Bebe dupa o operatie de extrauterina

/ / Modificat: 2011-09-13
Bebe dupa o operatie de extrauterina
Intrebare:

- In urma cu 6 luni am suferit o operatie de extrauterina complet neasteptata (trompa s-a rupt in timpul unui concediu) dupa operatie mi-am revenit destul de greu, am ramas cu anemie in urma pierderii de sange. Mi s-a extirpat trompa dreapta. Cum operatia a avut loc in alta tara, iar la doctorita la care am fost inainte nu mai vreau sa ma duc, am mers la alt doctor recomandat la control si sa vad daca mai pot face bebe. Am facut din nou echo si mi-a recomandat histerosalpingografie, pe care am si facut-o. Analiza a iesit bine, trompa ramasa este buna, doctorul mi-a dat verde la facut bebe. Cam inainte de sarbatori am inceput sa am dureri de burta, ma durea si in parti si in zona uterului. De asemenea incepusem sa ma balonez destul de tare. Am luat flamexin si am stat mai mult in casa, infofolita bine. Doctorul mi-a confirmat anexita bilaterala, mi-a dat tratament cu polidin/2 zi, flamexin/2zi si doxiciclina/2zi cate 5 zile pe luna din ziua menstruatiei, timp de 3 luni. Dupa prima runda de tratament m-am intors la doctor pentru ca durerile nu m-au lasat si eu sunt in continuare inflamata, se vede de parca sunt in 3 luni. Mi-a mai dat si zanocin- 2/zi, diclofenac injectii- 1/zi din a 14 pana in a 19a zi si sa continui asa cu cele 2 tratamente inca 2 luni. Sunt in penultima zi de zanocin si diclofenac si tot nu vad rezultate. E normal sa nu mi se amelioreze durerile dupa atata antibiotic si injectii? Si ma sperie inflamarea in zona uterului, nici dupa operatie nu eram asa. Imi doresc foarte mult sa fac un bebe si mi-e teama ca ce am patit acum sa nu imi afecteze si cealalta trompa.

Raspuns:

Intr-adevar raspunsul organismului in situatia dumneavoastra este destul de puternic, durerile descrise putand sa persiste chiar daca infectia este corect tratata – insa restul simptomatologiei ar fi trebuit sa se remita.


Intr-adevar raspunsul organismului in situatia dumneavoastra este destul de puternic, durerile descrise putand sa persiste chiar daca infectia este corect tratata – insa restul simptomatologiei ar fi trebuit sa se remita.

Nu precizati nimic referitor la modalitatea cum s-a stabilit administrarea antibioticului, de regula cea mai eficienta metoda fiind efectuarea unei culturi din secretia vaginala cu antibiograma, pentru a da posibilitatea medicului sa aleaga un medicament la care germenele identificat sa fie sensibil.

Un nou control ar fi util in stabilirea eficientei tratamentului administrat, si daca medicatia s-a stabilit totusi in urma unei antibiograme se ia in calcul o conduita terapeutica ce sa cuprinda asocierea a doua antibiotice.

Durerile pot persista deoarece anexitele pot determina un raspuns inflamator puternic din partea organismului care sa se concretizeze prin formarea unor aderente intre anexe si organele vecine – sindromul Foty Hugh Curtis (Chlamydia, ureaplasma si Mycoplasma fiind cel mai frecvent incriminati in astfel de evolutii).


Daca se constata formarea acestor aderente – fapt ce ar putea modifica statusul fertil - se discuta oportunitatea unei interventii chirurgicale cu scopul de a desface aceste aderente (de regula laparoscopic).




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre