Privarea de somn in sarcina, cauza unei boli grave. Ce se intampla in corpul tau cand nu dormi suficient

/ / Modificat: 2021-07-05
Privarea de somn in sarcina, cauza unei boli grave. Ce se intampla in corpul tau cand nu dormi suficient

Sarcina iti supune corpul la o serie de schimbari cu care este greu sa te obisnuiesti. El "munceste" de zor la alimentarea noii vieti ce se dezvolta in pantecul tau, iar tu treci, paradoxal, pe plan secund. Oboseala excesiva nu este ceva neobisnuit la gravide si nici imposibilitatea de a dormi si a te odihni, mai ales cand sarcina avanseaza. Atentie, insa, pentru ca lipsa somnului in sarcina poate declansa probleme grave.

O gravida care se simte secatuita de puteri si se plange mereu ca nu poate dormi, desi ar face-o, nu este un tablou neobisnuit. Prin urmare, deoarece nu vei putea dormi de cate ori iti doresti, este important ca, atunci cand o faci, sa ai un somn de calitate. Corpul gravidei are nevoie de odihna pentru a da tot ce are mai bun in sarcina. Or, lipsa somului poate creste riscul de diabet gestational, potrivit unui studiu desfasurat de specialisti de la Universitatea Illinois din Chicago.

Datele cumulate din opt studii anterioare privind somnul in sarcina, de la aproape 18.000 de femei, au fost grupate in functie de variabile precum varsta, indice de masa corporala sau etnie. Analizandu-le, cercetatorii au descoperit ca gravidele care dormeau mai putin de 6,25 ore pe noapte aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta diabet gestational, in comparatie cu cele care dormeau mai mult.

Ce este diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care apare doar in timpul sarcinii. Acesta este provocat de interferenta hormonilor secretati in timpul sarcinii cu insulina, care este responsabila de reglarea nivelului de zahar din sange.

Statistic, diabetul gestational apare la una din zece gravide. Nedepistat si netratat la timp, acesta poate conduce la alte complicatii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, infectii urinare si chiar la dezvoltarea unui diabet de tip II atat la mama, cat si la fat.

In plus, diabetul gestational creste riscul de nastere prematura si poate crea probleme respiratorii copilului.

Desi specialistii inca lucreaza la a gasi relatia directa dintre lipsa de odihna si riscul de diabet gestational, o posibila teorie ar fi ca schimbarile hormonale si lipsa de odihna pot duce, impreuna, la o rezistenta la insulina si, implicit, la niveluri mai ridicate de glucoza in sange.

Cum combati insomnia specifica sarcinii

Majoritatea gravidelor nu reusesc sa se odihneasca asa cum trebuie in primul si in ultimul trimestru de sarcina, motiv pentru care au un risc mai mare de a naste prematur, potrivit specialistilor.

Cand esti obosita, dar nu poti dormi, incearca macar sa te odihnesti la orizontala; secretul este sa gasesti o pozitie convenabila, desi poate fi destul de dificil din cauza schimbarilor prin care trece corpul.

Identifica motivele care nu te lasa sa dormi si incearca sa le elimini, fie ca vorbim despre dureri de spate, nevoia de a urina prea des, sindromul picioarelor nelinistite, greturi, varsaturi, miscarea fatului sau, pur si simplu, toate grijile pe care ti le faci in legatura cu evolutia sarcinii si cu ceea ce te asteapta dupa nastere.

Este foarte important sa incerci sa te relaxezi inainte de a merge la culcare. Uita de tot ce te streseaza pentru ca este important sa ai grija si de sanatatea ta emotionala in timpul sarcinii, nu doar de cea fizica.

Un masaj bland si relaxant inainte de a te baga in pat, o serie de exercitii de respiratie, evitarea unor activitati stresante, o cina usoara si crearea unei ambiante placute in dormitor sunt doar cateva dintre lucrurile care te pot ajuta sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine decat ai facut-o in ultima vreme.

Foto: Freepik

Taguri Diabet gestational

Articole recomandate

Citeste si despre