Motivul pentru care trebuie sa pui un singur nume copilului. Preotii au dat explicatia

/ / Modificat: 2023-12-17
Motivul pentru care trebuie sa pui un singur nume copilului. Preotii au dat explicatia

Parintii petrec, de cele mai multe ori, mult timp pentru a gasi numele potrivit pentru copil. De cele mai multe ori, acestia aleg sa le dea micutilor mai multe nume. Astfel, copiii se aleg cu doua, trei sau chiar mai multe nume.

Spre deosebire de acum 20-30 de ani, cei mai multi parinti cauta nume unice pentru copii, nume straine sau inspirate din filme sau din numele vedetelor preferate. Pe acestea, unii le combina cu unele clasice, romanesti, de sfinti.

Insa, preotii nu sunt de acord cu aceste practici. Acestia declara ca un copil trebuie sa aiba un singur nume, iar acela sa fie de sfant. Parintele Cleopa a venit si cu explicatia pentru acest lucru in cartea acestuia “Ne vorbeste Parintele Cleopa”.

Motivul pentru care copiii trebuie sa poarte un singur nume 

”- Prea Cuvioase, cum ni se cuvine noua, crestinilor, care purtam numele unor sfinti din calendar, sa praznuim ziua numelui? 

- Cand este sfantul caruia-i porti numele, sa te duci la biserica, sa asculti Sfanta Liturghie, sa te impartasesti, daca esti spovedit. Daca poti, fa oleaca de pomana la tine acasa, la cateva suflete amarate. Vine o batrana la mine nu demult: „Parinte, scrie acolo!” „Ce sa pun, matusa?” „Pune pe Ghita, pe Costicuta, pe Tincuta, pe Nelutu...!” 

„Matusa hai! Unde ai gasit tu nume de sfinti de astia? Eu am imbatranit in manastire si de sfantul Ghita n-am auzit. Unde ai gasit pe sfantul Costicuta? In calendar nu-i, in Prolog nu-i, in Minei nu-i, in Penticostar nu-i, in Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Asa-i cheama!” „Fugi, matusa de aici! Iti bati joc de slujbele Bisericii?” 

Nu Ghita, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuta, ci Constantin, ca „sfantul Costicuta” nu exista sau Costachel sau Costache cum ii zici tu acasa; si „sfanta Tincuta”. N-am auzit de cand sunt de „sfanta Tincuta” sau Catrina sau Catinca. Sfanta Ecaterina, marea mucenita, fiica de imparat. I-am vazut sfintele moaste la Muntele Sinai in sicriu de aur. Asa, cand veniti cu pomelnic, sa nu puneti nume de acestea, ca va bateti joc de sfintii lui Dumnezeu. Cum sa scriu eu asa, ca trebuie sa scot particele? Particica n-o pot scoate decat pentru un nume ortodox. Sa stiti! Eu va spun. Nu ma intereseaza ca aveti ciuda pe mine. Eu sunt un putregai; maine sunt in groapa, dar sa nu ziceti ca n-ati auzit si nu v-am spus!

- Se pot pune doua nume la botez? 

- Nu se pun doua nume la botez in veac. Numai unul si ortodox! Niciodata sa nu puneti doua nume la copii. Unul si ortodox! Ca particica este pentru un suflet, nu pentru doua. Asa este!”, se arata in cartea parintelui Cleopa, potrivit doxologia.ro.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume copii Preot

Articole recomandate

Citeste si despre