Insomnia in timpul sarcinii. De ce apare si ce poti face pentru a te odihni

/ / Modificat: 2022-03-31
Insomnia in timpul sarcinii. De ce apare si ce poti face pentru a te odihni

Exista gravide care pot dormi fara probleme in timpul sarcinii, dar exista si gravide care se confrunta cu insomnia. Sa te invarti in pat fara sa poti dormi, sa vezi cum trec orele noptii si sa nu te odihnesti deloc, sa ajungi la sfarsitul zilei obosita pentru ca nu ai reusit sa dormi, nu este placut pentru nimeni, cu atat mai putin pentru o femeie gravida. 

Insomnia in timpul sarcinii

In primul rand, atunci cand vorbim despre insomnie, "a dormi prost" este acelasi lucru cu a avea insomnie? Literalmente, "insomnie" inseamna "lipsa somnului la culcare" (din latina, "insomnium"), dar in practica acest termen este folosit cu mai multe sensuri, ceea ce poate duce la confuzie.

Prin urmare, daca nu stii ca ai insomnie sau o alta tulburare de somn, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te adresezi unui specialist pentru o evaluare si un diagnostic. In timpul sarcinii pot aparea astfel de perioade chiar daca inainte nu aveai nicio problema in a adormi. Totusi, insomnia nu trebuie confundata cu un somn agitat, de proasta calitate. 

Potrivit studiilor peste 85% dintre femeile insarcinate se confrunta cu modificari ale tiparelor de somn. Unele pot simti nevoia sa doarma mai mult, altele mai putin. Unele nu se pot odihni suficient sau au un somn agitat. Iar altele pot suferi chiar de tulburari severe sau de insomnie. Tocmai de accea este necesar consultul unui medic de specialitate.

Deoarece exista multe tulburari de somn este important sa stii care sunt simptomele insomniei:

  • Dificultati de adormire
  • Dificultati in mentinerea somnului (treziri frecvente sau probleme in a adormi din nou dupa trezire)
  • Trezirea finala timpurie, cu incapacitatea de a adormi din nou

In timpul zilei, caracteristicile insomniei includ:

  • Oboseala
  • Simptomele anxietatii si depresiei
  • Disforie (tulburare a emotiilor sau emotie neplacuta sau suparatoare)
  • Deficiente usoare de atentie si concentrare

In plus, desi mai putin frecvente sau determinante, exista deficite de memorie, deficite ale functiilor executive, somnolenta excesiva.

Toate acestea sunt diagnosticate ca insomnie daca noptile albe sunt rpezente de trei sau mai multe ori pe saptamana. 

Cauze de insomnie in timpul sarcinii

Cele mai multe femei diagnosticate cu insomnie in timpul sarcinii au inceput sa aiba probleme cu somnul in al treilea trimestru de sarcina, cand bebelusul este din ce in ce mai mare si somnul din ce in ce mai dificil, atat din cauza pozitiilor cat si a presiunii fatului pe organe si vezica biliara. Cauzele insomniei in timpul sarcinii sunt multiple:

  • cresterea frecventei urinare
  • durerile de spate
  • refluxul gastro-esofagian
  • sindromul picioarelor nelinistite
  • greata si varsaturile (acestea apar in primul trimestru de sarcina)
  • miscarile fetale (in special in al treilea trimestru).

Un alt motiv raportat de femeile insarcinate pentru somnul slab in al treilea trimestru de sarcina este sforaitul. Trebuie sa ai o grija deosebita daca te confrunti cu probleme precum apnee in somn sau hipertensiune arteriala ori diabet si sa consulti care te supravegheaza cat mai urgent.

Ceea ce se intampla este ca modificarile din mucoasa cailor respiratorii cauzate de secretia excesiva si fluxului sanguin crescut predispun atat la raguseala, cat si la obstructia cailor respiratorii superioare.

In plus, s-a constatat o prevalenta mai mare a simptomelor de insomnie la femeile sedentare.

Ritmul cardiac crescut poate juca, de asemenea, un rol important in mentinerea femeilor intr-o stare constanta de vigilenta si mai putin somnoroasa. In cele din urma, studiile indica faptul ca o crestere a estrogenului si a progesteronului diminueaza somnul profund.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre