Infectiile urechii la copiii mici ar putea duce la intarzierea vorbirii acestora, potrivit unui studiu

/ / Modificat: 2024-01-21
Infectiile urechii la copiii mici ar putea duce la intarzierea vorbirii acestora, potrivit unui studiu

Infectiile cronice ale urechii ar putea intarzia dezvoltarea limbajului unui copil, sugereaza o noua cercetare.

Cercetatorii de la Universitatea din Florida au lansat un studiu despre modul in care infectia comuna din copilarie ar putea afecta vorbirea.

Infectiile timpurii ale urechii (otita medie) au potentialul de a afecta auzul din cauza acumularii de lichid in spatele timpanului, potrivit studiului, care a fost publicat in International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology in noiembrie 2023.

Cercetatorii au investigat procesarea auditiva si dezvoltarea limbajului la 117 copii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani, inclusiv la cei cu si fara antecedente de infectii cronice ale urechii.

Copiii care au avut mai multe infectii ale urechii inainte de a implini 3 ani aveau un vocabular mai mic si intampinau dificultati in a potrivi cuvinte cu sonoritate similara.

Acesti copii au avut, de asemenea, dificultati in detectarea schimbarilor de sunet, ceea ce ar putea insemna o problema in centrul de procesare auditiva al creierului.

Co-autorul studiului si profesorul UF Susan Nittrouer, PhD, a discutat despre aceste descoperiri intr-o declaratie pentru Fox News Digital.

"Pentru majoritatea copiilor, dezvoltarea limbajului pare sa se desfasoare atat de usor incat ne este usor sa pierdem din vedere ce realizare remarcabila este aceasta", a spus ea.

"Iar infectiile urechii sunt atat de frecvente in randul sugarilor si copiilor mici incat este usor sa le consideram complet benigne", a adaugat ea.

Studiul a scos la iveala "doua constatari oarecum noi", a precizat Nittrouer.

Prima constatare este asocierea infectiilor urechii cu abilitati mai slabe de recunoastere a modelelor din semnalele acustice prezente in vorbire.

"Caile auditive centrale se dezvolta dupa nastere", a declarat cercetatorul. 

"Daca nu sunt disponibile suficiente intrari auditive pentru copil - ceea ce se intampla in cazul perioadelor temporare de pierdere a auzului din cauza infectiilor urechii - aceasta dezvoltare a cailor auditive este intarziata si aceste abilitati de ascultare nu se dezvolta corespunzator".

A doua constatare a presupus ca aceasta slaba recunoastere a modelelor acustice afecteaza capacitatea copiilor de a identifica sunete specifice de vorbire, inclusiv elemente precum silabele.

"Aceasta este o constatare critica", a spus Nittrouer. "In timpul primelor perioade de achizitie a limbajului, copiii nu au sau nu au nevoie de o sensibilitate ascutita la structura fonologica - sunetele individuale ale vorbirii." 

Ea a adaugat: "Dar, pe masura ce cresc, limbajul pe care il intalnesc, in special la scoala, devine mai complex si mai dependent de acest nivel de structura a limbajului si de capacitatea copilului de a recunoaste cu precizie si rapid sunetele individuale ale vorbirii in cuvinte."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii copii Infectii ureche copii Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre