Stafilococul auriu la copii: cauze, simptome, tratament

/ / Modificat: 2018-08-31
Stafilococul auriu la copii: cauze, simptome, tratament

Medicul pediatru Mihai Craiu ii avertizeaza pe parintii ai caror copii s-au intors in colectivitate, sa aiba mare atentie la infectia cu stafilococul auriu. Stafilococii sunt bacterii cu forma rotunda sau ovalara, ce se regasesc atat in apa, cat si in aer si pe obiecte. De obicei, acest tip de bacterii se regasesc pe pielea si in narile copiilor, insa nu prezinta nici un fel de pericol atat timp cat ele nu patrund in organism.

"Colonizarea nasului cu Stafilococ auriu. Probabil ca un numar crescut de copii vor sta impreuna, in spatii inchise si neventilate in urmatoarele saptamani. Pentru ca spaima in fata curentilor de aer este foarte crescuta in tara noastra - sunt sigur ca auziti periodic afirmatii de genul "inchide geamul/usa aceea caci ma trage curentul". Solutia este simpla: toti copiii stau cuminti, cat tine ora de materia X, intr-o clasa bine inchisa!

Astfel apar conditii favorabile de "schimb in natura"... O serie intreaga de musafiri nedoriti ai nasului sau gatului se pot muta de la un copil la altul. Cu sau fara aparitia unor semne de boala...

Cert este ca reactia celor mai multi parinti si medici este de a cauta musafirul nedorit.

Problema este ca uneori cautam ceva si gasim ... altceva. Adica in unele cazuri exsudatul nazal identifica un "ceva" care exista in nas anterior bolii actuale. Un "ceva" care NU produce boala ce afecteaza copilul la momentul evaluarii!

Cel mai des intalnit "ceva" este Stafilococul auriu. Studiile facute in comunitate, pe voluntari sanatosi, arata ca un numar foarte mare (pana la 30% din cei testati) pot avea portaj intermitent sau cronic de stafilococ auriu", a scris medicul Mihai Craiu.

Stafilococii nu pot sa strabata un tesut sanatos decat daca exista epitelii sau mucoase lezate (respectiv daca copilul tau are o rana sau zgarietura oriunde pe piele sau chiar si in nari).

Nu toate tipurile de stafilococi sunt patogene, adica capabile de a declansa sau intretine o anumita afectiune, iar dintre cele 27 de specii de stafilococi identificate de oamenii de stiinta, doar 14 dintre ele au fost depistate pe piele si pe mucozitati si doar 3 dintre acestea pot cauza imbolnaviri; una dintre aceste specii este stafilococul auriu, cel mai agresiv dintre stafilococi.

Stafilococul auriu face parte din microflora normala a omului, unele persoane fiind infectate inca de la nastere cu acest tip de bacterie si in unele cazuri poate cauza infectii si intoxicatii. Intoxicatiile sunt cauzate de toxinele secretate de bacterie si pot sa se maifeste prin:

  • toxinfectie alimentara;
  • sindromul de soc toxic;
  • sindromul pielii oparite.

Infectiile sunt cauzate de cresterea numarulului de bacterii si se pot manifesta prin:

  • infectii ale tractului respirator;
  • infectii ale tesutului osos;
  • meningita, septicemie;
  • infectii ale pielii.

Cauzele infectiei cu stafilococul auriu

Printre cauzele care favorizeaza infectia cu stafilococul auriu, se numara:

  • leziuni si traume ale tesutului epitelial si ale mucoaselor;
  • lipsa unei igiene riguroase;
  • dezechilibrul alimentar;
  • nerespectarea regulilor de pregatire si pastrare a alimentelor;
  • un sistem imunitar slabit.

Locuri in care expunerea copilului la infectarea cu stafilococus aureus creste

Deoarece in anumite medii copiii pot avea mai mult contact direct cu alti copii infectati cu stafilococul auriu, cu jucarii sau cu echipamente contaminate, urmatoarele locuri pot creste riscul infectarii copilului tau cu aceasta bacterie:

  • Crese si gradinite;
  • Terenuri de joaca;
  • Vestiare;
  • Sali de clasa si sali de sport.

Copiii sunt mai predispusi la infectia cu stafilococul auriu, deoarece au adesea zgarieturi si muscaturi de insecte pe piele, ceea ce faciliteaza patrunderea bacteriei in organism.

Simptome

Printre simptomele stafilococului auriu se numara leziuni ale pielii dureroase, inrosite, umflate, calde la atingere, purulente sau nu, prezente cel mai adesea in zonele in care copilul a avut o zgarietura, sau o taietura pe piele.

Febra poate fi, de asemenea, un semn care anunta infectia cu stafilococul auriu. 

    Tratamentul infectiilor cu stafilococul auriu

    Deoarece acest tip de bacterie poate dezvolta o rezistenta crescuta la antibiotic, tratamentul infectiilor cu stafilococul auriu poate fi dificil si de lunga durata, de aceea este bine sa consulti un medic imediat ce observi unul dintre simptomele care pot indica prezenta bacteriei in organismul copilului tau.

    Medicul ii va prescrie celui mic tratament cu antibiotice si va drena leziunile pielii ce prezinta abcese (puroi).

    Nu incerca sa drenezi tu infectia pentru ca o poti agrava. Pentru a preveni intinderea infectiei cu stafilococul auriu este bine sa schimbi bandajele des, inainte ca rana sa supureze si sa strapunga bandajul. Foloseste manusi chirurgicale atunci cand cureti si schimbi bandajele celui mic si pastreaza o igiena adecvata a leziunilor.

    Prevenirea infectiilor cu stafilococul auriu

    • Invata-l pe cel mic sa se spele pe maini des, cu apa si sapun, mai ales dupa ce se joaca cu animale sau cu alti copii
    • Atunci cand nu se poate spala pe maini, invata-l sa foloseasca servetele umede, sau gel antibacterian
    • Invata-l sa nu foloseasca prosoape, uniforme (sau orice poate intrain contact cu pielea) care nu ii apartin
    • Pune bandaje pe orice zgarieturi, rani sau plagi pe care cel mic le are, pastreaza-le curate si inlatura-le doar atunci cand s-au vindecat leziunile.

    Surse: webmd.com, cdc.gov
    Foto: Freepik

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Infectii stafilococi Infectii Infectii copii

      Articole recomandate

      Citeste si despre