La serviciu cu sarcina avansata, la fel de periculos ca fumatul?

/ / Modificat: 2012-09-17
La serviciu cu sarcina avansata, la fel de periculos ca fumatul?

Un studiu publicat de Universitatea Essex demonstreaza o legatura periculoasa intre mersul la serviciu si ultima luna a sarcinii, pericol ce ar putea fi comparabil cu efectul fumatului asupra fatului. Afla in ce consta pericolul serviciului pentru sarcina avansata.

Studiul britanic a utilizat date colectate de alte 3 cercetari importante din Marea Britanie si SUA si arata o legatura clara intre mersul la serviciu dupa a 8-a luna de sarcina si greutatea bebelusului la nastere.

Pericolele serviciului pentru sarcina avansata

Rezultatele cercetarii arata ca mamele care au continuat sa munceasca dupa luna a 8-a de sarcina au nascut bebelusi cu o greutate mai mica in medie cu 230 g decat cele care au intrat in concediu intre luna a 6-a si a 8-a.

Cercetatorii britanici au descoperit o legatura si intre nivelul educatiei mamei si efectele serviciului asupra sarcinii avansate. Femeile cu un nivel mai scazut al studiilor, care au in general locuri de munca mai solicitante fizic, au fost cele mai afectate de munca in ultimele saptamani de sarcina.

Mamele tinere sunt in afara oricarui pericol. Rezultatele analizei statistice arata ca pentru femeile cu varsta de cel mult 24 ani, greutatea bebelusului la nastere nu a fost afectata de munca in ultimul trimestru al sarcinii.

Datele cercetate de britanicii de la Universitatea Essex au combinat studiile realizate de British Household Panel Survey, ce au inclus date despre nasterea a 1.339 bebelusi, cu studii din SUA, date ce vizeaza 17.483 bebelusi nascuti in perioada 2000-2001, alaturi de alti 12.166 bebelusi nascuti intre 1970 si 1995. Studiul a fost publicat in Jurnarul de Economie a Muncii, publicat de Universitatea Chicago.

Cum afecteaza greutatea de la nastere dezvoltarea bebelusului?

Greutatea bebelusului la nastere este considerata tot mai importanta de neonatologi. Micutii cu greutate mica la nastere pot avea numeroase probleme de sanatate si o dezvoltare mai lenta. In plus, efectele greutatii scazute la nastere includ numeroase probleme de sanatate aparute mai tarziu.

"Stim ca greutatea la nastere este un factor important pentru multe aspecte ale dezvoltarii ulterioare, inclusiv sanse mai mici de a finaliza studii superioare, venituri mai mici si o rata a mortalitatii mai mare. Este important sa reflectam asupra modului in care este acordat concediul de maternitate, in conditiile in care odihna in sarcina avansata pare sa ofere beneficii importante", a explicat Prof. Marco Francesconi, unul dintre autorii studiului, citat de Guardian.co.uk.

Serviciul in ultima luna de sarcina, la fel de periculos ca fumatul

Serviciul dupa luna a 8-a este asociat dezvoltarii mai lente a fatului in uter, ce duce la o greutate mai mica la nastere, situatia observata si la mamele fumatoare.

Fumatul in timpul sarcinii este considerat de multa vreme ca un factor de risc pentru sanatatea fatului, insa cercetarile recente ar putea arata ca un stil de viata sanatos nu este suficient pentru femeile cu sarcina avansata, in conditiile in care acestea muncesc in continuare dupa luna a 8-a.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina avansata Greutatea la nastere Greutatea bebelusului Sanatatea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre