Cresterea ideala in greutate in timpul sarcinii, luna de luna. Cat este normal sa cantareasca o gravida

/ / Modificat: 2023-02-27
Cresterea ideala in greutate in timpul sarcinii, luna de luna. Cat este normal sa cantareasca o gravida

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este una dintre cele mai ingrijoratoare probleme atunci cand se monitorizeaza sarcina si este imposibil de generalizat in aceasta privinta, deoarece fiecare femeie insarcinata are caracteristici diferite. Medicul sau moasa este cea care, in functie de constitutia fizica a fiecarei femei, de IMC (indicele de masa corporala) si de starea de sanatate, va stabili liniile directoare care trebuie urmate in fiecare caz in parte.

Acestea fiind spuse, daca vorbim de o femeie cu o greutate normala (IMC intre 18,5 si 24,9), cresterea totala recomandata in greutate este intre 11,5 si 16 kilograme, potrivit SEGO (Societatea Spaniola de Ginecologie si Obstetrica).

Cum se calculeaza IMC?

IMC reprezinta masa corporala in raport cu inaltimea si se calculeaza la adulti prin impartirea kilogramelor de greutate la patratul inaltimii in metri. IMC=greutate (kg)/inaltime (m²).

De exemplu, daca cantaresti 60 de kilograme si ai o inaltime de 1,65 m, IMC-ul tau este de 22,04 (greutate normala).

Cresterea in greutate in timpul sarcinii in functie de trimestru

Cresterea in greutate nu este, de obicei, aceeasi pe tot parcursul sarcinii, fiecare trimestru fiind diferit. Se intampla frecvent ca, in mare parte din cauza greturilor si a disconfortului din primele saptamani, sa se ia putin in greutate in primul trimestru.

In al doilea si al treilea trimestru de sarcina este momentul in care are loc cea mai mare crestere in greutate. Pentru femeile cu un IMC normal, cresterea in greutate recomandata este de aproximativ 400-500 de grame pe saptamana. Pentru femeile supraponderale, este mai putin, aproximativ 300 de grame pe saptamana.

In primul trimestru:

  • Subponderabilitate: 200 de grame pe saptamana
  • Greutate normala: 180 de grame pe saptamana
  • Supraponderalitate: 140 g pe saptamana
  • Obezitate: 100 g pe saptamana

In al doilea si al treilea trimestru

  • Subponderali: 500 g pe saptamana
  • Greutate normala: 400-500 de grame pe saptamana
  • Supraponderalitate: 300 g pe saptamana
  • Obezitate: 250 g pe saptamana

Cresterea in greutate in timpul sarcinii, luna de luna

Se spune adesea ca o femeie insarcinata ar trebui sa ia in greutate un "kilogram pe luna", adica noua kilograme in total, ceea ce este un sfat gresit, deoarece fiecare femeie este diferita.

De exemplu, o femeie cu un IMC scazut poate lua in greutate pana la 18 kg fara sa fie o problema, ceea ce da o medie de doua kilograme pe luna.

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutatea la nastere Crestere greutate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre