Chiuretajul uterin

/ / Modificat: 2011-09-19
Chiuretajul uterin

Chiuretajul uterin terapeutic reprezinta curatarea mucoasei uterine (endometrului) de tesuturile fetale ramase in urma avortului spontan, sarcinii molare, opririi sarcinii din evolutie (chiuretaj de evacuare) sau pentru realizarea unui avort la cerere. Procedura este regasita adesea sub denumirea de dilatatie si chiuretaj. Se mai poate face acest tip de interventie si in vederea diagnosticarii unor boli.

Cand se apeleaza la chiuretajul uterin?

Exista mai multe situatii in care se apeleaza la procedura de dilatare si chiuretaj uterin. Procedura poate fi facuta atat la gravide, cat si la femei care nu sunt insarcinate cu diverse scopuri – de diagnosticare sau cu rol terapeutic.

Chiuretajul uterin se face in scop terapeutic atunci cand se doreste indepartarea unui continut din interiorul uterului in urmatoarele conditii:

Avort spontan (pierderea sarcinii

  • in majoritatea cazurilor este eliminat tot continutul uterin, fara a mai ramane resturi de tesut;
  • in alte cazuri, se apeleaza la chiuretaj uterin pentru a se indeparta tesutul ramas si pentru a se elimina riscul infectiei.


Avort la cererechiuretajul uterin se realizeaza si atunci cand gravide decide sa intrerupa sarcina, fara a exista un motiv medical pentru a o face.

 

Sarcina molara – o sarcina molara apare atunci cand se formeaza o tumoare in locul placentei din sarcina.

 

Hemoragie postpartum – metoda se aplica si in vedera controlarii hemoragiei de dupa nastere.

Sarcina oprita in evolutie

  • se caracterizeaza prin intreruperea brusca a sarcinii si se apeleaza la chiuretajul uterin de evacuare a fatului – acesta asigura curatarea eficienta a tesutului mort din uter;
  • este cel mai indicat in aceasta situatie pentru ca se face sub supraveghere medicala si asigura o curatare completa a cavitatii uterine.


Cum se face chiuretajul uterin?

Inainte de a te duce sa faci chiuretajul uterin trebuie sa stii ca nu ai voie sa bei sau sa mananci nimic o anumita perioada. Durata ei este stabilita de medic pentru ca difera de la o femeie la alta (in general este vorba de cateva ore).

Chiuretajul uterin se face sub anestezie. Aceasta poate fi generala, regionala sau locala in functie de starea. Procedura dureaza in jur de 15-130 de minute.

Prima faza in initierea chiuretajului uterin o reprezinta dilatarea colului uterin. Ea se face cu ajutorul unui instrument numit dilatator. Aceasta este necesara pentru a permite introducerea instrumentelor necesarea pentru avort in cavitatea uterina.

Cu ajutorul unui instrument special (un fel de cleste) se extrage fatul din cavitatea intrauterina. Acesta este scos fragmentat.

Dupa scoaterea fatului se trece la faza de scoatere a placentei. Aceasta se face cu ajutorul unui chiurete.

 

Ce riscuri apar?

In timpul chiuretajului uterin se pierde foarte mult sange. Exista o multime de riscuri si complicatii care pot aparea:

  • infectie (dureri si febra);
  • perforarea uterina;
  • deces.


Recuperarea dupa chiuretajul uterin

Dupa realizarea chiuretajului vei ramane sub supraveghere medicala cateva ore. In acest timp sunt monitorizate semnele vitale si aparitia complicatiilor. In plus, asigura si o perioada necesara revenirii din anestezie.

Activitatile cotidiene pot fi reluate in termen de 2-3 zile. Pot aparea crampe abdominale usoare si unele sangerari vaginale (pete). Acestea apar de obicei in primele ore sau zile dupa interventie. Crampele se pot trata cu antiinflamatoare nesteroidiene ca ibuprofenul.

Nu este indicat sa introduci nimic in vagin in aceasta perioada (tampoane, sa faci dusuri vaginale etc.) si trebuie sa intrebi medicul cand poti intretine din nou relatii sexuale. Urmatoarea menstruatie dupa realizarea chiuretajului uterin ar trebui sa apara in maxim 6 saptamani.

Este important sa revii la medic daca apar urmatoarele simptome dupa interventie:

  • febra;
  • crampe abdominale puternice (care dureaza mai mult de 48 de ore);
  • sangerari vaginale prelungite si abundente;
  • secretii vaginale cu miros urat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort la cerere Sarcina oprita din evolutie Sarcina molara Pierdere sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre