Dragi prietene, promit ca ma voi intoarce, dar acum trebuie sa am grija de copil

/ / Modificat: 2019-08-27
Dragi prietene, promit ca ma voi intoarce, dar acum trebuie sa am grija de copil

Venirea pe lume a unui copil schimba radical unele lucruri: stilul de viata, ritmul activitatilor, modul de gandire, prioritatile, dinamica prieteniilor, in special atunci cand esti prima din grup care devine mama.

Pentru prietenele tale poate fi putin dificil sa inteleaga ca acum lucrurile se vor schimba si pentru ele. Si tocmai de aceea orice proaspata mamica ar trebui sa le spuna asta: promit ca ma voi intoarce, dar acum trebuie sa ma concentrez pe puiul meu si sa am grija de el.

Cand esti prima sau singura dintr-un grup de prietene care este mama, relatiile se schimba. Ai, desigur, o serie de avantaje daca esti inconjurata de prietene cand esti mama: in primul rand vestea cea mare este primita cu bucurie si entuziasm, ai parte de sprijin pe perioada sarcinii, ai cu cine sa vorbesti despre starile prin care treci si pe care te gandesti ca nu ti le poate intelege nimeni, te ajuta sa ramai conectata cu femeia care tinde sa fie jubjugata de mama din tine si sa te deconectezi din cand in cand de la rutina zilnica, te ajuta sa ramai conectata la lumea de "afara" atunci cand cel mic are nevoie de atentia ta 120%, pot sta cu copilul cand ai nevoie sa pleci pentru scurt timp de acasa, se pot transforma in "matusi" pe care copilul le va astepta cu nerabdare sa se joace cu ele si sa faca trasnai.

Uneori, insa, tranzitia catre maternitate poate afecta relatiile cu prietenele tale. Pe unele s-ar putea chiar sa le pierzi, dar nu iti face griji; nu esti singura care pateste asta si cine pleaca inseamna ca nu era menit sa ramana langa tine.

Sunt persoane care cred ca maternitatea devine un filtru prin care poti vedea care iti sunt prietenele adevarate. Daca o prietenie supravietuieste unei schimbari atat de mari cum este venirea pe lume a unui copil, poate supravietui oricaror "intemperii". Mai mult, legatura dintre tine, ca mama, si prietenele care iti raman alaturi devine si mai puterinca.

Cand aduci pe lume un copil, el se transforma in centrul universului tau si s-ar putea sa dispari aproape complet din viata prietenelor tale de care pana mai ieri erai nedespartita.

Nu le vei mai putea raspunde la telefon la orice ora din zi si din noapte, nu vei mai fi disponibila pentru discutii sau intalniri care sa dureze ore intregi pentru ca vei fi preocupata de cu totul alte lucruri: adica de tot ce se intampla cu bebelusul tau, cu tine, cu familia ta sau pur si simplu vei dori sa te odihnesti atunci cand ai putina liniste.

Unele prietene vor intelege aceste lucruri fara a avea nevoie de explicatii, desi ele nu sunt inca mame. Altele, insa, poate vor avea nevoie sa le explici ca acum prioritatile tale s-au schimbat si ca te vei intoarce la ele atunci cand bebelusul tau va mai creste.

Dragi prietene ale mamelor, aveti rabdare cu acelea dintre voi care decid ca a venit momentul sa dea viata! Da, prioritatile lor se vor schimba si pentru un timp poate va vor vorbi doar despre scutece, alaptat, recuperarea dupa nastere, nopti nedormite, gangureli, poate va vor "bombarda" cu fotografii cu cei mici, poate vor intra si in detalii pe care e posibil sa nu vreti sa le auziti, poate nu va vor raspunde imediat atunci cand le cautati, poate nici macar nu va vor raspunde curand, cu siguranta nu va veti vedea atat de des cum o faceati inainte, iar cand veti iesi impreuna totul va fi diferit fata de cum era inainte.

Dar trebuie sa stiti sa va bucurati de momentele pe care le aveti impreuna si sa va apreciati si sa va respectati. Nu va imbufnati si nu le criticati pentru ca vorbesc numai despre copii si despre experientele prin care trec ca mame. E ca si cum le-ati pune sa aleaga intre voi si copii. Si, mai ales, nu va simtiti abandonate. O femeie care devine mama nu uita ca are prietene si pentru ea sa mentina legatura cu voi este o provocare. Dar pentru orice mama copilul este PRIORITATEA.

Cel mai bine pune punctul pe "I" bloggerita Lucy Ortega, intr-o scrisoare pentru prietenele oricarei femei care este prima sau singura din grup care a devenit mama:

"Salut! Sunt eu, aia care a disparut putin cand a devenit mama. Desi poate nu credeti, ma gandesc des la voi si imi e dor de voi. Nu imi amintesc cand a fost ultima data cand am iesit singure in oras, dar incerc sa raman parte din viata voastra, oricat de complicat ar fi uneori si oricat de greu ne este sa ne organizam pentru a ne vedea.

Maternitatea a ajuns sa-mi schimbe complet viata si acum imi concentrez tot timpul si toata energia pe copil. Sunt foarte fericita, dar si foarte obosita. Va multumesc ca ati ramas aproape de mine, va multumesc ca inca ma invitati sa ies cu voi desi de cele mai multe ori nu reusesc ca ajung.

Pentru mine zilele zboara, chiar daca de multe ori diminetile par ca nu se mai termina. Asta probabil pentru ca de multe ori ma trezesc la 3 sau la 4 si nu mai pot adormi la loc. Atunci de multe ori, cand toata casa e linistita, ma gandesc la voi si ma simt vinovata pentru ca nu ne mai auzim si nu ne mai vedem si ma gandesc sa va sun sa vad ce faceti; dar realizez ca este o ora absolut indecenta pentru o sueta.

De multe ori vreau sa va sun si sa va chem la o cafea sau sa stabilim sa mergem sa vedem un film, dar lucrurile nu mai sunt atat de simple ca inainte. Pentru a pleca singura de acasa trebuie sa planuiesc totul dinainte si, sincer, desi imi doresc mult sa va vad, in acele putine momente pe care le am libere vreau doar sa ma odihnesc putin.

Nu ma intelegeti gresit, nu imi este lene sa ies cu voi si nici nu mi-am pierdut interesul. Si, mai ales, sa nu credeti ca nu vreau sa va raspund la telefon. Dar sa ma descopar ca mama si sa imi descopar copilul, care depinde total de mine, imi ocupa tot timpul si imi capteaza toata atentia.

Din fericire totul este temporar si intr-o zi copilul meu va creste si va avea ceva mai putin nevoie de mine. Poate iesirile noastre nu vor mai fi la fel ca inainte de a deveni mama, dar cu siguranta vor ramane la fel de speciale si distractive.

Intre timp, va multumesc pentru rabdare, pentru ca sunteti langa noi, pentru ca ne vizitati ocazional si pentru ca nu imi luati in nume de rau lipsa de disponibilitate. Va multumesc pentru ca nu ma abandonati si pentru ca, indiferent de schimbarile din vietile noastre, prietenia noastra rezista in ciuda timpului si a distantei!".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prietenie mame Prietenie

Articole recomandate

Citeste si despre