Infectia cu care sunt diagnosticati tot mai multi copii in aceasta perioada. Semnele dupa care o recunosti

/ / Modificat: 2023-04-11
Infectia cu care sunt diagnosticati tot mai multi copii in aceasta perioada. Semnele dupa care o recunosti

Schimbarile de anotimp duc la aparitia unui val de viroze si infectii in randul copiilor. Daca in iarna camerele de garza ale spitalelor au fost pline de cazuri de infectii respiratorii, primavara vine cu noi „provocari” pentru varinti si copii. Una dintre cele mai comune afectiuni in aceasta perioada, spune medicul pediatru Mihai Craiu, este infectia produsa de streptococul beta-hemolitic grup A (GAS).

Doctorul a venit cu o serie de precizari, prin intermediul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, dupa ce numarul cazurilor de imbolnaviri diagnosticate la Unitatea de Primiri Urgente a IOMC a crescut serios. Mihai Craiu a specificat ca, daca nu este diagnosticata si tratata in mod corespunzator, infectia poate evolua spre ceva mai grav. De asemenea, streptococul care o provoaca este foarte contagios si se raspandeste rapid mai ales in unitatile de invatamant si in locurile frecventate de copii. Vestea buna este ca infectia se trateaza si nu exista tulpini rezistente la antibiotic.

„Infectia cu GAS este contagioasa si uneori poate evolua foarte grav. In istoria moderna a Romaniei exista povestea tragica a printesei (fiica regelui Carol I) ce a murit la 4 ani de scarlatina. Dar acum scarlatina este tratabila! Nu exista niciun motiv de panica deoarece nu a fost identificata nici o tulpina de GAS rezistenta la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilina V sau Amoxicilina. Iar la cei cu alergie la penicilina, dar fara istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.

Despre macrolide, numai de bine... Le putem utiliza cu succes daca antibiograma dovedeste ca GAS nu este rezistent la acestea (eritromicina, azitromicina sau claritromicina). Si trebuie sa fim calmi. Panica nu ajuta la nimic. Nici autodiagnosticul... Spun asta pentru ca faimoasa scarlatina este usor de recunoscut - ea are eruptie aspra la palpare, pe piele (mai ales pe corp si foarte rar pe fata), ce se descuameaza ulterior, febra mare si limba zmeurie. Intai apar depozite albicioase. La disparitia progresiva a acestora limba ramane zmeurie.

CONCLUZIE - infectiile cu GAS (deci si scarlatina) sunt acum, primavara, foarte frecvente”, a transmis medicul pediatru.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii copii Infectii

Articole recomandate

Citeste si despre