Numele copilului - o alegere pentru toata viata

Putini parinti isi dau seama de impactul pe care numele copilului il are asupra vietii lui la maturitate. Desi pentru unii dintre acestia este o chestiune legata de sonoritate sau preferinta personala, iar la altii de simbolistica, alegerea numelui copilului este o responsabilitate enorma care poate marca personalitatea, dezvoltarea si chiar reusitele profesionale ale viitorului adult! Iata cat este de important numele copilului la maturitate!

nume-copii

Importanta numelui pentru viitorul adult

Numele pe care-l alegi pentru copilul tau are un impact puternic asupra modului in care se va dezvolta si isi va desfasura viata. In unele culturi, se crede chiar ca acesta poate influenta destinul celui care il poarta.

Atunci cand aleg numele bebelusului, multi parinti nu iau in calcul influenta pe care acesta ar putea-o avea asupra lui la maturitate. Ii intereseaza fie sa sune bine, fie sa fie popular sau unic ori sa aiba o simbolistica speciala. Dincolo de aceste criterii, este important sa tii cont ca numele pe care il va purta copilul il va urmari toata viata.

Pe masura ce creste, copilul devine tot mai constient de numele sau, se identifica cu el. In cazul in care acesta este prea ciudat si are o conotatie sau rezonanta comica ori penibila, va deveni tinta glumelor si a rautatilor celor din jurul lui. Insa copilul nu intelege ca cei din jur rad doar de numele lui, ci, pentru ca se identifica cu acesta, va avea impresia ca el este tinta batjocurii lor.

In acest context, stima de sine a copilului are de suferit si ajunge sa fie frustrat, deoarece poarta un nume pe care nu si l-a ales el, dar pentru care este nevoit sa suporte umilintele sau rautatile celor din jur.

Numele copilului tau ii poate afecta negativ viitorul. Oricat de mult ti-ar placea un nume, pentru ca suna interesant sau este unic si spectaculos, tine cont de consecintele pe care le-ar putea avea in dezvoltarea lui. Numele ii poate influenta negativ parcursul academic si chiar traseul profesional. Este ca o carte de vizita si reflecta mult din imaginea copilului la maturitate.

Prima impresie pe care ti-o creezi despre o persoana, dupa ce o vezi cum arata, este data si de numele pe care il poarta. Daca cel mic are un nume comic sau ciudat, nu va fi luat foarte in serios nici la scoala, nici mai tarziu, in domeniul profesional in care va activa. Sa nu uitam ca numele reflecta foarte mult din caracterul si personalitatea unei persoane. In cazul in care exista o discrepanta foarte mare intre prenumele ales de parinti si felul de a fi al copilului, acesta nu se va simti bine purtandu-l si nu se va identifica cu el.

Specialistii au demonstrat ca numele poate influenta pozitiv sau negativ cariera copilului la maturitate. In cadrul unui studiu american a fost facut si un experiment in acest sens. S-au creat doua CV-uri identice, pe care s-au trecut doua nume diferite. Unul dintre ele era clasic, popular, celalalt era mai ciudat, specific altei culturi decat americane. Cercetatorii au constatat, dupa trimiterea acestora catre diverse companii, ca CV-ul cu numele popular a fost mai selectat si cautat decat celalalt.

Acest efect s-a datorat faptului ca, voluntar sau nu, ii tratam pe ceilalti si dupa numele pe care il poarta. Prenumele influenteaza atitudinea celorlalti fata de persoana care il poarta. In momentul in care cineva aude pronuntandu-se un nume, automat, in mintea lui asociaza persoana care il poarta cu anumite calitati, trasaturi sau cu un tip de personalitate.

Numele pe care il poarta copilul poate castiga respectul si recunoasterea celor din jur sau, dimpotriva, dispretul si indiferenta celorlalti. Asadar, specialistii recomanda parintilor ca atunci cand aleg numele copilului sa aiba in minte si impactul pe care acesta il va avea la maturitate pentru el. Este un criteriu de selectie foarte important si care, daca nu este luat in calcul, are efecte negative asupra intregii lui vieti.

Cum ai ales numele pe care il poarta copilul tau? Ai tinut cont de impactul pe care acesta il are in fata celorlalti si de cum ii va influenta viata, la maturitate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Influenta nume copii Alegere nume copii Nume copii

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul