Cauta

Cum se calculeaza termenul sarcinii?

Elena a intrebat pe 24.02.2010

3 raspunsuri

iliana23
a raspuns acum 10 ani

41 saptamani din prima zi a ultimei menstruatii. Ex: daca ai avut ultima data CM pe 17 februarie, termenul limita a sarcinii este pe 23-24 dec. Multa sanatate!

iliana23
a raspuns acum 10 ani

Scuze am gresit calculul. Dar oricum 41 sapt.

carleta
a raspuns acum 10 ani

Calcularea datei probabile a nasterii este foarte imprecisa, majoritatea femeilor insarcinate dand nastere copilului lor fie cu cateva zile mai devreme , fie cu cateva zile mai tarziu decat calculasera. Dar este bine de stiut si de calculat data probabila a nasterii, pentru a afla macar cu aproximatie si a va pregati emotional si fizic pentru venirea pe lume a micutului. Niciun medic, oricat de bun ar fi el, nu poate prevesti cu exactitate cand iti va veni sorocul. De aceea, daca sarcina ta nu este una cu probleme, nu trebuie sa intri in panica, fatul stie singur perioada scursa de la conceptie, etapa de dezvoltare in care se afla si se va naste atunci cand este pregatit pentru o viata in aceasta lume.

Cum calculez data nasterii bebelusului?
Odata cu primul examen ginecologic, in care medicul confirma prezenta sarcinii si face un examen clinic amanuntit, el calculeaza si data probabila a nasterii. Acest calcul se poate face numarand saptamanile de amenoree (absenta menstruatiei) incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, la care se adauga 280 de zile (echivalentul a 40 de saptamani de sarcina)- astfel se calculeaza varsta menstruala a sarcinii.

Aceasta metoda nu este precisa, deoarece menstruatia unei femei are o durata variabila. Daca de exemplu ai un ciclu menstrual mai scurt, se poate sa nasti mai repede, si invers. O metoda mult mai precisa de determinare a datei nasterii micutului tau o reprezinta ecografia, care in functie de lungimea fatului, de forma placentei si de pozitionarea lui in uter, poate preciza o data mult mai plauzibila pentru nasterea copilului.

Varsta gestationala

Varsta gestationala reprezinta timpul petrecut de fat inauntrul uterului, incepand odata cu conceperea lui. La aproximativ 14 zile de la prima zi a ultimei menstruatii apare ovulatia, femeia fiind atunci in perioada fertila. Daca ovulul este fecundat, are loc conceperea fatului, si din acest moment in aproximativ 38 de saptamani (266 de zile) va avea loc nasterea. Astfel, exista o formula simpla pe care o puteti folosi:

- sa presupunem ca ultima menstruatie a inceput pe data de 12. 08. 2007
- adaugati 7 la prima zi a ultimei menstruatii (12):
7 + 12 = 19
- din numarul lunii calendaristice 08 (august) se scade 3:
8 - 3 = 5 (mai)
- la an adaugati 1:
2007 + 1 = 2008
deci, data probabila a nasterii luand in consideratie ca prima zi a ultimei menstruatii a fost pe data de 12.08.2007 este 19.05.2008.

Nastere la termen. . . Sau nu. . .

Majoritatea copilasilor vin pe lume in intervalul de 2 saptamani inainte si dupa data calculata ca fiind probabila data a nasterii - nastere la termen (intre saptamanile 37 si 42 de sarcina). Inainte de aceste doua sapatamani se spune ca avem un nou-nascut prematur. Cauzele pentru care unii copii se nasc prematur sunt inca incomplet descoperite, multi punand nasterea prematura pe seama sarcinilor cu probleme, bolilor cu transmitere sexuala, greutatii mamei, stresului din timpul sarcinii. Daca data stabilita pentru nastere a fost depasita, nu intra in panica! Se spune ca perioada pana la nastere a gravidelor tinere (25-30 de ani) este mai mare.
Unii specilaisti au demonstrat ca si sexul copilului poate influenta perioada de timp petrecuta in burtica mamei, baietii fiind mai lenesi si petrecand o perioada mai mare de timp intrauterin. Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu se naste la data calulata de tine, fii relaxata si nu sta cu sufletul la gura in asteptarea lui - el va veni atunci cand te astepti mai putin, cand el va fi pregatit si trebuie sa gaseasca o mamica sanatoasa, fericita, vioaie si care are multa dragoste de daruit.
Un articol de Simona Prodanoiu
http://www.copilul.ro/calculatoare/calculator-data-nasterii.html

Vezi intrebari din: