Privarea de somn in sarcina. Alimente care te ajuta sa dormi bine cand esti gravida

/ / Modificat: 2021-08-03
Privarea de somn in sarcina. Alimente care te ajuta sa dormi bine cand esti gravida

Atunci cand esti insarcinata, somnul este un aspect esential. Pe cat de importanta este odihna atat pentru viitoare mamica, cat si pentru bebelus, pe atat de provocator poate deveni sa reusesti sa dormi noaptea, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Disconfortul cu care se confrunta viitoarele mamici, in special spre finalul sarcinii, stresul sau hormonii pot influenta serios calitatea somnului. De aceea ar trebui sa stiti ca exista cateva trucuri care va pot ajuta sa imbunatatiti acest aspect. Iar alimentatia are un rol esential pentru o odihna ca la carte.

Alimente care te ajuta sa dormi bine in sarcina

Exista cateva alimente care imbunatatesc considerabil calitatea somnului din timpul noptii, astfel incat viitoarea mamica sa nu se confrunte cu insomnii si, de aici, sa apara complicatiile.

Fructele uscate si cerealele integrale

Nucile si toate fructele oleaginoase, precum si fructele deshidratate si cerealele integrale au in comun faptul ca toate contin triptofan. Acest aminoacid ajuta la producerea de serotonina, resposabila pentru starile de odihna si relaxare, potrivit cercetarilor publicate in revista Nutrients.

Consumati aceste alimente cu cateva ore inainte sa mergeti la somn, insa aveti grija la cantitati, deoarece nucile, in special, au un numar mare de calorii si pot duce la crestere in greutate. Cantitatea corecta este de un pumn pe zi.

Pestele

Carnea de peste contine magneziu, care favorizeaza relaxarea si un somn odihnitor si de calitate.

Potrivit unui studiu publicat in revista Nutrients, suplimentele pe baza de magneziu sunt recomandate frecvent in tratarea insomniilor. Magneziul este prezent si in alimentele enumerate anterior, nuci si cereale, si este cu atat mai eficient in combinatie cu serotonina.

Orezul si cartofii

Carbohidratii complecsi contribuie la absorbtia triptofanului, optimizandu-i functia. Daca nu suferiti de diabet gestational sau alta afectiune care sa interzica sa consumati carbohidrati, introduceti-i in alimentatie pentru a va ajuta sa dormiti mai bine.

Aveti grija la cantitati si la modul de preparare. Evitati cartofii prajiti si incercati sa-i consumati copti, fierti sau piure.

Alte obiceiuri care va ajuta sa dormiti bine in timpul sarcinii

In afara de alimentatie, mai sunt cateva aspecte esentiale care influenteaza calitatea somnului atunci cand urmeaza sa deveniti mamica.

Incecati sa evitati privitul in ecrane inainte de culcare si sa va duceti la somn cat mai devreme. Relaxarea si lipsa stresului sunt si ele esentiale pentru o odihna buna.

De asemenea, exercitiile fizice ajuta viitoarea mamica sa se odihneasca mai bine. O serie de miscari usoare, adaptate nevoilor si trimestrului de sarcina, poate cateva exercitii de tip yoga, special concepute pentru perioada sarcinii, va vor ajuta sa aveti un somn mai bun in timpul noptii.

Un stil de viata sanatos presupune o odihna buna, iar aceasta este cu atat mai importanta in timpul sarcinii. Multe femei gravide simt nevoia sa doarma mai mult, dar nu se pot odihni din varii motive. Acest lucru le afecteaza calitatea vietii si poate avea consecinte asupra starii de sanatate a lor si a bebelusilor. Alimentatia, exercitiile fizice, lipsa stresului si o rutina a somnului sunt factori importanti care, daca sunt respectati simultan, pot imbunatati considerabil calitatea somnului.

Taguri Alimentatia in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre