Avortul interzis in mai multe state din America, chiar si in caz de incest sau viol. 10 ani de inchisoare pentru cei care nu respecta noua lege

/ / Modificat: 2022-06-27
Avortul interzis in mai multe state din America, chiar si in caz de incest sau viol. 10 ani de inchisoare pentru cei care nu respecta noua lege

Ce se intampla in SUA este de neconceput. Nimeni nu se gandea ca in vremurile noastre mai exista posibilitatea ca un stat, mai ales unul care se considera a fi democratic, poate ajunge in asemenea situatie.

La scurt timp dupa ce Curtea Suprema a SUA a revocat dreptul la avort al femeilor, gasind legea ca nefondata. Astfel, fiecare stat al SUA are acum posibilitatea de a da propria lege in ceea ce priveste avortul.

La doar cateva ore decizia Curtii Supreme, primul stat a interzis deja avorturile – Utah. Au urmat imediat alte state in care avortul este deja interzis, iar altele urmeaza sa intre pe lista de la 1 iulie.

In unele state avorturile sunt interzise si in cazul in care acestea sunt rezultate in urma violurilor, al incesturilor sau daca viata mamei este in pericol.

La mai bine de 50 de ani de cand SUA a stabilit ca toate femeile au dreptul la avort, Curtea Suprema a consemnat ca fiecare stat trebuie sa decida in mod individual acest lucru. Interzicerea avorturilor a fost facuta deja in aproape toate statele controlate de republicani, adica in aproape jumatate dintre acestea. Este posibil insa ca alte state sa urmeze. 

Primul stat care a interzis avortul, inca de vineri seara, este Utah. Daniel McCay, senatorul de stat republican, a declarat ca “ar fi gresit ca femeile din Utah sa faca avort in statele vecine”. Cu toate acestea, nu a prezentat planuri care sa le impiedice sa faca acest lucru. In plus, potrivit site-ului organizatiei americane de asistenta sexuala, Planned Parenthood, este legal ca femeile sa calatoreasca in afara statului pentru a face avort.

In Ohio, este interzis sa faci avort incepand cu primele batai ale inimii fatului. In Alabama insa, la scurt timp dupa decizia Curtii Supreme au fost sistate toate avorturile. Sunt interzise inclusiv avorturile care provin din viol sau incest. Singurele avorturi permise sunt cele care pun sanatatea mamei in pericol.

In numeroase state din SUA clinicile unde se faceau avorturi au fost inchise una dupa alta. Clinicile din statele in care avortul a fost interzis au fost atentionate ca orice continuare a activitatii constituie incalcare legii si este sanctionata cu amenzi de pana la 100.000 de dolari si 10 ani de inchisoare.

State in care avortul a fost interzis si in ce conditii

Fiecare stat are acum dreptul de a lua decizii in privinta avorturilor. Multe dintre acestea au decretat avortul ca fiind ilegal. In unele state avortul este interzis inclusiv in cazul incestului sau al violului.

State in care avortul este interzis inclusiv in cazul incestului si al violului: Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, South Dakota.

State in care avortul este interzis, cu exceptia in care sarcina survine in urma incestului sau a violului: Oklahoma

State in care avortul este interzis, cu exceptia in care sarcina pune sanatatea femeii in pericol, sau survine in urma incestului sau a violului: Utah

Alte state in care avortul este interzis:

Wisconsin - statul are o lege de dinainte de Roe care interzice aproape toate avorturile si face ca efectuarea lor sa fie o infractiune. Guvernatorul si procurorul general democrat au declarat ca nu vor aplica interdictia.

Ohio - Avortul este interzis dupa sase saptamani de sarcina, dupa ce un judecator a permis intrarea in vigoare a unei legi mai vechi.

State in care avortul urmeaza sa fie interzis in curand. In ce conditii

Idaho - O lege de care interzice aproape toate avorturile va intra in vigoare la 30 de zile dupa decizia Curtii Supreme.

Mississippi - O lege care interzice aproape toate avorturile intra in vigoare la 7 iulie. In prezent, este insa in vigoare o interdictie de la 15 saptamani de sarcina. 

Dakota de Nord - La 30 de zile dupa decizia Curtii Supremeva intra in vigoare o lege care interzice aproape toate avorturile intra in vigoare.

Tennessee - La 30 de zile dupa decizia Curtii Supremeva intra in vigoare o lege care interzicetoate avorturile, far aexceptii pentru viol si incest.

Texas -  La 30 de zile dupa decizia Curtii Supremeva intra in vigoare o lege care interzicetoate avorturile, far aexceptii pentru viol si incest. In prezent, este insa in vigoare o interdictie de la 6 saptamani de sarcina. 

Virginia de Vest – Este negat orice drept la avort, iar leguitorii ar putea folosi amendamentul pentru a promulga o interdictie totala, indiferent ca sarcina pune in pericol sanatate si chiar viata mamei, ori a fatului.

Wyoming – Urmeaza sa intre in vigoare, in doar cateva zile, o lege care interzice aproape toate avorturile.

Arizona – In septembrie urmeaza sa intre in vigoare o lege care interzice toate avorturile, fara exceptii pentru viol si incest, dupa 15 saptamani de sarcina.

Florida – La 1 iulie va intra in vigoare o interdictie la avort dupa 15 saptamani de sarcina.

Georgia si Carolina de Sud – In ambele cazuri, legiuitorii au promulgat o interdictie a avortului dupa sase saptamani de sarcina, dar o instanta a blocat-o. Statul a facut apel, iar o instanta a suspendat cauza pana la decizia Curtii Supreme in cazul Dobbs.

State in care dreptul la avort este protejat

In acelasi timp, mai multe state au promis ca vor proteja dreptul la avort. Primarul Washington DC, Muriel Bowser, a declarat ca este un “un oras pro-choice”, dar a avertizat ca, in calitate de district, nu de stat, este acum vulnerabil deoarece Congresul il va supraveghea.

Pe de alta parte, guvernatorii democrati din California, Washington si Oregon au promis ca vor proteja drepturile la avort si vor sprijini femeile care vin din alte state pentru avort. 

State in care avortul este permis

Colorado, Maine, Rhode Island - Legea statului protejeaza avortul.

Alaska, Minnesota - Inalta Curte a recunoscut dreptul de a alege in materie de reproducere in cadrul Constitutiei statului.

Illinois - Inalta Curte a recunoscut protectia avortului in cadrul Constitutiei statului, iar legea statului protejeaza procedura.

Massachusetts - Inalta Curte a recunoscut dreptul la avort in conformitate cu Constitutia statului. Legile adoptate recent protejeaza avortul si extind accesul la acesta.

Nevada - Legea statului protejeaza avortul. Legea a fost votata de catre alegatori si poate fi modificata doar printr-un referendum al acestora.

New Hampshire - Cel mai probabil, avortul va ramane accesibil, desi nu este protejat in mod expres de legea statului. Statul a abrogat in 1997 o interdictie a avortului de dinainte de Roe.

New Mexico - Cel mai probabil, avortul va ramane accesibil, desi nu este protejat in mod expres de legea statului. Instantele statului nu au stabilit daca Constitutia statului New Mexico protejeaza dreptul la avort.

California - Legea statului protejeaza avortul, iar legislatorii au introdus proiecte de lege pentru a face din acest stat un "sanctuar" pentru cei care doresc sa recurga la aceasta procedura.

Connecticut - Legea statului protejeaza avortul. O noua lege extinde accesul furnizorilor si ii protejeaza atat pe furnizori, cat si pe pacienti de procese din afara statului.

D.C. - Legea locala protejeaza avortul pe toata durata sarcinii. Orasul intentioneaza sa consolideze protectia, desi Congresul supravegheaza in cele din urma legile orasului.

Delaware, Hawaii, Maryland - Legea statului protejeaza avortul, iar o noua lege extinde accesul la furnizori.

New Jersey - Legea statului protejeaza avortul pe tot parcursul sarcinii, iar guvernatorul a propus ca statul sa devina un "sanctuar" pentru cei care doresc sa recurga la aceasta procedura.

New York - Legea statului protejeaza avortul. Legislatorii au propus alte protectii, inclusiv un amendament la Constitutia statului.

Oregon -  Legea statului protejeaza avortul pe tot parcursul sarcinii, iar legislativul a aprobat 15 milioane de dolari pentru a sprijini persoanele care doresc sa recurga la aceasta procedura.

Vermont - Legea statului protejeaza avortul pe toata durata sarcinii. In noiembrie, alegatorii vor decide daca Constitutia statului ar trebui sa includa protectia avortului.

Washington - Legea statului protejeaza avortul, iar legi recente extind accesul la furnizori.

FOTO: adevarul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort la cerere Legislatie

Articole recomandate

Citeste si despre