Cauta

Am o infectie subunghiala cu pioceanic si sunt sub tratament cu antibiotic. De unde l-am luat si cat e de periculos pentru baietelul meu de 18 luni?

andreea moise a intrebat pe 01.02.2013

In urma cu aprox 3 luni am fost diagnosticata cu onicomicoza (degetele mari de la ambele maini). Am inceput tratamentul pe cale orala cu Terbisil, dar in urma cu 1 luna am observat ca zona afectata de micoza s-a colorat in verde. Am facut analiza si antibiograma si rezultatul a fost infectie cu pseudomonas (pioceanic) sensibil la ciprofloxacin, colistin, gentamicina meropenem si imipenem. Dermatologul mi-a recomandat tratamentul cu ciprofloxacin 1 tb/12 h timp de 14 zile. Dupa o saptamana de tratament nu observ nicio schimbare. Cea mai mare temere a mea este legata de baietelul meu de 18 luni, deoarece medicul nu mi-a putut spune de unde am luat aceasta bacterie (nu am fost spitalizata, locuiesc la bloc si nu am animale in casa) si nici cum sa-mi feresc copilul. Nu pot sa stau permanent cu manusi de bumbac sau pansata pt ca trebuie sa-i pregatesc mancarea, sa-l schimb de pampers, sa-l hranesc, etc si nu stiu care sunt riscurile pentru cel mic.

2 raspunsuri

Emil Otesteanu
a raspuns acum 7 ani

Asemenea flora microbiana, exista peste tot, asa ca cea mai mica neatentie in igiena noastra sau o escoriatie-zgarietura, sau batatura la nivelul zonelor periunghiale microbii ataca se inmultesc si determina infectia purulenta ca si la d-vs in concurenta cu o micoza. Continuati tratamentul dermatologic, la nevoie chirurgical, daca nu cedeaza, si pastrati igiena stricta mai ales cand ingrijiti copilul "dupa sfatul medicului.

Dr. Alina Condoiu, pediatrie, raspunde:

Infectia cu Pseudomonas Aerouginosa (bacilul piocianic) este, de regula, o infectie oportunista, acesta insemnand ca apare la persoane cu imunitate scazuta, de cele mai multe ori spitalizate. Insa, exista situatii in care infectia poate aparea si la persoane imunocompetente, fiind de cele mai multe ori o infectie autolimitata (infectii cutanate sau infectii urinare). In cazul Dvs. a existat o leziune preexistenta, acea onicomicoza (infectie fungica la nivel unghial), care a reprezentat poarta de intrare a bacteriei. Sursele de provenienta a bateriei respective pot fi multiple: medii spitalicesti, piscine, bai, etc, astfel sursa ar fi dificil sau chiar imposibil de identificat. Referitor la contactul cu copilul Dvs. este de preferat sa pastrati totusi acea zona bandajata, insa asa cum precizasem anterior infectia trebuie sa aiba o poarta de intrare sau o gazda imunocompromisa. Riscul era mai mare daca ati fi avut contact cu un nou-nascut. Va trebui sa continuati tratamentul conform indicatiilor medicului Dvs. urmand a fi evaluata la terminarea acestuia.

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/