Lipsa de odihna in sarcina creste riscul de diabet gestational

/ / Modificat: 2019-02-18
Lipsa de odihna in sarcina creste riscul de diabet gestational

Cand esti insarcinata, corpul tau munceste de zor la crearea noii vieti. Tocmai de aceea este normal sa te simti secatuita de puteri, sa ai tot mai putina energie si sa iti doresti sa dormi mai mult. Cum nu te poti odihni chiar de cate ori doresti, este foarte important sa dormi cat mai bine si cat mai mult noaptea pentru a permite corpului sa dea tot ce are mai bun in sarcina.

Un nou studiu arata ca lipsa de somn in timpul sarcinii poate creste riscul de diabet gestational. Cercetarea a fost realizata de o echipa de la Universitatea Illinois din Chicago, pe baza rezultatelor altor opt studii anterioare privind somnul in timpul sarcinii si la care au participat aproape 17.600 de femei.

Dupa ce au grupat rezultatele celor opt studii in functie de variabile precum varsta, indice de masa corporala sau etnie, cercetatorii au descoperit ca gravidele care dormeau mai putin de 6,25 ore pe noapte aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta diabet gestational in comparatie cu cele care dormeau mai mult. Rezultatele au fost publicate in Sleep Medicine Review.

Ce este diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care apare doar in timpul sarcinii. Acesta este provocat de interferenta hormonilor secretati in timpul sarcinii cu insulina, care este responsabila de reglarea nivelului de zahar din sange.

Statistic, diabetul gestational apare la una din zece gravide. Nedepistat si netratat la timp, acesta poate conduce la alte complicatii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, infectii urinare si chiar la dezvoltarea unui diabet de tip II atat la mama, cat si la copil. Totodata, diabetul gestational creste riscul de nastere prematura si poate crea probleme respiratorii copilului.

Cercetatorii nu au stabilit relatia directa dintre lipsa de odihna si riscul de diabet gestational, dar o teorie ar fi ca schimbarile hormonale si lipsa de odihna pot duce, impreuna, la o rezistenta la insulina si, implicit, la niveluri mai ridicate de glucoza in sange.

Cum sa te odihnesti mai bine in timpul sarcinii

Dincolo de riscul de diabet gestational, gravidele care nu reusesc sa se odihneasca asa cum trebuie in primul si in ultimul trimestru de sarcina au un risc mai mare de a naste prematur, potrivit specialistilor. Prin urmare, un sfat pentru voi, viitoare mamici: dormiti cat de mult puteti sau macar odihniti-va la orizontala, cu toate ca s-ar putea sa fie destul de dificil din cauza schimbarilor prin care trece corpul vostru si a efectelor acestora.

Insomnia nu este deloc anormala in sarcina. Dar nu o poti combate decat daca identifici clar motivele care nu te lasa sa dormi. Pot fi dureri de spate, nevoia de a urina prea des, sindromul picioarelor nelinistite, greturi, varsaturi, miscarea fatului sau, pur si simplu, toate grijile pe care ti le faci in legatura cu evolutia sarcinii si cu ceea ce te asteapta dupa nastere, mai ales daca esti la primul copil. Odata identificata cauza, poti incerca sa inlaturi efectele sau sa inveti sa le gestionezi.

Este foarte important sa incerci sa te relaxezi inainte de a merge la culcare. Uita de tot ce te streseaza pentru ca este important sa ai grija si de sanatatea ta emotionala in timpul sarcinii, nu doar de cea fizica.

Un masaj relaxant inainte de a te baga in pat (unul bland, atentie!), o serie de exercitii de respiratie si relaxare, evitarea unor activitati stresante, o cina usoara si crearea unei ambiante placute in dormitor sunt doar cateva dintre lucrurile care te pot ajuta sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine decat ai facut-o in ultima vreme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diabet gestational

Articole recomandate

Citeste si despre