femneile insarcinate care au aceasta bacterie in urina, vei incepe un tratament cu antibiotice pentru eliminarea acesteia. Daca aceasta infectie este lasata netratata, exista o sansa de 30% sa dezvolti o infectie la rinichi in timpul sarcinii.

Citeste despre: Cum sa previi infectiile urinare in sarcina

Care sunt simptomele cistitei?

Simptomele cistitei variaza de la o femeie la alta, insa pot include:

  • durere, disconfort, sau usturime in timpul urinarii (sau probabil in timpul  actului sexual);
  • senzatie de disconfort si durere in zona pelviana si in partea abdominala de jos (adesea chiar deasupra osului pubis);
  • nevoia frecventa si care nu poate fi controlata de a urina, chiar si atunci cand este foarte putina urina in vezica urinara;
  • urina urat mirositoare;
  • urina tulbure;
  • sange in urina (de obicei aceasta nu se poate vedea cu ochiul liber).

Din moment ce nevoia urgenta de a urina frecvent in timpul sarcinii este ceva obisnuit, este posibil sa nu stii cu siguranta daca este vorba de cistita, mai ales daca simptomele sunt usoare.

Daca te gandesti la posibilitatea unei infectii urinare, consulta numaidecat specialistul, pentru a-ti fi testata urina si a sti cu siguranta despre ce este vorba. Cistita netratata poate duce la o infectie la rinichi pe timpul sarcinii, asa ca este foarte important sa nu intarzii inceperea tratamentului.

Care sunt simptomele infectiei la rinichi?

Semne care arata ca infectia s-a intins la nivelul rinichilor (si ca ai nevoie de ingrijire medicala imediat) pot include:

  • febra ridicata (adesea insotita de frisoane, raceli, sau transpiratie);
  • dureri de spate sau intr-o parte sub coaste, intr-una sau in ambele parti, si posibil in partea abdominala;
  • stari de voma;
  • sange in urina, greu de vazut cu ochiul liber.

Daca ai o infectie la rinichi, poti, de asemenea, avea simptomele cistitei. Infectia la rinichi reprezinta cea mai frecventa complicatie medicala in timpul sarcinii. Aceasta poate cauza nasterea prematura a copilului sau alte complicatii. Asadar trebuie sa fii vazuta si tratata imediat de un specialist.

Daca ai cistita in timpul sarcinii sau testul pentru descoperirea eventualelor bacterii in urina a iesit pozitiv la prima vizita la medic din perioada prenatala, ti se va prescrie un tratament de 7 pana la 10 zile cu antibiotice.

Dupa tratament ti se va face un alt test pentru a fi siguri ca infectia a trecut. Repetarea uroculturilor va trebui sa fie facuta la intervale regulate pe tot parcursul sarcinii pentru a fi sigura ca nu vei avea o alta infectie. Mai mult de 40% din femeile insarcinate care au contactat o infectie urinara vor dezvolta o alta. Daca continui sa ai infectii urinare, este posibil sa ti se prescrie un tratament constant cu antibiotice pana ce dai nastere copilului, pentru a preveni recidiva.

Daca ai o infectie la rinichi in timpul sarcinii, vei fi spitalizata pentru a ti se administra antibioticele intravenos si pentru a fi monitorizata in cazul aparitiei semnelor de nastere prematura. O data vindecata, vei fi testata frecvent si este posibil sa ti se prescrie un tratament cu antibiotic  pentru restul perioadei de sarcina, de vreme ce este posibil sa ai o alta infectie la rinichi.

Cum pot evita infectia?

  • bea foarte multa apa, cel putin 2 l pe zi;
  • nu ignora nevoia urgenta de a merge la toaleta. Elimina complet urina din vezica urinara;
  • dupa fiecare scaun, spala-te din din fata catre spate, pentru a evita ca bacteriile continute de materiile fecale sa se apropie de uretra; foloseste pentru curatirea zonei genitale un sapun slab si apa;
  • zona genitala trebuie spalata atat inainte, cat si dupa actul sexual;
  • bea suc de merisor - studiile arata ca sucul de merisor poate reduce bacteriile si de asemenea impiedica instalarea altor bacterii;
  • evita folosirea produselor de igiena intima (spray-uri sau pudre) si sapunurile puternice care iti pot irita uretra si organele genitale; nu folosi irigatorul pentru spalaturi vaginale in timpul sarcinii;
  • poarta lenjerie numai din bumbac si evita sa te imbraci cu pantaloni stramti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii urinare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre