Disconfortul in cel de-al treilea trimestru de sarcina! La ce sa te astepti?

/ / Modificat: 2016-03-15
Disconfortul in cel de-al treilea trimestru de sarcina! La ce sa te astepti?

Cel de-al treilea trimestru de sarcina este, probabil, si cel mai dificil, chiar daca ai scapat de toategreturile si starile de rau specifice cu precadere intaiului trimestru. Burtica ta este acum tot mai mare pe zi ce trece si pe masura ce copilul tau creste in interiorul uterului.

Desi esti mai aproape ca niciodata de momentul in care iti vei vedea si strange puiul in brate pentru prima oara, nu poti sa ignori in totalitate noile dureri cu care te confrunti si starea de disconfort fizic.

Greutatea in crestere si presiunea vin la pachet cu un set nou de neplaceri, inclusiv dificultati in a respira si probleme care tin de digestie. Toate acestea vor disparea, mai mult ca sigur, dupa nastere, insa exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a face ultimele luni de sarcina cat mai usoare si mai placute.

Cum sa-ti reglezi respiratia in al treilea trimestru de sarcina

Din cauza ca uterul tau se mareste pe zi ce trece si preseaza abdomenul si diafragma, respiratia poate fi tot mai dificil de gestionat. Este posibil sa te lovesti de situatia in care nu vei putea urca doua - trei etaje fara a te simti epuizata si fara a face pauze. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine in astfel de cazuri este sa faci lucrurile cat mai incet posibil si sa incerci sa nu te supraincalzesti.

Unele femei insarcinate pot simti ca li se taie respiratia si atunci cand se intind in pat, in cel de-al treilea trimestru. Daca te confrunti si tu cu o astfel de problema, incearca sa iti gasesti o pozitie mai confortabila; te poti aseza in fund si rezema de perete sau de tablia patului atunci cand dormi, pentru a evita pozitia orizontala care-ti da batai de cap.

Foloseste-te de perne pentru a te sprijini si fa in asa fel incat sa stai inclinata la un unghi de 45 de grade fata de pat.

Aceste dificultati pe care le intampina sistemul tau respirator in ultimele luni de sarcina sunt absolut normale, insa daca esti ingrijorata poti apela la medicul tau pentru a-ti oferi mai multe sfaturi.

Cum sa faci fata arsurilor si indigestiei

Aceste doua probleme care iti afecteaza stomacul apar de regula in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Exista femei care nu le experimenteaza deloc pana in ultimele luni, asa ca le pot lua prin surprindere intr-un mod destul de neplacut.

De ce se intampla tocmai acum? In timpul sarcinii, intregul sistem gastrointestinal devine mai lent. Ca efect al acestei incetiniri, muschii stomacului si cei ai esofagului se relaxeaza. Acest lucru le permite acizilor digestivi, care de regula raman in stomac, sa se intoarca in esofag si chiar in gura.

Acizii sunt cei responsabili de senzatia de arsura pe care o poti simti de-a lungul gatului si totodata cei care iti vor lasa un gust neplacut in gura, unul de mancare invechita; aceasta este indigestia si este foarte posibil sa te confrunti cu ea in ultimele luni de sarcina.

Pentru a preveni indigestia si arsurile, poti incerca sa tii cont de cateva sfaturi care au dat rezultate si in cazul altor femei insarcinate.

Primul ar fi sa renunti la mesele opulente si sa le inlocuiesti cu portii mici. Asta inseamna ca vei manca mai des si ca vei incepe sa introduci si gustari intre mesele principale, pentru a face fata foamei. Acest lucru va tine ocupati acizii digestivi, care vor ramane in stomac si nu vor mai urca pe esofag si in cavitatea bucala.

Un alt lucru indicat ar fi sa incerci pe cat posibil sa eviti alimentele bogate in grasimi. De altfel, oricat ar suna de ciudat, gravitatia contribuie si ea la felul in care te simti in aceasta perioada sensibila; de aceea, foarte multi medici si specialisti in nutritie iti vor sugera sa nu te intinzi in pat imediat dupa ce ai mancat si sa iti mentii pozitia in plan vertical.

Un alt lucru foarte important este sa nu mananci niciodata cina chiar inainte de a te culca, pentru a-i da timp sistemului digestiv sa digere alimentele.

Gustul amar pe care il simti din cand in cand in gura poate fi estompat de guma de mestecat, insa incearca sa nu abuzezi de ea, deoarece este posibil ca atunci cand mesteci sa te balonezi si sa te alegi cu o noua stare de disconfort.

Tu ce probleme te-ai confruntat in cel de-al treilea trimestru de sarcina? Asteptam parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disconfort sarcina Despre sarcina Arsuri gastrice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre