Daca ai avut o greutate mare la nastere, este probabil ca si copiii tai sa fie mari la nastere

/ / Modificat: 2023-09-12
Daca ai avut o greutate mare la nastere, este probabil ca si copiii tai sa fie mari la nastere

Se estimeaza ca cinci la suta dintre bebelusi se nasc cu o greutate mai mare de patru kilograme. Se considera ca de la 4,5 kilograme in sus complicatiile de sanatate cresc semnificativ pentru acesti bebelusi. Acestia sunt in general numiti bebelusi macrosomici, desi nu toti vor avea nevoie de masuri speciale.

Ati fost un bebelus mare la nastere? 

O noua cercetare din Norvegia a descoperit ca parintii care au avut o greutate mare la nastere au mai multe sanse sa aiba copii mari la nastere. In studiul publicat in Pediatric and Perinatal Epidemiology, cercetatorii fac legatura intre greutatea la nastere a parintilor si cea a copiilor lor.

Pentru a afla acest lucru, cercetatorii au analizat date din 647.957 de grupuri de copii si parinti nascuti in Norvegia intre 1967 si 2002, comparand datele privind greutatea la nastere a parintilor nascuti intre 1967 si 2002 cu cele ale copiilor lor, care s-au nascut intre 1983 si 2017.

Acestia au descoperit ca 3,2% dintre tati si 4% dintre copiii lor au fost bebelusi mari si ca copiii parintilor cu macrosomie au avut un "risc substantial crescut" de a avea o greutate mare la nastere.

Daca ambii parinti aveau o greutate mare la nastere, urmasii aveau un risc crescut cu 8,06% de a avea o greutate mare la nastere. Dar daca doar unul dintre parinti se nascuse mare, riscul era transmis si copiilor. De asemenea, riscul a crescut cu 3,84% in cazurile in care doar mama a avut o greutate mare la nastere si cu 2,34% in cazurile in care doar tatal a avut o greutate mare la nastere.

Obezitatea materna este unul dintre factorii determinanti, dincolo de ereditate. Sase la suta dintre copiii ai caror tati nu aveau macrosomie, dar a caror mama era obeza, s-au nascut cu o greutate mare la nastere, comparativ cu 31 la suta dintre copiii ai caror tati aveau macrosomie si a caror mama era obeza.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutatea la nastere Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre