Bebelusul la 11 luni

/ / Modificat: 2017-10-02
Bebelusul la 11 luni

Cu doar o luna inainte de a implini un anisor, bebelusul tau este mai activ ca oricand si face progrese imense in dezvoltarea fizica, cognitiva si emotionala. Este luna in care bebelusul tau poate face primii pasi singur si in care poate descoperi noi metode de joaca si comunicare.

Incepe sa devina din ce in ce mai guraliv si curios in legatura cu tot ce se intampla in jurul lui. Chiar daca anxietatea de separare s-ar putea sa-ti dea ceva de furca in aceasta perioada, varsta de 11 luni este presarata mai degraba cu reusite si deprinderea de noi abilitati, decat cu momente grele si agitate! Iata principalele achizitii sau abilitati pe care trebuie sa le urmaresti in dezvoltarea copilului tau la varsta de 11 luni!

Alimentatia

Cantitatea de lapte poate fi redusa. Bebe are acum o alimentatie mai consistenta, ceea ce permite, la aceasta varsta, adaptarea continutului si orarului meselor la programul familiei.

Este recomandat sa incerci inlocuirea treptata a biberonului cu canuta cu cioc, daca nu ai facut-o deja.

In practica insa, in continuare, chiar si in al doilea an de viata, copiii prefera sa bea laptele din biberon.

Idee de meniu pentru un bebelus de 11 luni

Dimineata: lapte cu cereale; paine cu unt si gem.

Gustare: fructe, sucuri de fructe, morcovi sau nimic.

Pranz: renunta progresiv la piureul foarte fin pasat si inlocuieste-l cu legume zdrobite cu furculita. In functie de sezon si posibilitati, alaturi de cartofi, adauga legume variate: morcovi, dovlecei, spanac, salata fiarta, fasole verde, mazare verde, conopida, sfecla. In sezonul rece ii poti da din cand in cand paste fainoase sau orez bine fiert (pilaf).

La zarzavat se adauga unt, de 1-2 ori pe saptamana cate un galbenus de ou, iar de 4-5 ori pe saptamana carne (ficat) sau peste in cantitate de 60-70 g sau peste slab de apa dulce. Se poate incheia cu un desert (fructe, compot).

Gustare: fructe strivite, fulgi de cereale cu fructe sau biscuiti sau prajituri de casa; la sfarsit ii poti da lapte, iaurt sau branza de vaci.

Cina: budinci, papanasi cu lapte si cereale instant, fulgi de cereale, gris sau paine cu unt si branza de vaci, sunca slaba, un biberon cu lapte (sau ceaiuri slabe cu zahar), mamaliga cu unt si branza de vaci.

Pe masura ce copilul va deveni mai indemanatic, el va dori sa manance singur. Tendinta lui va fi sa apuce direct cu degetele sale. Lasa-l s-o faca!

Poti incepe sa-i dai si bebelusului din mancarea pe care o pregatiti pentru intreaga familie. La aceasta varsta, copiilor le plac mancarurile pe care le pot duce singuri la gura: legume fierte, cum ar fi morcovii, cartofii, fasolea pastai.

Ii poti da si fructe crude: mere, zmeura, piersici decojite, afine, tomate etc, pasate, strivite, tocate fin sau sub forma de compot. Piureurile nu se sareaza si nu se condimenteaza.

Laptele si/sau derivatele (iaurt, branza de vaci) raman alimente de baza, prezente in "meniul" zilnic al micutului.

Vorbirea

Probabil ca bebelusul deja a spus primele cuvinte pana la aceasta varsta, iar "mama" si "tata" rasuna din ce in ce mai des din gurita lui. Insa nu sunt singurele cuvintele sau sunete pe care le scoate. Pe masura ce creierul i se dezvolta, si capacitatea de a gandi si vorbi evolueaza.

Copilul este capabil, la aceasta varsta, sa imite cuvinte simple si anumite inflexiuni ale vorbirii. Este apt sa urmeze instructiuni simple, precum "da-mi biberonul" sau "ridica jucaria de jos". Cu multa rabdare si perseverenta, foarte curand, copilul tau va reusi sa raspunda si unor instructiuni ceva mai complexe.

Incurajeaza constant copilul sa vorbeasca si sa raspunda la ceea ce ii spui. Cel mai potrivit joc pentru dezvoltarea limbajului si a vorbirii la aceasta varsta este "Cucu-bau".

Limbajul si vorbirea copilului cunosc o dezvoltare rapida in cea de-a 11-a luna de viata. Nu are un vocabular foarte dezvoltat si nici nu reuseste sa formuleze propozitii clare si concise, dar cu siguranta va bolborosi tot soiul de sunete si cuvinte greu de inteles, esentiale pentru dezvoltarea comunicarii. Stimuleaza-l sa vorbeasca cat mai mult, iar pe masura ce creste, ajuta-l sa pronunte corespunzator cuvintele, astfel incat sa invete sa vorbeasca corect.

Reuseste sa urmeze instructiuni simple si iti raspunde in felul lui atunci cand i te adresezi - prin gesturi si sunete, cel mai adesea neinteligibile, sau aratand cu degetul. Este important sa ajuti copilul sa faca asocierea intre obiecte si cuvinte. Poti face acest lucru pomenindu-i cu voce tare numele unor obiecte din jurul lui, in acelasi timp in care i le si arati.

Vorbeste constant cu el, pune-i intrebari si implica-l in conversatii zilnice. Ajuta nu doar la dezvoltarea sociala, a limbajului si vorbirii, ci si a gandirii.

Memoria bebelusului

Memoria bebelusului continua sa se dezvolte. Copilul recunoaste persoanele cu care interactioneaza mai des si isi cauta obiectele pierdute. Inteligenta practica se manifesta prin aceea ca poate deschide o cutie, poate executa unele ordine simple: deschide gura sau intinde manuta la comanda.

Dezvoltarea psihomotorie

 

Bebelusul sta in picioare


Multii copii reusesc performanta de a sta singuri in picioare chiar mai devreme de 11 luni.

Sprijinindu-se de diverse lucururi din jur, bebe se ridica in picioaruse si reuseste sa stea singur in aceasta pozitie. Este progresul cel mai important in dezvoltarea motorie a sugarului si o resimte si el: fata lui este vesela, se uita cu mandrie in jur, incearca sa topaie, ridica bratele.

Nu-l lasa sa stea prea mult in picioare si ai grija sa reactionezi la fiecare miscare: felicita-i succesele si mangaie-l cand cade. Gambele lui sunt inca slabe pentru a putea sustine multa vreme greutatea corpului. Tinut la inceput de axile, iar dupa 2-3 saptamani numai de maini, bebelusul poate pasi. Curand invata sa se deplaseze, sprijinindu-se, de-a lungul patului, tarcului, apoi se tine de un fotoliu si reuseste sa mearga de la o mobila la alta.

Primii pasi singur

Daca nu a facut-o pana acum, este posibil ca la sfarsitul lunii a 11-a, copilul sa faca primii pasi singur, fara ajutor. Sa nu crezi ca se va plimba de colo pana colo. Nu are inca abilitatile fizice necesare pentru a merge corect, dar exista sansa sa incerce sa faca cativa pasi de unul singur, chiar daca se va clatina serios si, cel mai probabil, va ateriza de multe ori in fundulet.

Chiar daca nu reuseste sa mearga singur pana la aceasta varsta, nu te ingrijora. Majoritatea copiilor reuseste sa mearga independent abia in jurul varstei de 16-17 luni. Insa nu inseamna ca nu il poti incuraja pana atunci. Stai in fata lui, la o distanta de 1-1,5 metri si intinde mainile spre el, incurajandu-l sa vina spre tine. Este cel mai bun mod de a incuraja si de a grabi dezvoltarea mersului bebelusului.

Bebe apuca


De-abia acum ajunge sa prinda obiectele cu degetul mare (policele) si aratatorul (indexul). Datorita acestui progres, apuca obiectele usoare cu precizie si finete si-i face placere sa le arunce. Aceasta ii da si o senzatie de putere. Asezat intr-un scaun inalt, el apuca un cub si-i da drumul.

Apuca succesiv toate obiectele din jurul sau si se distreaza privindu-le cum cad. Asteapta laudele si aplauzele mamei pentru noua lui reusita, se necajeste daca nu i se dau inapoi obiectele cazute. Cand i se redau, le pipaie, le duce la gura, le priveste si apoi le arunca din nou. Intre mama si copil, aceasta mica manevra este un joc, adesea cei din jur se irita, isi pierd rabdarea, il apostrofeaza, ii indeparteaza jucariile si-l parasesc. Este o greseala.

Renuntarea la suzeta

Specialistii sustin ca este un moment prielnic si pentru inceperea dezvatarii bebelusului de suzeta. Acest proces trebuie sa inceapa de cand este mic, deoarece, pe masura ce inainteaza in varsta, cu greu il vei mai convinge sa renunte la ea.

Nu uita ca fiecare copil este unic si dobandeste abilitati in ritm propriu. Achizitiile specifice acestei varste arata doar ca un copil de 11 luni are potentialul si capacitatea de le dobandi. Nu inseamna ca toti copiii vor bifa la sfarsitul lunii a 11-a aceste abilitati. Unii le pot dezvolta mai devreme, altii mai tarziu, achizitia lor depinzand de mai multi factori. De exemplu, daca cel mic a fost nascut prematur, este foarte posibil sa dobandeasca principalele abilitati si achizitii ceva mai tarziu decat alti copii.

Mediul in care creste este un alt factor care-si pune amprenta asupra dezvoltarii copilului si a progreselor pe care le face in dezvoltare. Daca este crescut intr-un mediu in care a primit multa ingrijire si atentie, poate bifa aceste achizitii in dezvoltare mult mai devreme decat alti prichindei.

Pe la varsta de 1 an, bebelusul tau face pasi repezi spre urmatoarea etapa a copilariei, cea de copil mic, cand va avea de infruntat noi experiente si va capata noi abilitati in dezvoltarea sa.

Bebelusului tau i se contureaza personalitatea

Copilul devine din ce in ce mai mult o mica personalitate. Preferintele si repulsiile se exprima prin manifestari din ce in ce mai pregnante. Este dibaci in anumite actiuni si ramane stangaci in unele gesturi, care par simple, dar care lui nu-i reusesc. Parintii sunt datori sa urmareasca toate componentele fizice, spirituale si emotionale, care contureaza o personalitate.

Trasaturile de comportament care nu sunt pe placul parintilor nu se vor combate prea repede, se incearca mai intai sa se inlature ceea ce a aparut in mod nedorit. Daca un copil este vioi, nu se va incerca sa se faca din el un copil linistit, obligandu-l sa stea cuminte.

Contactul social al bebelusului

Incepe sa inteleaga daca este laudat sau certat, inventeaza trucuri. Strainii sunt priviti (selectiv) cu suspiciune. Rade tare sau zambeste, isi exprima placerea sau disconfortul, dar atentia poate fi abatuta, incepe sa se joace cu altii, nu numai alaturi de ei.

Simte nevoia de societate. La sfarsitul primului an de viata, copilul isi manifesta evident nevoia de companie. Vrea sa se joace in incaperea in care se afla ceilalti membri ai familiei si asteapta sa i se vorbeasca, iar daca este lasat singur, reactioneaza deseori prin plans.

Jocul, pilon important in dezvoltare

Tot la aceasta varsta, introdu din ce in ce mai mult cartile printre activitatile lui zilnice. Alege carti mari, presarate cu multe imagini colorate, deoarece vor capta atentia micutului. Citeste-i tu povestile, dar permite-i si lui sa tina cartile in mana. Este dornic sa le smotoceasca si sa incerce sa le intoarca paginile, ceea ce contribuie la dezvoltarea motricitatii fine.

In jurul varstei de un anisor, bebelusul tau descopera moduri noi de a se juca, care vor contribui la dezvoltarea lui fizica, dar si a motricitatii fine - va fi interesat de manipularea obiectelor, de a arunca cu jucarii, de a le pune in diverse recipiente, de a le strange laolalta etc.

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare este principala problema cu care inca te vei mai confrunta la aceasta varsta in dezvoltarea copilului. Desi incepe sa-si scoata "coltisorii" ceva mai devreme, in aceasta perioada, anxietatea pare sa se manifeste cel mai mult. Pe masura ce te desprinzi de bebe si il lasi sa devina autonom, fara a mai depinde de ajutorul sau prezenta ta, pe atat de mult creste anxietatea copilului - caracterizata prin stare de neliniste, plans, agitatie si disconfort.

Depasirea anxietatii de separare si incurajarea independentei copilului reprezinta doi pasi importanti in dezvoltarea lui. Insa aceste progrese trebuie facute treptat, astfel incat cel mic sa aiba timp sa se acomodeze cu absenta ta si sa isi dea seama ca este in siguranta, chiar si atunci cand nu esti langa el. Incepe prin a face despartirile scurte si dese.

Supraveghere si ingrijiri

Somnul bebelusului tau


Ca si la adult, nevoia de somn prezinta mari variatii individuale. Unii copii sunt foarte vioi, dorm mult, pentru a-si reface energia. Altii, mai linistiti, au nevoie de mai putin somn.

In medie, spre varsta de un an, sugarul doarme 10 - 12 ore noaptea si circa 2 ore ziua.

Unii sugari mari si copiii mici refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Daca dorm in cursul noptii 11 - 12 ore sau daca dorm mai mult in cursul diminetii, nu mai este nevoie sa doarma dupa-amiaza.

Chiar daca seara sunt foarte obositi si mai iritabili, inseamna ca fac parte din categoria de copii care nu au nevoie decat de un singur somn.

Incaltamintea bebelusului


Nici la aceasta varsta, sugarul nu are nevoie de incaltaminte de protectie pentru picioare. Numai in cazurile in care este dus in curte sau sta pe o podea rece si cu asperitati are nevoie de incaltaminte.

Incaltamintea cu talpa tare accentueaza tendinta la picior plat, cu care, de fapt, sugarul se naste si care se mentine fiziologic si la copilul mic. Pentru cei mai multi copii, ghetele nu reprezinta un ajutor, dar nici nu le strica, cu conditia ca pielea sa fie foarte moale si cu talpa flexibila.

Ce facem daca bebe foloseste cu predilectie mana stanga?

Nu-i interzice folosirea mainii stangi, obligandu-l sa foloseasca mana dreapta.

Folosirea preferentiala a unei maini este dictata de conformatia si dezvoltarea creierului si reprezinta o particularitate biologica ce nu trebuie interpretata ca un defect.

Tu ce abilitati noi si interesante ai constatat la bebelusul tau la varsta de 11 luni? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 11 luni Alimentatia bebelusului Alimentatie solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre