Dieta gravidei care sufera de diabet gestational. Ce trebuie sa consume

/ / Modificat: 2023-02-05
Dieta gravidei care sufera de diabet gestational. Ce trebuie sa consume

Diabetul gestational este cea mai frecventa tulburare metabolica in timpul sarcinii. Se estimeaza ca 12 din 100 de femei insarcinate dezvolta aceasta boala. In plus, apar complicatii atunci cand nu este controlata. Tratamentul de prima linie include o dieta adecvata pentru femeile insarcinate cu diabet gestational si, daca este necesar, un tratament farmacologic.

Ce este diabetul gestational si care sunt cauzele acestuia?

Diabetul gestational este o afectiune care debuteaza si este recunoscuta in timpul sarcinii si se caracterizeaza prin intoleranta la carbohidrati, ceea ce duce la o crestere severa a glicemiei.

Nu exista o singura cauza, dar unii factori predispozanti sunt supraponderabilitatea, obezitatea sau varsta inaintata. Cu toate acestea, schimbarile hormonale din timpul sarcinii sunt cele care duc cel mai adesea la rezistenta la insulina. Acest hormon este responsabil pentru transportul zaharului ingerat in celule. Daca nu functioneaza corect, zaharul se acumuleaza in sange.

Cele mai frecvente complicatii sunt nasterea prematura, cresterea excesiva a copilului, probleme respiratorii, diabetul de tip 2, nasterea de copii morti, preeclampsia, cezariana si infectiile urinare la mama.

Dieta pentru diabetul gestational

Aproximativ 70 la suta dintre cazurile de diabet gestational sunt tratate exclusiv cu ajutorul dietei, fara a fi nevoie de insulina ca terapie suplimentara. In acest sens, este permisa doar insulina, deoarece toate celelalte medicamente pot traversa placenta pana la fat.

Scopul final al dietei este de a realiza o schimbare a stilului alimentar care sa permita un control adecvat al zaharului si al greutatii.

Recomandarile dietetice pentru diabetul gestational se concentreaza pe aportul de carbohidrati. Carbohidratii au o influenta directa asupra glicemiei dupa mese. Prin urmare, se recomanda 40-50% din totalul caloriilor din alimentatie. Asociatia Americana de Diabet (2021) afirma urmatoarele:

  • Includeti 175 de grame de carbohidrati pe zi, repartizate pe 3 mese principale si 2 sau 3 gustari. Ar trebui luata in considerare una inainte de culcare.
  • 71 de grame de proteine si 28 de grame de fibre prin intermediul fructelor, legumelor, leguminoaselor si cerealelor integrale.
  • Accent pe grasimile mononesaturate (ulei de masline) si polinesaturate (peste gras de doua ori pe saptamana si nuci zilnic). In plus, grasimile saturate ar trebui sa fie limitate, iar grasimile trans evitate.
  • Vitaminele si mineralele si suplimentarea acestora trebuie ajustate in acelasi mod ca si in cazul femeilor insarcinate fara diabet gestational.

Alte recomandari dietetice pentru femeile insarcinate cu diabet gestational includ urmatoarele:

  • Urmeaza o dieta echilibrata, variata si sanatoasa. In acest sens, se sugereaza modelul de dieta mediteraneana, care include legume, fructe, nuci, seminte, leguminoase, cereale integrale, cereale integrale si ulei de masline ca grasime principala. In ceea ce priveste carnea, se sugereaza carnea alba si pestele, precum si un consum limitat de lactate si carne rosie.
  • Evita alimentele si bauturile care contin zaharuri, cum ar fi bauturile racoritoare, sucurile industrializate, prajiturile, biscuitii si gemurile dulci, printre altele. Verificati etichetele produselor de pe piata.
  • Asigura-ti un aport caloric adecvat pentru trimestrul de sarcina. Nu tine diete restrictive.
  • Include alimente cu carbohidrati cu indice glicemic scazut. Indicele glicemic se bazeaza pe o scara numerica de la 1 la 100, unde 100 indica cea mai rapida absorbtie a unui carbohidrat. Sub 55 este considerat scazut.
  • Foloseste metode de gatit cum ar fi gatitul la aburi, la gratar sau la cuptor. Legumele bogate in amidon nu trebuie sa fie prea fierte, deoarece acestea cresc indicele glicemic.
  • Efectueaza exercitii fizice, deoarece creste aportul de zahar din sange si imbunatateste sensibilitatea la insulina. Se recomanda exercitii fizice moderate timp de 1 ora sau mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, in special dupa mese. Planul de exercitii fizice ar trebui sa fie prescris de un profesionist din domeniul sanatatii.
  • Evita complet alcoolul si tutunul. In plus, cafeaua ar trebui sa fie limitata.

Pentru a concepe un meniu pentru o gravida cu diabet gestational, este important sa se ia in calcul indicele de masa corporala (IMC) dinainte de sarcina, cresterea in greutate gestationala si nivelul de zahar din sange.

Planul de meniu pentru femeile insarcinate cu diabet gestational trebuie sa fie alcatuit de un profesionist in nutritie si dietetica, in colaborare cu obstetricianului. Nu uita ca dieta trebuie sa fie bine planificata pentru a asigura cresterea copilului si pentru a controla nivelul glicemiei.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta gravide Diabet gestational

Articole recomandate

Citeste si despre